۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۵۰
کد خبر: ۱۲٬۹۲۶

زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: نمایشگاه کتاب تهران روز هفتمش را پشت سر می‌گذارد. اگرچه بسیاری برآنند تا ثابت کنند که نمایشگاه کتاب از مراجعه‌کننده خالی است و رنگ خریدار و کتاب‌خوان به خودش نمی‌بیند، اما هر ساعتی به نمایشگاه کتاب تهران می‌رویم، راهروها و حیاط مصلا را بانشاط و پررونق می‌بینیم. امروز میان راهروها و غرفه‌های نمایشگاه قدم زدیم به قصد آنکه آثار نویسنده‌های نوقلم را ببینیم و بشناسیم و در این گزارش معرفی کنیم. 

نوقلم‌های کودک‌ونوجوان

آگاه: به سراغ سالن کودک‌ونوجوان در زیرزمین شبستان شرقی مصلای امام خمینی (ره) رفتیم؛ فضایی در حدود ۲۰ هزار مترمربع که میزبانی ۲۳۰ ناشر مستقل و ۲۸ نماینده ناشر با ۳۱ هزار و ۷۹۲ عنوان کتاب در ۱۹۰ غرفه بر عهده دارد. آمارها نشان می‌دهد این بخش نسبت به دوره‌های پیشین رشد قابل‌توجهی را در تعداد عناوین کتاب و ناشران داشته است. برنامه‌های روزمره این بخش نمایشگاه از داستان‌خوانی تا ماشین سیار قصه‌گویی و کارگاه‌های آموزش نقاشی را شامل می‌شود. برخی از آثار معرفی شده در این متن مربوط به گروه سنی بزرگسال است.

 نشر مهرک

زندگی به سبک یک نخودفرنگی
نویسنده: سعید بنائی‌زاده
کتاب «زندگی به سبک یک نخودفرنگی» شما را به سفری شگفت‌انگیز به شهر خیالی «جوانه» می‌برد، جایی که نخودسبزها، هندوانه‌ها، هویج‌ها، کلم‌ها، شلغم‌ها و بادمجان‌ها در کنار هم زندگی می‌کنند. داستان با حمله ملخ‌های مهاجم به مزارع اطراف آغاز می‌شود و ساکنان جوانه را در ترس و اضطراب فرو می‌برد...
این کتاب، شما را به دنیایی پر از رنگ و طعم می‌برد و به شما یاد می‌دهد که چگونه با چالش‌ها روبه‌رو شوید و از زندگی لذت ببرید.

مجموعه «جهان قصه‌های با بابام»
نویسنده: امیررضا مافی
این مجموعه پنج‌جلدی اگرچه اولین اثر این نویسنده نیست اما اولین مجموعه داستانی او در حوزه کودک‌ونوجوان است. عناوین این مجموعه به‌این‌ترتیب است:
زیارت
شهربازی
غذای رنگی
باغ بستنی
پرواز

مجموعه عقیق
این مجموعه ۹ جلدی داستانی، متشکل از رمان‌های نوجوان است که هرکدام را یک نویسنده به رشته تحریر درآورده است و هر اثر، اولین کار نویسنده است. عناوین و نویسنده‌های هر عنوان از این مجموعه به ترتیب زیر است:
 

