آگاه: جهان امروز در پس گسترش و رشدش، افسردگی، پنیک(نوعی حمله اضطرابی)، اختلالات دوقطبی، اختلالات شخصیتی، هیستریونیک (شخصیت نمایشی)، خودشیفتگی و... را افزایش داده است. در این رابطه با مهناز یوسفی، روانشناس و درمانگر به گفتوگو نشستیم که در ادامه آن را میخوانید:
علائم افسردگی چیست؟
از علائم اصلی و بالینی افسردگی، غمگینی زیاد و فقدان لذت را میتوان نام برد که البته امروزه غمگینی زیاد بهصورت تحریکپذیری بالا و خشم بروز مییابد. در کنار این، علائم دیگری نیز وجود دارند که عبارتاند از:
احساس پوچی، ناامیدی و بیمناکی
کاهش علاقه به انجام فعالیتها در بخش عمده زندگی روزمره
تغییر محسوس کاهش یا افزایش وزن (حداقل پنج درصد تغییر وزن درطول یک ماه)
بیخوابی
کاهش یا افزایش اشتها به اندازه پنج درصد در طول ماه
کندی روانی حرکتی یا سراسیمگی
خستگی روان و ضعف روانی (پیسکاستنی)
احساس گناه، بیارزش بودن
کاهش تمرکز و توانایی تفکر
افکار مکدر در مورد مرگ، اندیشهپردازی در رابطه با خودکشی یا اقدام به آن.
این علائم و نشانهها در صورتی که اختلال قابلملاحظهای را در عملکرد تحصیلی، اجتماعی، شغلی، خانوادگی، روابط بینفردی و انطباقی فرد ایجاد کند و تحتتاثیر سوءمصرف یا ترک مواد یا دارو ایجاد نشود و با اختلالات روانی دیگر هم مثلا اختلال دوقطبی، اختلالات هذیانی، اسکیزوفرنی و... همراه نشود، افسردگی است.
آیا افسردگی در کودکان هم ایجاد میشود؟ نشانههای آن چیست؟
یکی از قشرهای آسیبپذیر در جامعه بدون شک کودکان و نوجوانان هستند. طبیعتا عواملی چون ژنتیک، سبک فرزندپروری، تجارب اولیه کودک، جامعه و تروماهایی مانند طلاق، دعوای والدین، تصادف و... برای کودکان زمینههای مسائل خلقی و روانی مثل افسردگی، بیشفعالی(ADHD)، اختلال خلق اخلالگرایانه (DMDD)، اختلال دوقطبی و ... را ایجاد میکنند؛ بنابراین افسردگی مختص به سن نیست و ممکن است در هر سنی بروز کند.
در بزرگسالان معمولا افسردگی بهصورت کلامی، احساس غمگینی و ناامیدی بسیار زیادی نمایش داده میشود. همچنین کودکان افسرده نسبت به بزرگسالان شکایتهای جسمانی مانند سردرد، دلدرد را تجربه میکنند.
افسردگی معمولا در چه رنج سنی دیده میشود؟
بیشترین بازه افسردگی در ۱۸ تا ۴۴سالگی و کمترین بازده آن بعد از ۶۰سالگی است. بررسیهای انجامشده نشان داد که ۵۰درصد کودکان و نوجوانان و ۲۰درصد بزرگسالان علائم افسردگی را گزارش کردند. افسردگی در بانوان بیشتر از آقایان دیده میشود و اقدام به خودکشی در خانمها دو برابر آقایان است اما خودکشی واقعی بیشتر در آقایان رخ میدهد.
نظر شما