هفت خردادماه، سال گذشته مراسم افتتاحیه دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، با پیام مقام رهبری و با حضور مسئولان کشوری و لشکری در هرم سبز بهارستان برگزار شد. انتخابات هیات‌رییسه مهم‌ترین برنامه‌ای بود که در دستور کار قرار گرفت و با رای نمایندگان برای یک سال دیگر، محمدباقر قالیباف، بر کرسی ریاست مجلس تکیه زد. حمیدرضا حاجی‌بابایی و علی نیک‌زاد هم به عنوان نواب اول و دوم به همراه ۶ منشی یا همان دبیر هیات‌رییسه  برگزیده شدند.

بانوان در یک‌قدمی هیات‌رییسه مجلس

آگاه: اکنون قرار است در اوایل خردادماه سال جاری بار دیگر نمایندگان، ترکیب هیات‌رییسه خانه ملت را تعیین کنند. ازآنجاکه تحرکات مجلسی‌ها برای حضور در جایگاه هیات‌رییسه  افزایش پیدا کرده، دو نکته مهم را باید مورد توجه قرار داد.
محمدباقر قالیباف، که سابقه یک دوره ریاست مجلس در دوره یازدهم را در کارنامه خود ثبت و ضبط کرده، گزینه اصلی نمایندگان برای ریاست مجلس است و هیچ بن بستی پیش روی او دیده نمی‌شود و در سال دوم هم به‌سهولت می‌تواند ریاست خود را در نهاد قانون‌گذاری کشور ادامه دارد؛ اما برای نواب رییس گزینه‌هایی به صف شده‌اند. به گزارش «آگاه» مجتبی ذوالنوری، حمیدرضا حاجی‌بابایی، علی نیکزاد، علیرضا منادی، عبدالرضا مصری و حسینعلی حاجی‌دلیگانی، ۶ گزینه برای نواب رییسی هستند تا با رقابت در صحن علنی دو نفر از آنها ردای نواب اول و دوم را برتن کنند. 
از بین این گزینه‌ها، مجتبی ذوالنوری و عبدالرضا مصری سابقه جلوس بر کرسی نواب رئیسی را دارند. درباره گزینه‌های دبیری هم احتمالا گزینه‌های زیادی تمایل خود را اعلام خواهند کرد، اما فعلا نامی از گزینه‌های مطرح شنیده نشده است. در انتخابات هیات‌رییسه، وزن و آرایش سیاسی فراکسیون‌ها عیان می‌شود. در دوره فعلی شاهد فعالیت دو فراکسیون نیروهای انقلاب (اصول‌گرایان) و مستقلین (اعتدالی‌ها و اصلاح‌طلبان) هستیم. باید دید با رایزنی‌ها و لابی‌هایی که در فراکسیون‌ها انجام می‌شود، نمایندگان چه تصمیمی برای هیات‌رییسه  اتخاذ خواهند کرد. احتمالا تغییری چشمگیری در ترکیب رییس و نواب رییس صورت نخواهد گرفت و فقط چند چهره جدید به جایگاه دبیری می‌پیوندند.
زنان به هیات‌رییسه مجلس می‌روند؟
هفته گذشته یک رسانه نوپا و نزدیک به دولت از کاندیداتوری زنان برای دبیری هیات‌رییسه  مجلس خبر داد، هرچند این خبر در ابتدا تکذیب شد، اما موضع‌گیری روز گذشته رییس فراکسیون بانوان حاکی از آن بود که «بانوانِ پارلمان» برای انتخابات هیات‌رییسه  دورخیز برداشته‌اند. فاطمه محمد بیگی در گفت‌وگویی با خبرگزاری دولت، گفته بود: بانوان در کمیسیون‌های آموزش و تحقیقات، اقتصادی، عمران، جهش تولید، بهداشت، کشاورزی، اجتماعی، امنیت ملی و صنایع و اغلب فراکسیون‌ها حضوری فعال دارند و همین امر، باعث می‌شود تا بگوییم اگر به خانم‌ها اقبال شود، قطعا می‌توانند نقش خوبی در هیات‌رییسه  مجلس ایفا کنند. او تاکید کرد: باتوجه‌به اینکه نیمی از افراد جامعه خانم هستند و ما لزوم هم افزایی سه قوه برای حضور پر رنگ تر زنان در عرصه حکمرانی ملی و بین المللی را داریم، انتظارمان این است که مجلس این بار بعد از ۲۱ سال به بانوان رای مثبت بدهد و ما شاهد حضور زنان در هیات‌رییسه  باشیم. خبر اصلی رییس فراکسیون زنان مربوط به کاندیداتوری سه نفر از نمایندگان زن برای انتخابات هیات‌رییسه  مجلس بود. محمد بیگی با اشاره به اینکه فعلا دو یا سه نفر از خانم‌ها، تمایل دارند در انتخابات هیات‌رییسه  حضور یابند، گفت: البته در این زمینه گفت وگوها در حال انجام هست، ان شاءالله ببینیم که تا اجلاسیه دوم چند نفر خواهان حضور در هیات‌رییسه  هستند، برای حضور خانم‌ها مانند آقایان محدودیتی وجود ندارد.

