• تطور مفهوم ملیّّت در نسبت با هویت ایرانی

    شخصیت شهید سلیمانی تلاقی سه لایه هویتی بود

    تطور مفهوم ملیّّت در نسبت با هویت ایرانی

    ورود ارزش‌های مدرن از سال‌های پیش‌ از مشروطه و امتزاج این ارزش‌ها با هنجارها و باورهای بومی اسلامی و ایرانی، چالش‌های فکری و نظری بسیاری را در ایران معاصر زمینه‌ساز شد. ازجمله بحث‌برانگیزترین ارزش‌های مدرن که در آن سال‌ها و تاکنون، بارها و از منظرهایی گوناگون محل نقد و نظر بوده است، مفهوم ملیت است. بدیهی است که ملیت‌ در کالبدی سکولار و در تزاحم با ارزش‌های دینی پی‌ریزی شده است و آنگاه که وارد ایران شد نیز با ارزش‌های اسلامی متضاد به نظر می‌رسید لکن با گذر زمان و با پیروزی انقلاب اسلامی مفهوم ملیت دگرگون شد و با تاسیس نظام سیاسی بر مبنای اندیشه‌ دینی، تجربه‌ای متفاوت از دولت‌های ملی به دست آمد. جامعه‌ ایرانی همچون سده‌ها و قرن‌های گذشته که تمدن‌های وارداتی را براساس اقتضائات بومی خود بازتعریف یا در مواردی هضم می‌کرد، این بار نیز چنین کرده است. آن زمان که اسلام وارد ایران شد، ایرانیان در پی دریافت تناسب میان ارزش‌های پایه اسلامی و ارزش‌های ایرانی در منظری فعال، اسلام را پذیرفته و در کالبد ایرانی آراستند و ارائه کردند. همچنین، هجوم مغولان و تیموریان نیز ازجمله مواردی است که گویای مواجهه‌ فعال ایران و ارزش‌های وارداتی است.

  • هویت ایرانی در دوران صفوی و جمهوری اسلامی

    دو بزنگاه تاریخی و سیر تطور هویت ایرانیان

    هویت ایرانی در دوران صفوی و جمهوری اسلامی

    در دوران استعمار فرانو با جهانی‌سازی مفاهیم فرهنگی، کنترل افکار عمومی ملت‌ها با ایجاد برساخت‌های هویتی و مخدوش‌سازی مزیت‌های نسبی آنها صورت می‌گیرد؛ چراکه تضعیف قدرت تمدنی رقیبان را از طریق تغییر تصور ایشان نسبت به خود دنبال می‌کنند. امروزه آنچه در تکاپوی ارتباطات جهانی در معرض تهدید قرار گرفته، شخصیت افراد، خودیابی اقوام و اصالت درونی ملت‌هاست. در تهاجم فضای مجازی و فشار ساختارهای قانونی بر تکثر فرهنگی و تفاوت‌های تمدنی، آنچه می‌تواند مؤلفه‌شناسای مفهوم: «من» تعریف شود، خصایص منحصربه‌فرد و عناصر تمایز بخش ماست. می‌دانیم که از برجسته‌ترین اعصار هویتی ایران، دوران هخامنشی، ساسانی و صفوی است. اما پس از یک دوره افول اجتماعی و با شروع عهد ناصری، ایران در سیر بازآفرینش خود قرار گرفت. شاید بتوان جمهوری اسلامی را با عبور از مدرنیزاسیون پهلوی، نوید جان‌یابی و اقتران مجدد عناصر ملی ـ مذهبی در هویت ایرانی برخواند. دورانی که بسان شکوفایی صفوی، استعداد مردمی را به صحنه کشانده و پراکندگی ایرانی را حول گفتمان‌سازی شیعی، بر مزیت‌های سرکوب شده خود متمرکز ساخته است. 

  • چالش «هویت مدرن»

    هویت ایرانی در معرض چه مخاطراتی است؟

    چالش «هویت مدرن»

    دکتر حمید هوشنگی، استاد علوم سیاسی دانشگاه امام صادق(ع) سال‌هاست بر مقوله هویت و قومیت مطالعات و پژوهش‌های عمیقی انجام داده است. کتاب «تنوع قومی در جمهوری اسلامی ایران» در کنار ده‌ها مقاله علمی و پژوهشی از جمله آثار ایشان در حوزه هویت و قومیت است.

