دومین دور از گفت‌وگوهای غیرمستقیم هیات ایرانی به ریاست سیدعباس عراقچی و هیات آمریکایی به ریاست «استیو ویتکاف»، عصر روزگذشته در رُم برگزار شد و بعد از پایان مذاکرات، سکاندار دستگاه دیپلماسی در گفت‌وگو با صداوسیما آن را «رو به جلو» توصیف کرد و گفت: روز چهارشنبه جلسات فنی در سطح کارشناسان تشکیل می‌شود و پس از آن، مذاکره‌کنندگان روز شنبه ملاقات خواهند کرد.

تخم‌مرغ‌های دولت در سبد مذاکرات نیست

آگاه: مذاکرات رم درحالی پایان یافت که رهبر انقلاب ۲۶ فروردین‌ماه در دیدار معاونان قوای سه‌گانه نقشه راه را ترسیم و گفت‌وگوهای عمان را یکی از ده‌ها کار وزارت امورخارجه خواندند و تاکید کردند: مسائل کشور نباید به این گفت‌وگوها گره زده شود و اشتباهی که در برجام انجام شد و همه چیز کشور را به پیشرفت مذاکرات منوط کرد، نباید تکرار شود چرا که کشور شرطی می‌شود و همه چیز از جمله سرمایه‌گذاری تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات معطل می‌ماند.
رهبر انقلاب با تاکید بر ادامه فعالیت‌ها در کشور در همه زمینه‌های صنعتی، اقتصادی، سازندگی، فرهنگی و اجرای پروژه‌های بزرگ، گفتند: هیچ‌کدام از این مسائل با گفت‌وگوهای عمان هیچ ارتباطی ندارد.
ایشان با پرهیز دادن از «خوش‌بینی و بدبینی افراطی» به این گفت‌وگوها افزودند: در گام‌های اول تصمیم کشور به مذاکره خوب کار شده است، بعد از این هم باید با دقت حرکت کرد ضمن اینکه خطوط قرمز برای ما و برای طرف مقابل کاملا روشن است.
همین مواضع در حاشیه جلسه فوق از سوی محمدرضا عارف بیان شد. او در گفت‌وگویی با پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله ‌العظمی خامنه‌ای، با بیان اینکه برای حل مسائل کشور به مذاکره دل نبسته‌ایم، گفت: راهبرد ما در مسائل کشور این است که نگاه‌مان به خارج از کشور نباید باشد، باید نگاهمان به داخل کشور باشد. حقیقتا پتانسیل‌های بسیار برجسته‌ای در همه‌ زمینه‌ها در کشور وجود دارد که کمتر از آنها استفاده کرده‌ایم. دلایل مختلفی هم دارد؛ یکی نگاه کوتاه‌مدتی است که معمولا مسئولان دارند، می‌خواهند تا زمانی که در مسئولیت هستند به یک نتیجه برسند و کار درازمدت را رها می‌کنند.
فقط معاون اول رییس‌جمهور نبود که براین موضوع تاکید کرد، بلکه رییس‌جمهور در دو سخنرانی و سخنگوی دولت نیز در حاشیه جلسه هیات دولت (چهارشنبه هفته گذشته) اطمینان دادند که کشور معطل مذاکرات نمی‌ماند. مسعود پزشکیان ۲۷ فروردین‌ماه در جلسه کابینه ضمن قدردانی از رهنمودها و سخنان حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید کرد که روند مذاکرات به شکل عادی و معمولی جریان دارد و امور کشور نیز در مسیر طبیعی خود در حال اجرا و پیگیری بوده و به هیچ وجه حتی برای ثانیه‌ای معطل این مباحث و مسائل نمی‌شود؛ البته به طور طبیعی از اینکه توافقی صورت بگیرد، استقبال می‌کنیم.
شخص دوم کشور باز روز جمعه در اختتامیه «اجلاس روسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور»، ضمن تشریح اقدامات و تلاش‌های دولت در زمینه تقویت معیشت مردم و رفع ناترازی انرژی به عنوان دو دستورکار اولویت‌دار دولت، گفت: دولت هرگز حرکت و تلاش خود را به گفت‌وگو و مذاکرات گره نزده است، در عین حال معتقدم اگر بتوانیم به صلح و آرامش برسیم، دستاورد بسیاری خواهیم داشت. همه باید با تمام وجود در صحنه باشیم و برای حل مشکلات مردم پای کار بیاییم و فرصت خدمت به مردم را غنیمت بشماریم.
