آگاه: علاوهبر آثار تولیدشده در سال گذشته و بسیاری از آثار شرکتکرده در جشنواره فجر چهلوسوم، بسیاری از آثار جشنواره چهلودوم نیز هنوز فرصت نمایش عمومی را نیافتهاند. بخشی از این آثار را «احمد» ساخته امیرعباس ربیعی، «دست ناپیدا» ساخته انسیه شاهحسینی، «تابستان همان سال» ساخته محمود کلاری، «صبح اعدام» ساخته بهروز افخمی، «دو روز دیرتر» اصغر نعیمی، «نپتون» ساخته محمدابراهیم غفاریان، «بهشت تبهکاران» مسعود جعفری جوزانی، «دروغهای زیبا» مرتضی آتشزمزم تشکیل میدهد. در این فهرست آثار دیگری نیز هستند که از سالهای گذشته در لیست انتظارند، آثاری مانند «سینما متروپل» اثر محمدعلی باشهآهنگر که در سال ۱۴۰۱ تولید شده و «غیبت موجه» عباس رافعی محصول ۱۳۹۹، «وابل» تورج اصلانی ساخته ۱۴۰۱، «۲۸۸۸» محصول ۱۴۰۰ و «سینما شهر قصه» از کیوان علیمحمدی و علیاکبر حیدری محصول ۱۳۹۷، از جمله فیلمهای مجوزدار و اکران نشده هستند. علاوهبر این آثار، فهرستی از فیلمهای رونمایی شده در جشنواره فیلم فجر چهلوسوم نیز هستند که در انتظار اکراناند. این آثار بهاینترتیب هستند: «زیبا صدایم کن» رسول صدرعاملی، «آبستن» مصطفی و محمد تنابنده، «۱۹۶۸» امیرمهدی پوروزیری، «آنتیک» محمدهادی نائیجی، «اسفند» دانش اقباشاوی، «بازی خونی» حسین میرزامحمدی، «اشک هور» مهدی جعفری، «بازی را بکش» محمدابراهیم عزیزی، «بچه مردم» محمود کریمی، «ترک عمیق» آرمان زرینکوب، «تاکسیدرمی» محمد پایدار، «خاتی» فریدون نجفی، «چشم بادومی» ابراهیم امینی، «خدای جنگ» حسین دارابی، «داد» ابوالفضل جلیلی، «سونسوز» رضا جمالی، «دست تنها» امیرحسین ثقفی، «شاه نقش» شاهد احمدلو، «فریاد» محمدرضا اردلان، «شمال از جنوب غربی» حمید زرگرنژاد، «شوهر ستاره» ابراهیم ایرجزاد، «صددام» پدرام پورامیری، «گوزنهای اتوبان» ابوالفضل صفاری، «کفایت مذاکرات» سهیل موفق، «مرد آرام» بهنوش صادقی، «لولی» رضا فرهمند، «ماریا» مهدی اصغری ازغدی، «ناتور دشت» محمدرضا خردمندان، «سالن چهار» حسین ترکجوش، «ممنوعالخروجی» جلال اشکذری، «رگهای آبی» جهانگیر کوثری و «لاکپشت» بهمن کامیار.
همچنین «زمانی در ابدیت» به کارگردانی محمدمهدی نوروزیان و تهیهکنندگی نیکی کریمی، «رکسانا» به کارگردانی پرویز شهبازی و تهیهکنندگی مسعود ردایی، «بیتار» به کارگردانی جمیل رستمی و تهیهکنندگی حامد حسینی، «عموزادگان» به کارگردانی دانش اقباشاوی و تهیهکنندگی ایرج تقیپور، «خانه ارواح» به کارگردانی کیارش اسدیزاده و تهیهکنندگی امیرشهاب رضویان و «مرد عینکی» به کارگردانی کریم محمدامینی و تهیهکنندگی ابراهیم عامریان وضعیتی مشابه دارند.
