پایگاه خبری الجزیره در مقاله‌ای به بررسی این نکته پرداخت که یمنی‌ها چگونه طی ۱۰سال سیستم پهپادی خود را از صفر آغاز کرده و توانستند به تهدیدی برای رژیم صهیونیستی تبدیل شوند.

تبدیل به قدرت شکست‌ناپذیر هجومی در ۱۰سال

آگاه: پایگاه خبری شبکه الجزیره به نقل از برخی منابع آگاه می‌نویسد که پهپاد یافا که جمعه گذشته عمق تل‌آویو در سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داد، شبیه مجموعه پهپادهای صماد است که نیروهای مسلح یمن پیش‌تر از آن رونمایی کرده بودند. این منابع با اشاره به پیمودن ۲۰۰۰کیلومتر مسیر ازسوی این پهپاد تاکید کردند که پهپاد مذکور از مسیرهای جدیدی برای گمراه کردن سامانه‌های دفاع موشکی ارتش رژیم صهیونیستی استفاده کرده است.
الجزیره با اشاره به تنوع پهپادهای نیروهای مسلح یمن تاکید کرد که برخی از این پهپادها برای رصد و جمع‌آوری اطلاعات و برخی دیگر پهپادهای انفجاری هستند. پهپاد جدید یافا نیز نوع پیشرفته پهپادهای صماد ۱ و ۲ و ۳ و ۴ است که تمامی آنها توان انجام مأموریت‌های متنوعی را دارند. بر اساس این گزارش، صماد ۱ در سال ۲۰۱۷ تولید شد و بردی معادل ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتر داشت. صماد۲ که سال بعد رونمایی شد و برد آن به ۱۰۰۰کیلومتر افزایش پیدا کرد، قابلیت حمل کلاهک جنگی به میزان ۴۰ تا ۵۰کیلوگرم را دارد.صماد۳ پهپادی دوربرد است که می‌تواند تا بیش از ۱۵۰۰کیلومتر پرواز کند. این پهپاد مجهز به دوربین معمولی و دوربین‌های پیشرفته مادون قرمز برای ماموریت‌های روزانه و شبانه است و از تجهیزات پیشرفته‌ای برای انتقال اطلاعات استفاده می‌کند. بار اضافه‌ای که این پهپاد می‌تواند حمل کند، حدود ۵۰ تا ۷۰کیلوگرم است. صماد۴ در سال۲۰۲۱ رونمایی شد و ماموریت‌های دوگانه رصد اطلاعاتی و هجومی را در دستورکار خود قرار داد. احتمالا این پهپاد بردی بالغ بر ۲۰۰۰کیلومتر دارد و از ویژگی رادارگریزی برخوردار است. نسل پهپادهای صماد نشان‌دهنده تجربه بالای انصارالله یمن در تکنولوژی پهپادهاست و نشان می‌دهد یمنی‌ها چگونه به مرحله استفاده از پهپادها در ماموریت‌های پیشرفت منتقل شده‌اند. انصارالله همچنین پهپاد ۲۵۰۰کیلومتری «وعید» را نیز رونمایی کرده که برای حمله به اهداف زمینی از مسافت دور قابل استفاده است. این پهپاد می‌تواند به‌عنوان پهپاد انفجاری مورد استفاده قرار گیرد و پس از برخورد به هدف منفجر شود. وعید با طول سه‌ونیم متری و عرض دوونیم متری مجهز به باله‌های مثلثی است و از کلاهک جنگی بین ۳۰ تا ۵۰کیلوگرم برخوردار است. موتور در قیمت پشت این پهپاد قرار گرفته است.