سفری علیه تاریخ
نویسنده: هومن طاهری

شهر خنده
نویسنده: زهرا نعیمی

مرگ بر مدرسه
نویسنده: کبری التج

کوهیار
نویسنده: زهرا محمودیان

به من بگو قارتال
نویسنده: فرانک انصاری

صدای شب
نویسنده: علی علیزاده

مصائب یک فری
نویسنده: وجیهه غلامحسین‌زاده

هومان
نویسنده: محمد نصراوی

انجمن عقاب‌ها
نویسنده: سعید زارع بیدکی

نوقلم‌های کودک‌ونوجوان

روایت فتح

نوقلم‌های کودک‌ونوجوان

به رسم امانت
نویسنده: لیلی زهدی
کتاب «به رسم امانت»، زندگی‌نامه داستانی شهید دانشجو، حسین خوشنویسان از شهدای حماسه هویزه به روایت مادر ایشان است. این کتاب، روایتگر زندگی جوانی خوش‌چهره و خوش‌قامت است که داستان زندگی‌اش به پیوندی مقدس ختم می‌شود؛ پیوند با خاکی متبرک و نظرکرده. «به رسم امانت»، حکایت امانتی است که سرانجام به صاحب اصلی‌اش بازگردانده شد.  برشی از کتاب: «سطح کابینت از انواع سالاد و مخلفات سفره شام پر شده بود. سرش را به نشانه تاسف تکان داد. سالادی را که زهره با دقت و سلیقه آراسته بود به هم زد و گفت: زهره خانم، خدا توی آشپزخانه هم هست‌ها. چرا این‌همه اسراف و ریخت‌وپاش؟ چند ماهی می‌شد که بوی غذاهای خانه دیگر در مشامش ننشسته بود. به گفته سیدمحمد، ظاهرش شده بود شبیه نان و پنیر و هندوانه، بس که شام و ناهار خوابگاهی خورده بود. اما در آن شام، نه حرصی آمد و نه ولعی. از میان آن‌همه عطر، رنگ‌ولعاب، تنها به گونه‌ای ساده غذا خورد.»

سیزدهمین سطر
نویسنده: زینب ربانی
«سیزدهمین سطر»، زندگی جهادگر شهید حسین نجفی از اهالی شهرستان فردوس در استان خراسان جنوبی است. این اثر روایتگر سطرهای زندگی حمیده عابدینی همسر شهید است که خاطرات را از کودکی خود آغاز و تا لحظه فراق یار ادامه می‌دهد. شهید حسین نجفی راننده کامیونی بود که داوطلبانه به جبهه اعزام شد و به دلیل مهارتی بالا در کار با ماشین‌های سنگین به استخدام جهاد سازندگی درآمد و در صف جهادگران بی‌سنگر قرار گرفت.  برشی از کتاب: شب از راه رسید. بچه‌ها را که خواباندم، خواستم بخوابم، اما فکرهای جورواجور ذهنم را آرام نمی‌گذاشتند تا بودن کنار حسین آقا را حس کنم. خدای من، نکند امشب آخرین شبی باشد که حسین آقا توی خانه است و سرش را روی این بالش می‌گذارد. پس از این سفر بر می‌گردد؟ این دل‌شوره چیست؟ اشک‌هایم از گوشه چشمم به بالش فرومی‌رفت. فهمیدم حسین آقا بیدار است. با لبخند گفت: نبینم ناراحت باشی خانم. 

کتاب «تو حمید منی؟»
نویسنده: کبری باقری
«تو حمید منی؟» روایت زندگی توام با دلتنگی مادر شهید مفقودالاثر «حمید زرگوشی» است. در خلال این روایت نویسنده بخش‌هایی از ایستادگی مردم ایلام در طول جنگ تحمیلی را نیز به تصویر کشیده است. «شهید حمید زرگوشی» فرزند ابراهیم در سال ۱۳۴۵ در شهرستان مهران به دنیا آمد، او در سال ۱۳۶۴ در دانشکده تربیت معلم شهید اشرفی کرمانشاه قبول شد. این دانشجوی شهید ایلامی در سال ۱۳۶۵ و در عملیات والفجر ۹ در منطقه سلیمانیه عراق و در سن ۲۰ سالگی به شهادت رسید. پیکر او در شمار شهدای مفقودالاثر جای گرفت و بعد از گذشت ۲۹ سال از شهادتش در جریان عملیات تفحص شهدا کشف شد.  نویسنده در مقدمه کتاب آورده است: من که به دنیا آمدم، جنگ تمام شده بود. زمزمه‌ها و حرف‌ها را که فهمیدم، دیدم در دل هر فردی که از من بزرگتر است، خاطراتی نهفته است. بر زبان که می‌آمد مجذوبم می‌کرد. گاهی خاطره شهیدی عزیز از دیارمان بود و گاهی خاطرات هجوم دشمن به شهر. آن زمان‌ها که ما کودک بودیم، عکس هر شهیدی را روی دیوار خانه‌اش نقاشی کرده بودند. ما الفبای یاد گرفته در کلاس درس را از خواندن اسم شهدای روی دیوار تمرین می‌کردیم...

