آگاه: آزاده متقی، متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد تفاوت قندهای گیاهی با قندهای معمولی توضیح داد: قندهای گیاهی مستقیما از منابع طبیعی به دست میآیند و علاوهبر شیرینی، دارای مواد مغذی مانند ویتامینها و مواد معدنی هستند. اما قندهای معمولی (مانند قند سفید) طی فرآوری صنعتی از نیشکر یا چغندر قند استخراج میشوند و تقریبا فقط ساکارز خالص و بدون ارزش غذایی اضافی هستند. همچنین قندهای گیاهی معمولا تاثیر کمتری بر افزایش ناگهانی قند خون دارند.
تفاوتهای ساکارز و استویا در تاثیر بر قند خون و متابولیسم
وی درباره تفاوت ساکارز و استویا مطرح کرد: ساکارز و استویا هر دو قندهایی هستند که تاثیرات متفاوتی بر بدن دارند و این تفاوت به ترکیبات شیمیایی، نحوه متابولیسم در بدن، و تاثیر آنها بر قند خون مربوط است. ساکارز یک دیساکارید است که از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده و از منابعی مانند نیشکر یا چغندر قند به دست میآید. وقتی مصرف میشود، در دستگاه گوارش به گلوکز و فروکتوز تجزیهشده و جذب خون میشود.متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: این فرآیند منجر به افزایش سطح گلوکز خون و تحریک ترشح انسولین میشود. به همین دلیل، مصرف بیشازحد ساکارز میتواند بر کنترل قند خون در بیماران دیابتی تاثیر منفی بگذارد و خطرات متابولیکی ایجاد کند. در مقابل، استویا یک شیرینکننده طبیعی است که از برگهای گیاه استویا به دست میآید. این ماده فاقد کالری است و بهطور مستقیم بر قند خون تاثیر نمیگذارد، زیرا گلیکوزیدهای موجود در استویا بهصورت مستقیم متابولیزه نمیشوند. به همین دلیل، استویا گزینهای مناسب برای افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که به کاهش مصرف قند نیاز دارند محسوب میشود؛ بنابراین، مصرف ساکارز میتواند قند خون را افزایش دهد و باید ازسوی افراد دیابتی محدود شود، درحالیکه استویا تاثیری بر قند خون ندارد و جایگزینی ایمنتر برای این افراد است.
نظر شما