آگاه: هرگاه تراکم و حجم مواد معدنی موجود در استخوانها از حد طبیعی کمتر شود، عارضه استئوپنی شکل میگیرد. تفاوت اصلی استئوپنی و استئوپروز در شدت کاهش تراکم استخوان است. استئوپنی، کاهش خفیف تراکم استخوان و مرحله پیشدرآمد پوکی استخوان است، اما استئوپروز (پوکی استخوان) یک بیماری جدیتر است که در آن تراکم استخوان به حدی کاهش مییابد که استخوانها در معرض شکستگی قرار میگیرند. شایعترین و اصلیترین علت بروز استئوپنی، افزایش سن است.
مسعود فیروزکوهی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: برای افزایش تراکم استخوان، مصرف روزانه کلسیم به میزان ۱۰۰۰-۱۲۰۰ میلیگرم از منابع غذایی، نظیر: شیر و ماست کمچرب، پنیر، کشک، دوغ، کنجد، بادام، سبزیجات برگ سبز مانند کلم بروکلی و اسفناج و ماهیهای استخواندار مثل ساردین توصیه میشود. اگر مصرف لبنیات کم است، مصرف مکمل کلسیم لازم میشود.
مکمل پیشنهادی در صورت نیاز، مصرف روزانه کلسیم کربنات یا کلسیم سیترات است. مصرف زرده تخممرغ و ماهیهای چرب پروتئین کافی نظیر: گوشت سفید (ماهی و مرغ)، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات توصیه میشود. در افراد مسن مصرف کم پروتئین باعث کاهش توده عضلانی و افزایش ریسک شکستگی
میشود.
افزایش مصرف منیزیم، روی و ویتامین K۲ موجود در مغزها (بادام، گردو و پسته)، غلات کامل، سبزیجات سبز و آووکادو لازم است. از مصرف زیاد نمک، نوشابههای گازدار و کافئین زیاد (چای پررنگ و قهوه غلیظ) که دفع کلسیم را افزایش و سیگار و الکل که تراکم استخوان را کاهش میدهند، اجتناب شود.
پیادهروی روزانه به مدت ۳۰ دقیقه و ورزشهای مقاومتی سبک مثل دمبلهای کوچک و کشهای ورزشی مفید است. پرهیز از بیحرکتی طولانی مدت مثلا نشستن زیاد، مراقبت از خود برای پیشگیری از زمین خوردن، تامین نور کافی در منزل، استفاده از کفش مناسب و تقویت عضلات پا با تحرک، گزینههای پیش روی مبتلایان به استئوپنی است.
۲۳ مهر ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۷
کد خبر: ۱۷٬۰۲۶
به گفته یک کارشناس تغذیه، معمولا داشتن برنامه ورزشی منظم در کنار یک رژیم غذایی کامل و مفید، میتواند تا حد زیادی از بروز یا پیشرفت عارضه استئوپنی پیشگیری کند. استئوپنی معمولا بدون علامت ایجاد میشود و یک عارضه خاموش است.

نظر شما