رییس‌جمهور گفت: توسعه و تقویت روابط با همسایگان از اولویت‌های دولت چهاردهم براساس چشم‌انداز تعیین‌شده از سوی مقام رهبری است و این موضوع با قدرت در این دولت پیگیری می‌شود.

توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری می‌کنیم

آگاه: «مسعود پزشکیان» روز چهارشنبه ۲۶دی۱۴۰۳ پیش از عزیمت به تاجیکستان در فرودگاه مهرآباد تهران، تصریح کرد: در سفر به کشور همسایه تاجیکستان که زبان و تاریخ مشترک داریم، اسناد مشترک همکاری در زمینه آب، کشاورزی، علمی، فرهنگی، صنعت، تجارت، حمل‌ونقل و معدن به امضا خواهد رسید و تلاش می‌کنیم که ارتباطات خود با این کشور را عمیق‌تر کنیم.
رییس‌جمهور تاکید کرد: سفر به روسیه و تاجیکستان در پاسخ به دعوت رسمی رؤسای جمهور این دو کشور انجام می‌شود. پزشکیان افزود: در سفر به روسیه نیز سند جامع راهبردی امضا می‌شود که در ارتباط با مسائل اقتصادی، علمی، صنعتی، کشاورزی و امنیتی خواهد بود. رییس‌جمهور با بیان اینکه امضای اسناد همکاری جامع با دیگر کشورهای همسایه درحال پیگیری است، گفت: چنین سندی با عراق نیز امضا خواهد شد و درجهت بهبود روابط، انتقال تجربیات و در نهایت هماهنگی و همکاری بیشتر بین کشورهای منطقه انجام می‌شود.
پزشکیان تاکید کرد: با ادامه روند گسترش روابط در حوزه حمل و نقل، انرژی، فرهنگی، علمی و صنعتی منطقه، می‌توانیم مشکلات خود را حل کنیم و فشارهایی که آمریکا تلاش می‌کند در منطقه علیه کشورها اعمال کند به‌صورت خودبه‌خود خنثی خواهد شد. رییس‌جمهور و هیات همراه به منظور انجام سفری سه‌روزه و دومرحله‌ای ظهر دیروز عازم تاجیکستان شد. پزشکیان و تیم سیاسی ایران روز جمعه هم به مسکو پایتخت روسیه می‌رود. پزشکیان در این سفرها علاوه‌بر امضای تفاهمنامه و موافقت‌نامه‌های متعدد، با فعالان اقتصادی و تجار دو کشور نیز دیدار و گفت‌وگوهایی خواهد داشت.
رییس‌جمهور در دوشنبه پایتخت تاجیکستان با رییس‌جمهور، رییس مجلس و نخست‌وزیر این کشور به‌صورت جداگانه دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد. وی در ادامه به مسکو سفر می‌کند و علاوه‌بر ملاقات‌های جداگانه با رییس‌جمهور و نخست‌وزیر این کشور در جمع تجار و صنعتگران روسی نیز حضور یافته و با آنان گفت‌وگو می‌کند. امضای موافقتنامه جامع همکاری‌های بلندمدت میان ایران و روسیه را می‌توان مهم‌ترین برنامه و دستاورد سفر رییس‌جمهور به روسیه عنوان کرد.
آمریکا ثابت کرده و به حرف‌هایش عمل کند
مسعود پزشکیان دربخشی از اظهارات خود در جلسه هیات دولت نیز با اشاره به ضرورت صیانت و مراقب جدی از حریم خصوصی اطلاعاتی شهروندان بر رفع موانع تکمیل این سامانه تا رسیدن به سطح استانداردهای بین‌المللی و کشورهای پیش‌رو تاکید کرد و از همه دستگاه‌ها خواست با همت و جدیت وزارت ارتباطات را در این زمینه همراهی کنند. رییس‌جمهور همچنین در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که ایران حاضر به مذاکره با ترامپ است، اظهار کرد: آمریکا هر وقت ثابت کند و به حرف‌هایش عمل کند، گفت‌وگو می‌کنیم.