  • بازتولید هویت دچار اختلال شده است

    فرآیند هویت‎‌سازی درگیر تشریفات

    بازتولید هویت دچار اختلال شده است

    دکتر محمدرضا اخضریان کاشانی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران معتقد است یکی از چالش‌های مهم امروز ما سفارشی و تشریفاتی شدن فرآیند هویت‌سازی است و بسیاری از سازمان‌ها و نهادها فعالیت‌های هویت‌سازی را نه براساس یک مبنای مشترک و اصیل، بلکه برای ارائه گزارش عملکرد انجام می‌دهند و این اقدامات بیشتر برای جلب رضایت عده‌ای خاص یا ایجاد ظاهری از کارآمدی انجام می‌شود، نه برای تقویت یک هویت مشترک و فراگیر.

  • خرید قرص‌ سقط با چند کلیک؛ تجارت مرگ در فضای مجازی

    نشست پویش «نفس» برای مقابله با افزایش مرگ جنین‌ها برگزار شد

    خرید قرص‌ سقط با چند کلیک؛ تجارت مرگ در فضای مجازی

    روزانه ۱۲۰۰سقط‌جنین در کشور انجام می‌شود؛ اقدامی که علاوه‌بر تهدید سلامت جسمی و روانی مادران، به تجارتی پررونق در فضای مجازی تبدیل شده است. در نشست خبری پویش ملی نفس که ظهر دیروز برگزار شد، متخصصان و مسئولان حوزه سلامت بر ضرورت آگاه‌سازی مادران، مقابله با تجارت غیرقانونی سقط و تقویت حمایت‌های روانی و مالی تاکید کردند.

  • در مسیر طوفان

    در مسیر طوفان

    در باب هویت ایرانی، اجزای آن و قطعات تشکیل‌دهنده‌اش ساعت‌ها می‌توان حرف زد و گفت‌وگو کرد. تا به امروز نیز پژوهشگران و اساتید بسیاری پیرامون این موضوع به تولید محتوا و تنظیم متون علمی پرداخته‌اند.

  • جلد شماره ۱۵۹ روزنامه آگاه

    جلد شماره ۱۵۹ روزنامه آگاه

    شماره صدوپنجاه و نهم روزنامه آگاه منتشر شد.

  • کیفیت هوای تهران در وضعیت ناسالم

    توصیه جدی: ماسک بزنید

    کیفیت هوای تهران در وضعیت ناسالم

    رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، با اعلام ناسالم بودن هوای تهران برای تمامی گروه‌ها، از ضرورت اقدامات فوری برای حفظ سلامت مردم به‌ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر خبر داد و ضمن هشدار درباره پیامدهای آلودگی هوا، خواستار دورکاری برای والدین و بیماران شد.

  • افتخارآفرینی تیم ملی رباتیک در مسابقات کشورهای عضو پیمان شانگهای

    افتخارآفرینی تیم ملی رباتیک در مسابقات کشورهای عضو پیمان شانگهای

     تیم ملی رباتیک صنعتی ایران با مدیریت ستاد هوش مصنوعی، لیزر و کوانتوم معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، موفق به کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و همچنین در مجموع تیمی، تیم برتر مسابقات شد.

  • آیا ادبیات بازیچه پولدارها می‌شود؟

    حامیان مالی جوایز، زیر ذره‌بین

    آیا ادبیات بازیچه پولدارها می‌شود؟

    در ماه‌های اخیر، اعتراضات گسترده‌ای به جوایز ادبی معتبر جهان جلب توجه کرده است.

  • پیشگیری از سرطان روده بزرگ با میوه و سبزی

    پیشگیری از سرطان روده بزرگ با میوه و سبزی

    سرطان روده بزرگ با سرعت نگران‌کننده‌ای در میان بزرگسالان جوان در حال افزایش است، اما یک مطالعه جدید می‌گوید عادات غذایی بهتر می‌تواند این روند را تغییر دهد.

  • «پارک مینیاتوری» همدان
  • معرفی چت‌بات هوش مصنوعی برای انتخاب هدیه

    معرفی چت‌بات هوش مصنوعی برای انتخاب هدیه

    کاربران چت‌بات «دریم‌گیفت» می‌توانند از آن در  یافتن هدیه ایده‌آل برای دوست، همکار یا اعضای خانواده خود استفاده کنند.

  • باتری سکه‌ای هوش مصنوعی را فعال می‌کند

    باتری سکه‌ای هوش مصنوعی را فعال می‌کند

    شرکت «امبینت ساینتیفیک» از یک ماژول هوش مصنوعی جدید به نام «اسپارش بورد»(Sparsh board)  رونمایی کرده که با یک باتری سکه‌ای کار می‌کند و برای طیف وسیعی از برنامه‌های هوش مصنوعی مناسب است.