صفی برای اکران عمومی
«مهمانی از کارائیب» | فیلم سینمایی «مهمانی از کارائیب» به کارگردانی بهزاد فراهانی و تهیهکنندگی شهرام گیلآبادی که تابستان سال۱۴۰۰ ساخته شد، قرار بود پس از گذشت سهسال، در سالی که گذشت رفع توقیف شده و روی پرده سینماهای سراسر کشور برود. این فیلم هنوز توفیق اکران عمومی نیافته است.
بهزاد فراهانی فیلمنامه «مهمانی از کارائیب» را بر اساس کتابی به قلم خودش نوشته و حمیدرضا قطبی در نخستین تجربه کارگردانی فراهانی او را به عنوان مشاور کارگردان همراهی کرده است.
در خلاصه داستان «مهمانی از کارائیب» آمده است: «خیاطی کارکشته، عاشق بانویی شده که همسرش را اعدام کردهاند. خیاط به دلیل دلبستگی به رفاقت با دوستش، شجاعت بیان این عاشقانگی را ندارد و بانو نیز به دلیل وفاداری به شوی رفتهاش دهان میبندد و دل را لجام میزند. این عشق پنهان داستان ناتمام بسیاری از مردان و زنان شرقی است؛ عشقهایی که سرانجامش را باید در فلسفه شرق جست...»
رضا بابک، بیوک میرزایی، شقایق فراهانی، کامران تفتی، رامین ناصرنصیر، مهناز غمخوار، فهیمه رحیمنیا، آذرخش فراهانی، علی میلانی، مهدی میامی، رامین پورایمان و نوشین تبریزی بازیگرانی هستند که در این فیلم مقابل دوربین رفتهاند.
«سلامعلیکم حاجآقا» | این فیلم سینمایی که ابتدا با نام «چشمان فرشته» به کارگردانی حسین تبریزی تولید شده بود، در گونه اجتماعی است. این اثر که در سال ۱۳۹۷ تولید شده، از ۱۳۹۸ آماده اکران بود؛ اما در نهایت برای شش سال توقیف شد. «سلامعلیکم حاجآقا» قرار است از ۱۷ اردیبهشت به روی پرده سینما برود.
حمید گودرزی، لیلا اوتادی، علی صادقی، رز رضوی، زهرا جهرمی، سوسن پرور، ارژنگ امیرفضلی، مهران رجبی، علی کریمی، امین چنارانی، علی بنایی، اشکان قاسمی، شیوا خسرومهر، زهره حمیدی، بهشاد مختاری، سعیده عرب و محمدرضا شریفینیا و پوریا پورسرخ، هلیا آهنگری (بازیگر خردسال) در این فیلم بازی کردهاند. پخش این فیلم بر عهده موسسه سینمایی راه عرفان است و محمدرضا محمدی و میثم آهنگری تهیهکننده و مجری طرح این فیلم سینمایی هستند.
«گمشده» | مراحل تولید فیلم سینمایی «گمشده» به تهیهکنندگی علیاکبر ثقفی و نویسندگی و کارگردانی مریم برزگر در اواسط سال۱۴۰۲به پایان رسید. این اثر، نخستین فیلم سینمایی مریم برزگر در مقام کارگردان است. او پیش از این کارگردانی چند نمایش از جمله «ماراساد»، «تهوع»، «شاتر شیطان» را عهدهدار بوده است. این فیلم در گونه درام روانشناختی و رازآلود تولید شده و هنرمندانی از جمله ژاله صامتی، بهنام تشکر و شکیب شجره به عنوان بازیگران اصلی در آن ایفای نقش میکنند.
«آن زن از باران آمد» | این فیلم که در سال ۱۴۰۱ به کارگردانی و تهیهکنندگی علیاصغر شادروان و نیز با هنرمندان و سرمایهگذاری بومی در استان خوزستان و شهر اهواز به هدف استعدادیابی ساخته شده، در همان سال تولید، مجوز اکران گرفته است.