اظهارات دولتی‌ها همچنان ادامه داشت. روز گذشته معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس‌جمهور در حساب کاربری خود در فضای مجازی با بیان اینکه رییس‌جمهور شخصا و با جدیت پیگیر کلان پروژه‌هایی است که صورت وضعیت ‎ایران را به کلی عوض کرده و کیفیت زندگی عموم ‎مردم را بهبود می‌بخشد، نوشت: مذاکرات سازنده و توافق با قدرت‌های بزرگ در چارچوب مصالح نظام و منافع ملی، تنها یک قطعه از پازل بزرگ ‎ایران قوی است.
«محمدمهدی طباطبایی» به این نکته هم اشاره کرد که آموزش، بهداشت، توسعه تجارت جهانی و منطقه‌ای، حمل‌ونقل مدرن و کریدورهای ارتباطی، ارتباط متفاوت با همسایگان و کشورهای منطقه، توسعه دریامحور و رفع ناترازی‌ها، دغدغه‌های اصلی رییس‌جمهور را تشکیل می‌دهند که باید در دولت چهاردهم ساماندهی شوند.
موضع‌گیری‌های مقامات دولتی نشان می‌دهد، دولت چهاردهم خط اصلی را به خوبی دریافت کرده است. هم مذاکره می‌کند تا ادله منطقی و به حق ایران را به طرف مقابل یادآوری کند و هم تمام سبدهایش را در ظرف مذاکرات قرار نمی‌دهد، اشتباهی که دولت تدبیر و امید در داستان برجام مرتکب شد.
حسن هانی‌زاده، کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه ملت ایران از توانایی خوبی برخوردار است و مسئله مذاکرات کشور را تحت‌تاثیر قرار نمی‌دهد، تاکید کرد: ممکن است مذاکرات ادامه یابد، اما فضای داخلی نباید تحت‌تاثیر این گفت‌وگوها باشد. این مسئله باعث می‌شود مسئولان داخلی توجه خود را به معیشت مردم معطوف کنند و نباید مسائل اقتصادی را به نتیجه مذاکرات گره بزنند؛ حتی اگر مذاکرات در آینده ادامه پیدا کند.
«محمدجواد جمالی» یک کارشناس دیگر در تکمیل نظرات ارائه شده به سیاست‌های امریکا در قبال ایران اشاره می‌کند و می‌گوید: قطعاا هرچه مذاکرات جلوتر رود، درخواست‌های آنها هم بیشتر خواهد شد. همان‌طور که سفر آقای گروسی به تهران به نظر یک سفر فنی نبود و آن هم در راستای همان درخواست آمریکایی‌ها انجام شد. احتمالا اگر درخواست‌های او نیز منطقی نباشد و موافقت‌ها انجام نشود، از این به بعد نیز به سیاست درپیش‌گرفتن فشار چه در شورای حکام و چه در رسانه‌ها از طریق کانال آژانس، روی خواهند آورد. او به ارتباطات گسترده وزارت امورخارجه با سایر کشورها پرداخت و گفت: وزارت خارجه نباید فقط بر مذاکرات تمرکز کند. بالاخره ما همسایگانی داریم و باید برای پویاترشدن روابط با آنها و فعال‌شدن بیشتر سیاست همسایگی اقداماتی انجام دهیم. به‌هرحال، وزارت امورخارجه با تصمیم نظام در میز مذاکرات غیرمستقیم حاضر می‌شود. ضمن آنکه در مقطع فعلی در حال انجام یکی از اقدام و وظایف خود است و کارویژه جدیدی برای آن تعریف نشده، از سوی دیگر دولت و سایر دستگاه‌ها و نهادها هم برنامه‌هایشان را دنبال می‌کنند تا در سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» امور اجرایی با شتاب بیشتر ادامه یابد. برجام تجربه خوبی است که پیش روی دولت‌مردان قرار دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.