تاکتیک انصارالله در حملات پهپادی
انصارالله پیشرفت قابل‌توجهی در جنگ پهپادی کرده است و برنامه‌های آنها در این راستا دو ویژگی خاص دارد. ویژگی اول حملات دوربرد است. یمنی‌ها در توسعه توانمندی‌های پهپادی خود اولویت ویژه‌ای روی دوربرد بودن پهپادها دارند و این موضوع در توسعه توانمندی موشکی آنها نیز کاملا قابل مشاهده است و همانطور که می‌بینیم برد موشک‌های آنها از ۲۵۰ و ۴۰۰کیلومتر در سال ۲۰۱۵ آغاز شد و با موشک‌های برکان در سال۲۰۱۶ به ۸۰۰کیلومتر رسید و در سال ۲۰۲۳ نیز موشک بالستیک عقیل با برد بیش از ۱۰۰۰کیلومتر رونمایی شد.البته در سال۲۰۱۹ انصارالله موشک برکان۳ با برد ۱۲۰۰کیلومتری خود را آزمایش کرده بود، ولی یک موشک بالستیک دیگر انصارالله در جریان عملیات طوفان الاقصی مورد استفاده قرار گرفته که احتمالا بین ۱۳۵۰ تا ۱۹۰۰ کیلومتر برد دارد و کلاهک انفجاری آن بالغ بر یک تن است. موشک‌های کروز از جمله موشک قدس با برد بیش از ۱۶۵۰کیلومتر از دیگر توانمندی‌های موشکی انصارالله است که انجام حملات دقیق در مسافت دور را ممکن می‌کند. این موشک قادر است در ارتفاعات پایین پرواز کند تا توسط رادار شناسایی و منهدم نشود. امکان تجهیز این موشک‌ها به کلاهک جنگی سنتی یا کلاهک هسته‌ای موجود دارد و کنترل آن پس از شلیک نیز ممکن است.

تنوع حملات تاکتیک غیر قابل شکست
دومین ویژگی اساسی برنامه موشکی و پهپادی نیروهای یمنی تنوع تولیدات هجومی در عرصه هوایی است که قدرت مانور تاکتیکی بیشتری را به آنها می‌دهد. استفاده از سلاح‌های متنوع و مشترک یک روش مبارزاتی است که در چارچوب ادغام تسلیحات مختلف برای تکامل کردن این سلاح‌ها به کار گرفته می‌شود. به‌عنوان مثال، نیروهای یمنی از پهپادها برای حمله به سامانه‌های راداری قبل از انجام یک حمله بزرگ استفاده می‌کنند و سپس حملات با موشک‌های بالستیک و کروز انجام می‌شود تا سامانه‌های دفاع موشکی با وجود تنوع در تاکتیک هر کدام از این تسلیحات، قدرت رهگیری آنها را نداشته باشند. در چنین عملیاتی می‌توان از یک تیم سوم نیز استفاده کرد که ماموریت رصد و بررسی آثار ضربه احتمالی به تجهیزات دشمن را عهده‌دار هستند.

قدرت موشکی یمن شکست ناپذیر است
جیمز راجرز، استاد مطالعات جنگی دانشگاه جنوب دانمارک گوید که حملات مشترک و متنوع برای شکست دادن سیستم‌های دفاعی پیشرفته دشمن صورت می‌گیرد و گرچه امکان موفقیت در مقابل این حملات در گذشته وجود داشت، اما با پیشرفته شدن پهپادهایی که برخی طرف‌های بین‌المللی نظیر نیروهای مسلح یمنی و حزب‌الله به آن دست پیدا کرده‌اند و قدرت بازتولید یا ایجاد ابتکار و تنوع در تولید آنها را نیز دارند، مقابله با این روش جنگی اگر نگوییم غیرممکن، باید گفت بسیار مشکل شده است. این یکی از مهم‌ترین عواملی بود که باعث شد انصارالله از همان ابتدا روی توسعه نیروی پهپادی خود متمرکز شود و تکنولوژی‌های خود را در این زمینه گسترش دهد. واردات و تولید تکنولوژی پهپادی تقریبا ارزان‌قیمت و سهل الوصول است و در جنگ‌های نامتقارن به چالشی جدی برای جنگنده‌ها تبدیل شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.