آگاه: سید مالک حسینی، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون در این باره اظهار کرد: در گذشته اشتغال به موضوعی دارای شتابزدگی و تشویش بدل شده بود که نیازمند بازگشت به شرایطی هستیم تا تحلیل دقیق بازار کار را در اختیار جامعه و بهویژه کارفرمایان و فعالان جدید بازار قرار دهیم. وی ادامه داد: تغییرات بنیادین بازار کار کشور، بهویژه در هرم نسبی ورود نیروی انسانی به این حوزه مهم است، موضوعاتی مانند تحولات جمعیتی و وضعیت کارگران خارجی، بهخصوص اتباع افغانستانی، اکنون به یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای تخصصی و سیاستگذاری تبدیل شده است؛ البته سیاستگذاری کلان در این زمینه جنبه امنیتی دارد که خارج از وظایف مستقیم این معاونت است.
حسینی با بیان اینکه بر اساس جدیدترین آمار رسمی منتشر شده از سوی مرکز آمار، وضعیت بازار کار در بهار ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل، نشانههای امیدبخشی داشته است، گفت: هر چند نرخ مشارکت اقتصادی تغییری جدی نکرده، اما حفظ روند کاهشی نرخ بیکاری و کاهش اشتغال ناقص، نشان میدهد در صورت ادامه سیاستگذاریها برای کاهش بازار غیررسمی، میتوان به توفیقات جدیتری دست یافت.
معاون وزیر کار با اشاره به سهم قابلتوجه بازار کار غیررسمی در اقتصاد کشور گفت: آمارها حاکی از آن است که ۵۷ درصد بازار کار ایران همچنان در اختیار مشاغل غیررسمی است و این موضوع بهویژه در حوزه بیمه نیروی کار، فاصله چشمگیری با وضعیت مطلوب دارد؛ البته تصویب بیمه فعالان پلتفرمهای حملونقل در اواخر سال گذشته یکی از دستاوردهای مهم در مسیر ساماندهی بازار کار بود و میتواند تحولی جدی ایجاد کند.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به شکلگیری سیاستهای مدیریت نیروی کار خارجی به ویژه اتباع افغانستانی در ایران، گفت: در حال حاضر عمده نیروی کار خارجی حاضر در ایران، مهاجران افغانستان هستند. اگر وارد شمارش نیروی کار غیررسمی شویم، اعداد بسیار متفاوت خواهد بود. ایران در نیم قرن اخیر، چهار موج مختلف ورود مهاجران افغان را تجربه کرده که برآورد میشود پیش از تعدیل آمارها در یکی دو سال گذشته، مهاجران افغانستانی تا ۱۰ درصد جمعیت کشور را شامل شدهاند، آماری که در سطح جهانی نادر است. وی افزود: بیش از ۴۰ سال است که جامعه ایرانی با سختترین تحریمها و بحرانهای زیستمحیطی مواجه بوده، اما همواره رویکردی انسانی در قبال مهاجران داشته است. اگرچه برخی سیاستها در سالهای گذشته با رهاشدگی مواجه بود، اما سیاست فعلی مبتنی بر احترام و حفظ کرامت اتباع خارجی به ویژه افغانستانیهاست؛ مردمانی با اشتراک زبانی، فرهنگی و تمدنی که اگر مرزهای استعماری تحمیل نشده بود، اکنون شاید سخنی از مرز نداشتیم.
حسینی با بیان اینکه ایران تاکنون برای ورود نیروی کار از ۸۰ کشور جهان محدودیتی قائل نبوده است، گفت: نیروی کار خارجی باید به صورت قانونی و بر اساس ضوابط بینالمللی وارد کشور شده و شناسنامهدار باشند؛ همانگونه که حتی طالبان در پذیرش اتباع ایرانی فاقد مدارک هویتی سختگیری دارد، انتظار میرود بازار کار ایران نیز از شفافیت کامل برخوردار باشد. وی ادامه داد: در ماههای اخیر، از مجموع افرادی که طی طرح بازگشت مهاجران افغانستانی، حدود ۸۰۰ هزار نفر به کشور خود بازگردانده شدند که این روند از اوایل ۱۴۰۴ آغاز شده و تا امروز ادامه یافته است. شرایط بهداشتی، اسکان و تغذیه همه این افراد تا حد امکان رعایت شده اما عمده چالش در سرعت ورود و پذیرش آنان توسط طرف افغانستانی است.