 انتشارات راه‌یار

نوقلم‌های کودک‌ونوجوان

قهرمان به شکل خودم
نویسنده: کلر ژوبرت
حاج قاسم سلیمانی شاید بزرگ‌ترین قهرمانی باشد که نسل کودکان امروز ایران او را از نزدیک درک کرده‌اند. قهرمانی که بچه‌ها دوستش دارند و به او افتخار می‌کنند. «کلر ژوبرت»، نویسنده مسلمان فرانسوی، در جدیدترین اثر خود قرار است بچه‌ها را با راز و رمز قهرمان شدن آشنا کند؛ همان راز و رمزی که شهید قاسم سلیمانی را از دل یکی از کوچک‌ترین روستاهای کرمان به یکی از کامل‌ترین سرداران جهان اسلام تبدیل کرد. کتاب حاضر که بخشی از «مجموعه سه‌جلدی کودک و حاج قاسم» است، قهرمان شدن را با محوریت زندگی سردار سلیمانی به کودکان یاد می‌دهد. برای معرفی بهتر کتاب، توضیحات آن را از زبان نویسنده‌اش می‌خوانیم.

کاش مورچه بودم
نویسنده: حمیده حسینا
زیر گنبد کبود، لیلایی بود که می‌گفت: «کاش مورچه بودم!» قصه لیلا، سعی دارد کودک را به فهم جدیدی از لذت کارکردن و ارزشمندی مسئولیت پذیرفتن برساند. کتابی کودکانه به قلم حمیده حسینا و تصویرگری منصوره محمدی. کتاب کاش مورچه بودم تلاش بر آموزش مسئولیت‌پذیری، اهمیت و مزایای کارکردن به کودکان را دارد. معرفی کتاب این کتاب پنجره‌ای جدید به مفهوم کار و مسئولیت برای کودکان می‌گشاید. 

من هم ربات می‌سازم
نویسنده: زهرا ابراهیمی
این کتاب، به ترسیم نمایی از پیشرفت‌های انقلاب اسلامی می‌پردازد. کودکان از دریچه این داستان‌ها، به دنیای هیجان‌انگیز و دوست‌داشتنی دستاوردهای علمی کشور قدم می‌گذارند و با نقش دانشمندان در پیشرفت علمی ایران آشنا می‌شوند. پیام «ما می‌توانیم» در دل هر داستان، نوید آینده‌ای روشن و شاد را به کودکان می‌دهد و چراغی در مسیر پیشِ روی او به عنوان عضوی فعال در فردای جامعه روشن می‌سازد.

موشک من
نویسنده: گل بیگم ابراهیمی
این کتاب، به ترسیم نمایی از پیشرفت‌های انقلاب اسلامی می‌پردازد. کودکان از دریچه این داستان‌ها، به دنیای هیجان‌انگیز و دوست‌داشتنی دستاوردهای علمی کشور قدم می‌گذارند و با نقش دانشمندان در پیشرفت علمی ایران آشنا می‌شوند. پیام «ما می‌توانیم در دل هر داستان، نوید آینده‌ای روشن و شاد را به کودکان می‌دهد و چراغی در مسیر پیشِ روی او به عنوان عضوی فعال در فردای جامعه روشن می‌سازد.

 نشر صاد

بن‌بست شهریور 
نویسنده: محمدعلی گودینی
 در این کتاب داستان پسر نوجوانی به نام امجد آورده شده که در تعطیلات تابستانی برای اینکه کمک‌خرج خانواده باشد، برای کار به مغازه به‌عنوان شاگرد می‌رود. در مغازه اتفاقات مختلفی می‌افتد که نویسنده با لحنی جذاب بیان کرده است. کتاب حاضر برای مخاطب نوجوان و با زبانی ساده و روان نگاشته شده است.

آرش دخمه‌ها 
نویسنده: مجید عبدی خلیفه
روایتی متفاوت از بزرگ‌ترین اسطوره ایران باستان که گویی از خیانت به سرزمین ایران در رنج و عذاب تا ابد سرگردان می‌ماند.
بخشی از کتاب: «و پس از بازگشت پدر از جنگ «منوچهر و سَلم» کمان بازیچه‌ام شد و پیکان دستواره‌ام. دیدم که آرش بالای سرم ایستاد، در من نگریست، گویی او را می‌شناسم از دیرباز لبخندی بر او و پایانم با همان لبخند.»