  • دشت مغان؛ جلگه‌ای زیبا در شمال‌غربی ایران

    گردشگری

    دشت مغان؛ جلگه‌ای زیبا در شمال‌غربی ایران

    در شمال‌غربی ایران و شمال استان اردبیل جلگه‌ای پهناور وجود دارد به نام دشت مغان که به منطقه همیشه‌بهار ایران معروف است. حدود دوسوم این جلگه که در غرب دریای خزر و ساحل جنوبی رود ارس قرار دارد بخشی از جمهوری آذربایجان است. این منطقه به‌دلیل آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز از بهترین مناطق برای کشاورزی محسوب شده و در آن محصولات خوبی از انواع میوه و صیفی‌جات تا غلات کشت می‌شود.

  • تغذیه مناسب راهکاری موثر برای کاهش اثرات آلودگی هوا

    سلامت

    تغذیه مناسب راهکاری موثر برای کاهش اثرات آلودگی هوا

    مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به خطرات آلودگی هوا بر سلامت، بر اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق تغذیه مناسب تاکید و مصرف امگا۳، ویتامین‌هایC، A  و E، سبزیجات خانواده کلم و کنترل وزن را به‌عنوان مهم‌ترین راهکارها برای کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا معرفی کرد.

  • تامین ۲۰درصدی گوشت قرمز موردنیاز کشور از طریق واردات

    تامین ۲۰درصدی گوشت قرمز موردنیاز کشور از طریق واردات

    وزیر جهاد کشاورزی درباره تامین گوشت قرمز از طریق واردات گفت: به‌دلیل تنش‌های ارزی که سه سال قبل در نرخ ارز ترجیحی اتفاق افتاد و دامداری‌های کشور به‌ویژه دام سبک که نقش مهمی در تامین نیاز داشتند، دچار آسیب شدند، اکنون حدود ۲۰درصد گوشت موردنیاز کشور سالانه وارد می‌شود که از آن ۲۰درصد، تنها هفت درصد با ارز و نرخ ترجیحی تامین می‌شود.

  • تحلیف ۵۷۲ سردفتر جدیدالانتصاب

    تحلیف ۵۷۲ سردفتر جدیدالانتصاب

    رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: در توسعه سند رسمی و تبدیل اسناد عادی به اسناد رسمی اقدامات درخشانی در سازمان ثبت اسناد انجام شده است.

  • اعزام ۶۰۰ جانباز  به عتبات عالیات

    اعزام ۶۰۰ جانباز به عتبات عالیات

    رییس بنیاد مستضعفان گفت: ۶۰۰ جانباز با همکاری بنیاد مستضعفان به عتبات عالیات اعزام شدند. حسین دهقان، رییس بنیاد مستضعفان با اشاره به اینکه بهترین و شیرین‌ترین دوران خدمت من در بنیاد شهید و امور ایثارگران بوده است، گفت: من این توفیق را داشتم که پنج سال در بنیاد شهید خدمت کنم که شیرین‌ترین ‌و بابرکت‌ترین دوران خدمت در آن دوره بوده است.

  • بازنگری در قانون نظام مهندسی ساختمان الزامی است

    بازنگری در قانون نظام مهندسی ساختمان الزامی است

    عضو انجمن توسعه مهندسی گفت: میزان هدررفت انرژی در ساختمان‌های کشور بسیار بالاست که می‌توان با بازنگری در قانون نظام مهندسی آن را اصلاح کرد.

  • ابر مخابرات ایران رونمایی شد

    ابر مخابرات ایران رونمایی شد

    در دومین روز از نمایشگاه تلکام تفاهمنامه‌های شرکت مخابرات ایران و شرکت‌های حوزه توزیع و شبکه‌های اینترنتی با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات امضا شد.

  • از خلیج فارس به قلب کویر

    انتقال آب به فلات ایران می‌تواند راهی برای تامین آب پایدار در آینده کشور باشد

    از خلیج فارس به قلب کویر

    ملیحه محمودخواه-خبرنگار گروه جامعه: ایران، به‌ویژه در مناطق مرکزی و شرقی کشور، با بحران جدی کم‌آبی مواجه است. این بحران به‌ویژه در استان‌هایی مانند کرمان، یزد، اصفهان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی، مشکلات فراوانی را برای تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت ایجاد کرده است. به‌منظور مقابله با این بحران، طرح‌های مختلفی برای تامین منابع آبی مطرح شده که یکی از بزرگ‌ترین و بحث‌برانگیزترین این طرح‌ها، انتقال آب از دریا به فلات مرکزی ایران است. این طرح به‌ویژه با استفاده از شیرین‌سازی آب دریا و انتقال آن از خلیج فارس و دریای عمان به مناطق کم‌آب کشور طراحی شده است.