عوامل این فیلم که کاملا مستقل ساخته شده، از این قرار است: تهیهکننده، نویسنده و کارگردان: علیاصغر شادروان، دستیار یک کارگردان و برنامهریز: ایمان قلیپور، تصویربردار: اسفندیار خویشکار، صدابردار: امین نظروندشوشتری، تدوین: ایمان قلیپور، مدیر تولید: کوروش حاجتینژاد، بازیگران اصلی: آرزو نوریمیسا، ناصر آلخمیس، آزاده جدیدی، اسحاق علیدادی، محمد حردانی، اسماعیل جوان و بازیگر خردسال نازنین آکده.
«پس از عاشقی» به کارگردانی محمدعلی صفورا| فیلم سینمایی «پس از عاشقی» به نویسندگی و کارگردانی محمدعلی صفورا که تولید آن در سال۱۴۰۱ کلید خورده، از سال گذشته آماده نمایش است. این اثر در قالب جادهای و در مضمون عشق، به عباس کیارستمی تقدیم شده است. از جمله آثار پیشین سازنده این اثر میتوان به «برای همه»، «کارگر ساده»، «درنگ»، «توازن»، «شوک»، «آغاز»، و... اشاره کرد.
برخی از عوامل و بازیگران این اثر از این قرارند: نویسنده و کارگردان: محمدعلی صفورا، تهیهکننده: حسن امجدی مقدم، سرمایهگذاران: محمدعلی صفورا و محسن قصابیان، بازیگران: محسن قصابیان، علی پیمان، مریم کاظمی، علیاصغر خطیبزاده، شکوه سامع، فاطمه سعیدی و بزرگمهر صفورا.
«لاکپشت و حلزون» | فیلم سینمایی «لاکپشت و حلزون» به کارگردانی رضا حماسی، تهیهکنندگی هوشنگ نوراللهی و رضا حماسی و نویسندگی محسن رضایی، پس از گذشت سهسال از پایان تولید در سال گذشته با رده سنی ۱۵+ پروانه نمایش گرفت.
«لاکپشت و حلزون» پیشتر منتخب بخش کودکونوجوان مراسم سینمایی آسیا پاسفیک بوده و در چندین جشنواره بینالمللی دیگر به نمایش درآمده است. در خلاصه داستان «لاکپشت و حلزون» آمده است: پدرام ۱۰ساله با مادرش افسانه زندگی میکند و مشکلات زیادی با او دارد. افسانه قصد ازدواج دارد، ولی با مخالفت پدرام روبهروست و دلیل مشکلات پدرام را همین مسئله میداند. پدرام با جوان عجیبوغریبی آشنا میشود و یک رابطه دوستی پنهانی بین آنها شکل میگیرد...
علی مصفا، لیلا زارع، سام نوری، مهران نائل و البرز کروبه (بازیگر کودک) گروه بازیگران اصلی این پروژه را تشکیل میدهند.
«ملودی» | این اثر که محصول مشترکی از ایران و تاجیکستان است، به کارگردانی بهروز سبط رسول تولید شده و با داستانی شاعرانه، قصه دختر آهنگسازی روایت میکند که میخواهد از صدای پرندگان برای کودکان آهنگی بسازد. این اثر در سال گذشته در جشنواره فیلم و موسیقی ازمیر ترکیه، موفق به دریافت جایزه بهترین موسیقی شد. موسیقی «ملودی» را فواد سمیعی ساخته است. بازیگران این اثر را دیمن زندی، علیرضا استادی، مقداد اسلامی، هانا آقائی، امیر آریا عباسی، صفر حقدادوف (تاجیکستان)، زولفیه سادیکوا (تاجیکستان) تشکیل دادهاند.