 نشر ادامه

نوقلم‌های کودک‌ونوجوان

جهان به سفر می‌رود 
نویسندگان: حانیه شجاعی | زهرا شجاعی 
«جهان به سفر می‌رود» اولین کتاب تالیفی نشر ادامه برای بچه‌های پیش‌دبستانی و کوچک‌تر است، کتابی بامزه درباره سفر، دوستی و پیدا کردن راه‌حل‌های تازه برای مشکلات قدیمی که دوست محیط‌زیست هم هست. این کتاب خوش‌آب‌ورنگ که قرار است اولین کتاب یک مجموعه خواندنی باشد، خوانندگانش را به سفری بامزه برای پیدا کردن خانه‌ای نو می‌برد. «جهان» مثل خیلی از بچه‌ها و آدم‌بزرگ‌ها حوصله‌اش سر رفته و دنبال جایی است که در آن بهش خوش بگذرد. او، در راه‌پیداکردن خانه جدید، چیزهایی را می‌بیند که همیشه همین دور و بر، جلوی چشم یا پشت سرش بوده‌اند، اما دقت نمی‌کرده است. این کتاب علاوه بر آنکه برگزیده فهرست بین‌المللی کلاغ سفید است، برنده مدال شارجه برای خلاقیت در تصویرپردازی نیز شده است. 

 انتشارات جمکران

نوقلم‌های کودک‌ونوجوان

گنجشکک و حوض آرزوها
نویسنده: سمیه علی نقی‌پور
کتاب «گنجشکک و حوض آرزوها» ماجرای یک گنجشک کوچک و ضعیف است که دوستانش او را به خاطر جثه کوچک و ناتوان‌بودن در پروازهای طولانی مسخره می‌کنند. این گنجشک کوچک به دنبال حوض آرزوهایی که دوستش گنجشک اشی‌مشی به او گفته می‌گردد و سفرش را شروع می‌کند. در طول سفر خطرها و ماجراهای زیادی برای به وجود می‌آید تا به مسجد گنبدهای فیروزه‌ای می‌رسد، در آنجا متوجه می‌شود که حوض آرزوها وجود ندارد و اینجا محل رفت‌وآمد مرد مهربان است؛ مردی که اگر از او چیزی بخواهد او می‌تواند کمکش کند، گنجشکک درباره مرد مهربان پرس‌وجو می‌کند تا او را بهتر بشناسد و منتظر می‌ماند تا مرد مهربان را ببیند. او نزد خانواده و دوستانش بر می‌گردد. گنجشکک تبدیل به یک گنجشک شجاع شده است که به دوستانش کمک می‌کند و برای آنها درباره مسجد گنبد فیروزه‌ای و مرد مهربان صحبت می‌کند. 
این کتاب برای مخاطب کودک گروه سنی پیش‌دبستانی و دبستان مناسب است و آنها را با مسجد مقدس جمکران و امام‌زمان (عجل‌الله تعالی فرجه الشریف) آشنا می‌کند.

رویای یک ستاره 
نویسنده: آزاده قاسمی
ستاره توی دریا قشنگ‌تر است یا ستاره توی آسمان؟ اصلا فرقی هم دارند؟ «رویای یک ستاره» با جواب به این سوال‌ها ما را به دنیای ستاره‌ها می‌برد. ستاره دریایی کوچولویی که توی دریا زندگی می‌کند و وقتی چشمش به نور و برق قشنگ ستاره آسمان می‌افتد دلش می‌خواهد شکل او، نورانی شود. آزاده قاسمی نویسنده کتاب، لابه‌لای داستان ستاره‌ها تلاش می‌کند، مفهوم‌پردازی خوبی برای بچه‌ها داشته باشد و با تصویرگری درسا آدینه این هدف دست‌یافتنی‌تر شده است. مثلا وقتی ستاره دریایی کوچولو سراغ فانوس دریایی بزرگ می‌رود یک قدم سمت رسیدن به آرزویش برداشته است و بچه‌ها یاد می‌گیرند که برای رسیدن به هر چیزی باید تلاش کنیم. 
انتشارات کتاب جمکران در سال‌های اخیر، سراغ کتاب‌های غیرمستقیم برای آموزش مفاهیم مذهبی رفته و شاید بتوان گفت در دل «رویای یک ستاره» مفهوم قشنگ نظم خلقت هم پنهان شده است. علاوه بر این مخاطب کتاب رویای یک ستاره با اتفاقاتی که برای ستاره دریایی و دوستانش می‌افتد درک می‌کند که چطور باید نسبت به توانایی‌های خودمان احساس خوبی داشته باشیم، آنها را ارزشمند بدانیم و مقایسه نکنیم.

