کودکان اغلب از احساسات خود، آگاهی نداشته و حتی نمی‌توانند بدانند که چیزی که درحال تجربه آن هستند چه نوع احساسی است و چه نام دارد.

کودکان با نقاشی‌هایشان با ما حرف می‌زنند

آگاه: در مرحله بعد شاید نتوانند آن را به‌خوبی ابراز کنند، به همین جهت مهم است که والدین روش‌های ارتباطی به‌غیر از صحبت کردن را در مواجه با آنها بدانند. به همین بهانه به سراغ راضیه حسینی، تفسیرگر نقاشی کودک رفتیم تا بتوانیم عالم نقاشی‌های کودکانه را بهتر درک کنیم.

چرا والدین باید به نقاشی کودکان توجه کنند؟
کودکان حتی زمانی که به‌درستی نمی‌توانند صحبت کنند و کلمات را ادا کنند قادرند نقاشی کنند، برخی از این نقاشی‌ها ممکن است خیلی واضح نباشند و از خطوطی تشکیل شده باشند که قابل درک برای همه نباشد اما همان خطوط هم بیانگر ذهن و دنیای پیدا و پنهان کودکان است.
کودکان معمولا از روش‌های غیرمستقیم مانند نقاشی به بیان دنیا و احساسات خود اقدام می‌کنند، از طرفی، نقاشی یک ارتباط مستقیم با بخش ناخودآگاه ذهن آنها نیز محسوب می‌شود و به همین دلیل اطلاعات روانشناختی بسیار زیادی در آن نهفته است.

چرا نقاشی مهم است؟
درک بصری کودکان، رشد مهارت‌های حرکتی، داشتن تمرکز و توجه به جزئیات پیرامونی در کودکان با نقاشی ایجاد و تقویت می‌شود. کودک با نقاشی تفاوت رنگ‌ها را می‌آموزد. حتی اگر به سن یادگیری رنگ‌ها هم نرسیده باشد. در مواردی کودکان رابطه علی و معلولی بین پدیده‌ها را با نقاشی درک می‌کنند.
کودکان معمولا دوست دارند که نقاشی خود را به والدینشان نشان دهند و از آنها بپرسند که آیا خوب کشیده‌اند یا نه ؟! در این زمینه نباید والدین برخوردی سرسری داشته باشند یا تمجیدی غیرواقع‌بینانه کنند. بهتر است بادقت به جزئیات نقاشی کودکانتان نگاه کنید. 

در چه مواقعی نقاشی‌های کودک می‌توانند نگران‌کننده باشند؟
اگر کودکی مدام پنهان‌کاری می‌کند یا غمگین است یا به‌درستی نمی‌تواند بخوابد، شاید در این زمینه والدین با گفت‌وگو نتوانند به احساسات درونی که منجر به این وضع شده است پی ببرند اما نقاشی یکی از راه‌هایی است که می‌تواند بیانگر عواطف و تجربیات کودک باشد؛ البته تفسیر نقاشی‌های کودکان، تنها به‌منظور پی بردن به ترس‌ها یا نگرانی‌های کودک نیست، بلکه درحقیقت نقاشی‌ها می‌توانند ابزاری برای درک رفتارهای روزمره کودکان باشند.

چه زمانی می‌توانیم از نقاشی برای کمک به کودکان استفاده کنیم؟
اگر متوجه شدید که فرزندتان دائما چیزهای ترسناک و خشونت‌بار را در نقاشی‌های خود به تصویر می‌کشد یا اگر علائم آسیب جسمی در نقاشی کودک دیده شد فرد متخصص می‌تواند با تفسیر نقاشی به کودک شما کمک کند تا با احساسات و هیجانات و ترس‌های فرزندانتان آشنا شوید. 
برخی والدین بعد از شنیدن تفسیر نقاشی کودکشان جبهه‌گیری می‌کنند یا مستقیما با کودک وارد گفت‌وگو می‌شوند، بهتر است در چنین شرایطی مستقیما از او نپرسید، چراکه در این صورت کودک احساس ناامنی خواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.