۱۲ دوره مجلس و حضور دو زن در هیات‌رییسه 
بررسی تاریخچه ادوار مجلس نشان می‌دهد که تاکنون و طی ۱۲ دوره مجلس، ۱۲۵ زن به عنوان منتخب مردم به مجلس راه یافته‌اند؛ در دوره اول تا سوم مجلس چهار نفر، در دوره چهارم ۹ نفر، در دوره پنجم ۱۴ نفر، در دوره ششم ۱۳ نفر، در دوره هفتم ۱۳ نفر، در دوره هشتم هشت نفر، در دوره نهم ۹ نفر، دوره دهم ۱۷ نفر و در دوره یازدهم ۱۶ نفر به عنوان نمایندگان مردم در مجلس حضور داشتند. در دوره دوازدهم نیز ۱۴ نفر از زنان به عنوان نماینده مجلس فعالیت خواهند کرد.
از مجلس هفتم تا پایان مجلس یازدهم به مدت ۲۱ سال هیات‌رییسه  مجلس شورای اسلامی، با ترکیبی تمام مردانه فعالیت کرد. همچنین در بررسی اعضای هیات‌رییسه ‌های مجالس پیشین، نام دو نماینده یعنی سهیلا جلودارزاده و شهربانو امانی به چشم می‌آید؛ جلودارزاده که سابقه نمایندگی مجلس در ادوار پنجم، ششم، هفتم و دهم را در کارنامه سوابق خود دارد، در دوره ششم به مدت چهار سال به عنوان عضو هیات‌رییسه  (منشی) فعالیت کرد.
شهربانو امانی، نیز که سابقه نمایندگی مجلس در ادوار پنجم و ششم را داشت دومین زنی بود که در کنار سهیلا جلودارزاده، در مجلس ششم به سِمت منشی هیات‌رییسه  مجلس ششم انتخاب شدند. جلودارزاده، نماینده ادوار مجلس و عضو حزب اصلاح‌طلب کار به‌تازگی در گفت‌وگویی روایتی از نحوه حضور در هیات‌رییسه ، مجلس ششم سیاسی‌ترین مجلس پس از انقلاب ارائه کرد و گفت: جناح اصلاح‌طلبی پیشنهاد کرد و همه درباره این قضیه کار کردند. اولین‌بار در تاریخ مجلس بود که یک خانم به هیات‌رییسه  راه پیدا کرد. با حمایت جمعی اصلاح‌طلبان وارد هیات‌رییسه  شدم و تعدادی از آقایان و خانم‌های اصولگرا به من رای دادند. سال دوم که معمولا سال سخت‌تری است و تغییرات انجام می‌شود با رای بیشتر از دور اول تثبیت شدم. به همین دلیل چهار سال در هیات‌رییسه  حضور داشتم و هر سال رای من بیشتر می‌شد. او درعین‌حال نکته‌ای را یادآوری کرد و آن اینکه آقایان، رقابت بیشتری برای حضور در هیات‌رییسه  داشتند و شاید آرزوهای آنها هم زیاد ملی نبود اما با هم متحد می‌شدند و رای‌ها را جابه‌جا می‌کردند، به این معنی که بر سر رای‌آوری با این و آن مذاکره می‌کردند و در نتیجه امکان رقابت را، برای زنان فراهم نکردند. همچنین به‌دلیل تغییر ساختار و بافت مجلس خانم‌ها اصراری برای ورود به هیات‌رییسه  نداشتند. با این اوصاف چشم‌ها به مجلس دوازدهم دوخته شده، آیا در این دوره و برای بار دوم باز شاهد حضور بانوان در جایگاه هیات‌رییسه  خواهیم بود؟ اوایل خردادماه مشخص خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.