ماجرای مزرعه پیروز 
نویسنده: زینب سادات شهرستانی
 بچگی همه ما ایرانی‌ها با شعر و شاعری پیوند خورده، در خاطرات کودکی ما و حتی پدر و مادرهایمان چندتایی شعر هست که دیگر حالا از برشده‌ایم و مزه‌اش زیر زبانمان هست. خانم زینب السادات شهرستانی هم باتوجه‌به همین نکته «ماجرای مزرعه پیروز» را به زبان شعر برای بچه‌ها نوشته‌اند. دنیای شعر، بیشتر از همه مال بچه‌هاست. مال بچه‌ها که وزن و قافیه و آهنگ شعر، حسابی شادابشان می‌کند تا بتوانند تا پایان قصه پایش بنشینند و همراه شوند. ماجرای مزرعه پیروز، داستان مرغ و جوجه‌ها، مرغابی‌ها و گاو آقای پیروز است. یک روز صبح آقا پیروز پیدایش نیست. همه چیز به‌هم‌ریخته و...
کتاب ماجرای مزرعه پیروز، علاوه بر آنکه مفهوم انتظار را به زبان شعر برای رده سنی الف و ب پررنگ می‌کند، مهارت‌هایی مثل حل مسئله و دوراندیشی را نیز به آنان می‌آموزد.

پاک‌کن جادویی
نویسنده: زهرا اخلاقی
خواندن کتاب‌هایی که قهرمان دارد یک مزه دیگر می‌دهد. همه ما بیشتر دنبال این دست کتاب‌ها می‌رویم. انگار که دلمان می‌خواهد خودمان جای قهرمان باشیم و کارهای بزرگ بکنیم حتی اگر سخت باشد. حالا اگر قهرمان قصه یک پاک‌کن باشد چطور؟! «پاک‌کن جادویی» قصه یک قهرمان کوچک است. قهرمانی که کف دستتان جا می‌شود و خیلی وقت‌ها لابه‌لای دفتر مشق بچه‌ها و کیف مدرسه‌شان آن را دیده‌اید. خانم زهرا اخلاقی با خلاقیتی دلنشین، داستان متفاوتی برای ما به رشته تحریر درآورده‌اند. پاک‌کن کوچک ما یک روز صبح بیدار می‌شود و نقاشی نیمه‌تمام محمد را می‌بیند که سربازهای زیادی در آن هستند. دلش به تاپ‌تاپ می‌افتد و می‌خواهد دست به یک کاری بزند. داستان پاک‌کن جادویی که به همت انتشارات جمکران راهی بازار شده، ماجرای همین کار است. همین کار سخت ولی بزرگ در دل یک داستان خوش‌رنگ. تصویرگری خانم لیلا حیدری در کتاب پاک‌کن جادویی سرزنده و شاداب است و به گرمای داستان کمک زیادی کرده. هم چنین نویسنده با مهارت بسیار خوبی، مفهوم‌پردازی قوی در دل داستان انجام داده است. طوری که حتی وقتی بزرگترها این داستان را می‌خوانند، به قهرمان کوچک داستان افتخار می‌کنند. اگر بارها دلتان خواسته داستان مظلومیت مردم غزه را برای فرزندتان بگویید و نتوانسته‌اید، پاک‌کن جادویی می‌تواند یار خوبی برایتان باشد. این کتاب، با زبانی هنرمندانه و زیبا، مفهوم مقاومت و همدلی را در داستان نشان ما می‌دهد

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.