«وحشی» | در این فیلم سینمایی به نویسندگی و کارگردانی فاطمه سروش و تهیهکنندگی علیاکبر ثقفی، رویا نونهالی، الهام کردا، حسین محمدحسینی، پیام احمدینیا، بهرام ابراهیمی، محمود نظرعلیان، دنیا نصر، روناک پوریادگار، رکسنا محمدرضا و نفس بازغی به ایفای نقش پرداختهاند. در خلاصه داستان «وحشی» آماده است: «روایت قصه زنی در تکاپوی مرگ و زندگی». کورش کبیری مجری طرح و مستانه مهاجر، علیاکبر ثقفی سرمایهگذاران این فیلم سینمایی هستند.
«مسخ نرگس» | اولین فیلم بلند حامد علیزاده، یک ملودرام عاشقانه در ژانر معمایی است که در بوشهر فیلمبرداری شده است. در خلاصه داستان این اثر هنری آمده است: «ناخدایی که با بچههای یتیمخانه در کارگاه لنجسازی مشغول ساخت لنج هستند، جسد بیجان دختری را کنار آب پیدا میکنند...»
جمشید هاشمپور، بهناز جعفری، پدرام شریفی، مجید نوروزی و دو تن از بازیگران سینمای اسپانیا به نامهای آیدا بالمن و خاویر تولنتینو در «مسخ نرگس» به ایفای نقش میپردازند.
«شوماه» | این فیلم سینمایی که به کارگردانی مژگان بیات در سال ۱۴۰۱ فیلمبرداری شده است پس از گذراندن مراحل فنی در سال 1402 آماده نمایش شد. «شوماه» داستان عاشقانهای در بستر جنگ را روایت میکند. این فیلم در سال گذشته در جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی به نمایش درآمد اما هنوز در صف اکران مانده است. فاطمه معتمدآریا، پژمان بازغی، روزبه حصاری و آریا توسلی بازیگران «شوماه» هستند. تهیه این فیلم سینمایی بر عهده عبدالمحمد نجیبی است. کیانوش عیاری مشاور کارگردان و حمید علیقیان نویسنده و مجری طرح این پروژه است. برخی دیگر از آثار در صف اکران که پروانه نمایش را در سالهای گذشته دریافت کردهاند، از این قرار است: «آقای گل» به کارگردانی بیژن شیرمز، «برزنگی» و «جزیره مینو» به کارگردانی حسین قاسمیجامی و فیلم سینمایی «اصلان» ساخته محمد اسدنیا.
توقیفیها چه شدند؟
با آنکه حضور فیلم «پیرپسر» ساخته اکتای براهنی در جشنواره فیلم فجر چهلوسوم، حواشی و اعتراضهای زیادی را نسبت به اکراننشدن این اثر و آثار دیگری مانند «رکسانا» ساخته پرویز شهبازی و «قاتل و وحشی» ساخته حمید نعمتالله، ایجاد کرد، در نهایت چندی پیش اعلام شد که «پیرپسر» از سوی دفتر پخش عامریان فیلم به اکران عمومی اضافه میشود. با این حال همایون اسعدیان، دبیر شورای صنفی نمایش، در روزهای گذشته در پاسخ به اینکه آیا در اکران نوبت دوم عید ممکن است فیلم «پیر پسر» هم نمایش داده شود؟ گفته است: بهرغم اینکه اعلام شده این فیلم از سوی دفتر پخش عامریان فیلم اکران میشود، اما بین دو پخشکننده یک اختلاف (حقوقی) وجود دارد و به همین دلیل باوجوداینکه «پیرپسر» با همان مدتزمان بیش از سه ساعتی خود پروانه نمایش دارد، فعلا قراردادی در شورا برای آن ثبت نشده تا مسئله پخشکننده برطرف شود.
این موضوع در نهایت در پخش آثار توقیفی چندساله پیشرفت محسوب میشود و میتوان به نمایش بسیاری از آثار اینچنینی به صورت عمومی در کشور- که پروانه نمایش دارند- امیدوار بود.
نظر شما