ماموریت پزشکیان در مسکو؛ شکل‌دهی 
به مشارکتی مهم و برنامه‌ریزی برای آینده
رییس‌جمهور کشورمان قرار است بعد از سفر به تاجیکستان به روسیه نیز سفر کند و در این سفر قرارداد بلندمدت میان دو کشور را امضا کند. در سفر روسیه که در سطح رسمی برگزار می‌شود وزرای همراه رییس‌جمهور پزشکیان عبارت‌اند از: آقایان عراقچی وزیر خارجه، پاک‌نژاد وزیر نفت، همتی وزیر اقتصاد، نوری قزلچه وزیر کشاورزی، اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی، علی‌آبادی وزیر نیرو، فرزین رییس بانک مرکزی و خانم صادق وزیر راه.
این سفر واکنش‌های داخلی و بین‌المللی مختلفی را به همراه داشت است. بر همین اساس کارشناسان بنیاد آمریکایی «دفاع از دموکراسی‌ها»، سفر «مسعود پزشکیان» به مسکو و امضای «توافق مشارکت استراتژیک جامع» با روسیه را نشان‌دهنده شکل‌گیری مشارکتی مهم و تلاش برای برنامه‌ریزی همکاری‌های آینده بین دو کشور ارزیابی کردند.
این اتاق فکر آمریکایی سفر رییس‌جمهوری کشورمان به مسکو در تاریخ ۱۷ژانویه (۲۸دی) را با هدف دیدار با «ولادیمیر پوتین» رییس‌جمهور روسیه و امضای «توافق مشارکت راهبردی جامع» میان دو کشور دانست که موجب تقویت همکاری‌های تجاری و لجستیکی آنها می‌شود. در بخشی از این گزارش با بیان اینکه ایران به دنبال سامانه‌های دفاع هوایی و جنگنده‌های نظامی روس است، آمده است: «ایران امید دارد ساختار دفاعی خود را از طریق دریافت سامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی روسیه تقویت کند. ضمن آنکه تهران در تلاش است تا جنگنده‌های سوخو Su-۳۵ ساخت روسیه را به ناوگان هواپیماهای نظامی قدیمی خود اضافه کند. این اقدام پس از تحویل هواپیماهای آموزشی روسی به ایران در سال۲۰۲۳ صورت می‌گیرد.»
در گزارش این اندیشکده در مورد همکاری نظامی دو کشور آمده است: تهران و مسکو از زمان حمله روسیه به اوکراین و پس از حملات حماس علیه اسرائیل در ۷اکتبر ۲۰۲۳، ارتباطات نظامی مداومی داشته‌اند.
«جان هاردی» معاون برنامه روسیه در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) درمورد توافق مشارکت راهبردی دوکشور معتقد است: این توافق بلندمدت، پایه حقوقی مشارکت در حال تحول میان روسیه و ایران را بروز خواهد کرد. احتمالا این سند شامل بخش‌هایی است که همکاری بیشتر اقتصادی، انرژی و فرهنگی را مورد توجه قرار می‌دهد. هنوز مشخص نیست که دو طرف تا چه حد در سال‌های آینده روابط امنیتی خود را گسترش خواهند داد. وی مدعی است: تحریم‌های تشدیدشده ایالات‌متحده علیه ایران می‌تواند میل و ظرفیت تهران برای پرداخت هزینه تسلیحات روسی را تضعیف کند و این موضوع یکی از نقاط ضعف در همکاری دفاعی-صنعتی روسیه و ایران بوده است.
«جانات سایه» دیگر تحلیلگر این موسسه با اشاره به ظرفیت‌های تسلیحاتی تهران و مسکو عنوان کرد: دیدار روز جمعه رهبران دو کشور فرصت مهمی برای برنامه‌ریزی همکاری‌های آینده در این حوزه فراهم می‌کند. «ست جی. فرانزمن» عضو ارشد این اندیشکده نیز اعتقاد دارد که سفر برنامه‌ریزی‌شده پزشکیان برای دیدار با ولادیمیر پوتین بار دیگر نشان‌دهنده شکل‌گیری مشارکتی مهم بین ایران و روسیه است. ضمن آنکه تهران و مسکو با یکدیگر در زمینه مبادله اطلاعات و تسلیحات همکاری می‌کنند. وی تصریح کرد: این موارد به همراه دیدار روز جمعه دو رییس‌جمهور، نشان‌دهنده مشارکت در حال رشد میان این دو کشور است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.