  • پشیمانی بعد از جنایت

    رییس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت خبرداد

    پشیمانی بعد از جنایت

    رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به انواع سقط در کشور، اظهار کرد: سقط‌ها در کشور به سه دسته تقسیم می‌شوند؛ نخست، سقط خودبه‌خودی که بدون دخالت مادر و به‌صورت طبیعی رخ می‌دهد.

  • مهریه زیر بار قانون نمی‌رود

    بیش از ۲۰۰۰ مرد ایرانی به دلیل ناتوانی در پرداخت مهریه در زندان هستند

    مهریه زیر بار قانون نمی‌رود

    طوبی موید -خبرنگار گروه جامعه: بعد از اینکه قانون جدید زیر بار کاهش آمار زندانیان بدهکار مهریه نرفت، طرح جدیدتری در دست بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفته که طی آن حقوق زوج و زوجه رعایت اما از زندانی شدن زوج جلوگیری و به جای حبس، محکومیت‌ها و مجازات‌های دیگر اعمال شود که باعث ازهم‌پاشیدگی خانواده‌ها نشود. هرچند طرح مزبور راه درازی در پیش دارد تا به قانون تبدیل شود، باوجوداین، تدوین و تصویب آن بدون تبادل‌نظر متخصصان امر فقه و حقوق، آن را به سرنوشت قوانین پیشین دچار می‌کند.

  • تنها صداست که می‌ماند

    تنها صداست که می‌ماند

    «تماشاگر فهیم سرمایه اصلی تئاتر ماست. به مجموعه تئاترشهر خوش آمدید. بی شک شما آگاه هستید که هرگونه ضبط صدا و تصویر بدون مجوز ممنوع است. در ضمن از اینکه با خاموش نگه داشتن تلفن‌های همراه و سکوت خود هنرمندان را در اجرای این نمایش یاری می‌رسانید، سپاسگزاریم. کارکنان این مجموعه زمانی مفید و ثمربخش را برای شما آرزو می‌کنند.» اگر برای دیدن تئاتر سری به سالن‌های مجموعه تئاترشهر بزنید، بیشتر از ۱۰سال است که قبل از آغاز اجرای هر نمایش این جملات را با صدای جادویی و پرصلابت بانو ژاله علو می‌شنوید؛ صدایی پرقدرت و سرشار از افسون که بعد از خوش‌آمدگویی، مخاطبان را دعوت به رعایت قوانین نانوشته دیدن تئاتر می‌کند.

  • انتصابات جدید سینمایی

    انتصابات جدید سینمایی

    طی حکمی ازسوی رائد فریدزاده، رییس سازمان سینمایی، بهروز شعیبی به عنوان مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران منصوب شد.

  • ادامه همکاری کامران نجف‌زاده با شبکه نسیم

    ادامه همکاری کامران نجف‌زاده با شبکه نسیم

     نخستین قسمت از فصل دوم برنامه «برمودا» کامران نجف‌زاده شنبه ـ هشتم دی‌ـ روی آنتن شبکه نسیم می‌رود. این برنامه همچون فصل گذشته با حضور تلفیقی مهمانان هنری، ورزشی، اجتماعی و سیاسی همراه است.

  • نظربلند، در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور

    نظربلند، در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور

    سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور حکمی، آزاده نظربلند را به‌عنوان دبیرکل هیات امنای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور منصوب کرد.

  • آزادی قاعده‌مند

    تصمیمات تازه در جلسه شورای عالی فضای مجازی و لزوم تسهیل استفاده از پلتفرم‌ها

    آزادی قاعده‌مند

    یکصدوچهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی روز گذشته، چهارم دی با حضور سران سه قوه، وزیران و اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور برگزار شد.

  • پرتره مسیح در سینما

    نگاهی به برخی آثار سینمایی و سریالی با موضوع زندگی حضرت عیسی(ع)

    پرتره مسیح در سینما

    زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: آثار بسیاری تاکنون درباره زندگی حضرت عیسی مسیح(ع) ساخته شده است که برخی از بهترین فیلم‌های ساخته شده در گونه خودشان بوده‌اند. اگرچه برخی فیلم‌ها مانند «آخرین وسوسه مسیح(ع)» در سال ۱۹۸۸ که با جمله «این فیلم براساس انجیل‌ها نیست، بلکه براساس اکتشاف خیالی تعارض معنوی ابدی ساخته شده است» آغاز می‌شود، باعث خشم و اعتراض جامعه مسیحیان در دنیا شد اما آثار بسیاری با محوریت زندگی این پیامبر ساخته شده است که جنبه‌های تاریخی و معنوی مهمی را پوشش می‌دهد.