معاون وزیر کار خاطرنشان کرد: تا پایان خرداد ۱۴۰۴، در مجموع ۴۳۳ هزار و ۴۹۱ نفر نیروی کار خارجی شناسنامهدار در ایران فعالیت دارند؛ که این رقم نسبت به ۲۴ میلیون نیروی شاغل ایرانی تنها حدود دو درصد از بازار کار را تشکیل میدهد که از این تعداد، کمتر از ۱۰ هزار نفر نیروی کار متخصص خارجی و حدود چهارهزار و ۲۵۰ نفر نیروی کار خارجی غیرمتخصص محسوب میشوند. وی افزود: عمده نیروی کار خارجی فعال در بازار کار ایران یعنی نزدیک به ۴۳۳ هزار نفر از اتباع افغانستان هستند که کمتر از سه هزار و ۵۰۰ نفر آنها در بخش کارفرمایی و بقیه با کارت کار فعالیت میکنند.
حسینی در خصوص توزیع نیروی کار خارجی در بخشهای مختلف، گفت: ۵۳ درصد از آنان در حوزه ساختمان، نزدیک به ۱۹ درصد در صنعت، ۱۱.۱ درصد در کشاورزی و حدود ۰.۷ درصد در معدن مشغول به کار هستند.
معاون وزیر کار با بیان اینکه در حاشیه خلیجفارس تا ۵۰ درصد نیروی کار خارجی است، اما در ایران فقط دو درصد از کل نیروی کار به طور رسمی خارجی هستند، گفت: تنها در شرایط نبود جایگزین ایرانی، مجوز برای فعالیت نیروی کار خارجی صادر میشود؛ طبق استانداردهای جهانی نیز سه روش ورود به بازار کار رایج است؛ سرمایهگذاری، دریافت پیشنهاد کار (جاب آفر)، یا صدور ویزای کاری توسط کارفرما که در نهایت منجر به صدور اقامت شغلی میشود. وی با اشاره به حضور پررنگ خانوادههای افغانستانی در مشاغل گروهی و گاه خانوادگی گفت: آمار این نوع مشاغل، از نزدیک به سه میلیون نفر مهاجر در بازار کار ایران برآورد میشود و بالای ۷۰ درصدشان در مشاغل خانوادگی فعالیت دارند و در مجموع حدود پنج میلیون افغانستانی به طور غیررسمی و رسمی در بازار کار کشور حضور دارند.
حسینی درباره سیاست بازگشت مهاجران غیرمجاز خاطرنشان کرد: فقط حدود ۷۰۰ هزار نفر در قالب طرح بازگشت به افغانستان رفتهاند؛ بقیه اغلب در ایران زندگی و کار میکنند و عمده آنها نیز در فرآیندهای خانوادگی و مشاغل گروهی حضور دارند. وی افزود: دیدگاههای متضادی درباره اثرگذاری این نیرو بر کسبوکار وجود دارد؛ برخی معتقدند خروج آنها بسیاری از کسبوکارها را آسیبپذیر میکند، برخی دیگر به دلیل ارزانتربودن و عدم الزام کارفرما به پرداخت بیمه و مالیات، حضور آنان را موجب فشار بر نیروی کار ایرانی میدانند؛ اما باید توجه کرد که در مشاغل خاص و سخت، مانند ساختمان و کشاورزی، نیروی کار ایرانی همواره نقش مدیریت داشته و ورود نیروی کار خارجی اغلب زمانی پذیرفته میشود که تقاضای ایرانی وجود نداشته باشد.
معاون وزیر کار با بیان اینکه در ۱۵ سال گذشته نرخ رشد اقتصادی کشور بین دو تا چهار درصد در نوسان بوده است و برنامه هدفگذاری شده نیز دستیابی به رشد بالاتر است که در این صورت با رشد بازار کار ایرانی، نیاز به نیروی کار خارجی به حداقل خواهد رسید، گفت: مسئله نیروی کار خارجی، مسئله شفافیت و تعیین تکلیف است.
۲۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۶
کد خبر: ۱۴٬۷۳۳
معاون وزیر کار گفت: از مجموع بیش از ۶ میلیون مهاجر افغانستانی در کشور، تنها زیر ۷۰۰ هزار نفر بازگشتهاند و حدود پنج میلیون نفر همچنان اغلب در بخش غیررسمی بازار کار حضور دارند؛ موضوع اصلی، ساماندهی، احراز هویت و تضمین حقوق هر دو طرف، کارگر و کارفرماست.

نظر شما