سرانجام بعد از گذشت بیش از یک سال و سه ماه از جنگ در غزه، آتش‌بس اعلام شد. این توافق که با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر انجام شد و از فردا، یکشنبه ۱۹ ژانویه (۳۰ دی) اجرا خواهد شد، بیشتر به مکانیسم مرحله اول که ۴۲ روز به طول می‌انجامد و طی آن ۳۳ اسیر صهیونیست (اعم از زنده و یا جسد) تحویل داده می‌شوند، مربوط می‌شود.

حماس چگونه طرف درست تاریخ ایستاد؟

آگاه: بر این اساس همه اسرای اسرائیلی، اعم از زنده و مرده که توسط مقاومت اسیر شده‌اند، آزاد می‌شوند و در مقابل رژیم اسرائیل با آزادی تعداد اسیران فلسطینی که در مورد آن‌ها توافق می‌شود، موافقت کرد. مبادله در روز آتش‌بس، روزی که در توافقنامه به عنوان «روز اول» مشخص شده است، آغاز خواهد شد.
رژیم اسرائیل و حماس همچنین بر آمادگی آتش‌بسی که به چهار هدف، «آتش‌بس دائمی»، «خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه»، «بازسازی غزه»، «بازگشایی گذرگاه‌ها و تسهیل حرکت اشخاص و حمل و نقل کالا منجر می‌شود، توافق کردند.»
 این سه سطر بخشی از متن توافقنامه حماس و رژیم صهیونیستی برای آتش‌بس است. اکنون پس از اعمال آتش‌بس باید پرسید چه شد که صهیونیست‌ها به پایان جنگ تن داده‌اند و امروز غزه در چه وضعیتی به سر می‌برد؟
پس از پایان جنگ در نوار غزه که ویرانی‌های بزرگ و بحران‌های عمیق انسانی را برجای گذاشت، چالش‌ها بر جمعیتی که از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ یعنی بیش از یک سال پیش از ویرانی‌های جنگ رنج برده‌اند، سنگینی می‌کند. 
اولویت‌های مهم در نوار غزه ویران‌شده نیاز به درمان سریع به منظورتحقق ثبات نسبی، آغاز عملیات بازسازی، اسکان هزاران خانواده که ارتش اشغالگر منازلشان را تخریب کرد، و اجرای تعمیرات فوری زیرساخت‌ها و فراهم کردن بودجه فوری بین المللی دارد.
برهمین اساس، سازمان ملل تاکید می‌کند که هزینه بازسازی نوار غزه پس از جنگ مستلزم اراده جامعه بین‌المللی برای تأمین مالی ده‌ها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری است.

هزینه‌های میلیارد دلاری بازسازی

حمله به نوار غزه ویرانی‌هایی را پشت سر گذاشت و بر اساس داده‌های بانک جهانی، بیش از یک میلیون نفر خانه‌های خود را از دست دادند و نزدیک به ۹۰ درصد از تأسیسات بهداشتی آسیب دید یا ویران شد و مدارس ویران شدند یا به پناهگاهی برای آوارگان تبدیل شدند.
 ادامه محاصره نوار غزه از آنجایی که اسرائیل گذرگاه‌های آن را کنترل می‌کند، مهم‌ترین چالش پیش روی بازسازی به‌ویژه ساختمان‌های مسکونی، تأسیسات دولتی، مدارس، بیمارستان‌ها، شبکه‌های آب و برق است و این تخریب تأثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارد.
 بانک جهانی تخمین زد که رقم مورد نیاز برای بازسازی نزدیک به ۱۸.۵ میلیارد دلار است، اما این تنها نشان دهنده خسارت تا پایان ژانویه ۲۰۲۳، یعنی در طول سه ماه اول جنگ را نشان می‌دهد.
بخش مسکن گران‌ترین بخش در فرآیند بازسازی خواهد بود که ۷۲ درصد از کل هزینه‌ها را شامل می‌شود و پس از آن زیرساخت‌های خدمات عمومی مانند آب، بهداشت و آموزش با ۱۹ درصد قرار دارند. مرکز مین‌زدایی سازمان ملل گزارش داد که بمب‌های مرگبار منفجر نشده نیز باید در سراسر غزه خنثی شوند که این کار هم زمان می‌برد اما همه جنایت‌هایی که رژیم آپارتاید در خاک غزه انجام داد حاکی از آن است که درعصر حاضر باید مردم دنیا برای التیام زخم‌های ملت فلسطین وارد عمل شوند و نشان دهند همیشه خون بر شمشیر پیروز است و همانگونه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فرمودند: امروز دنیا فهمید که صبر مردم غزه و ایستادگی مقاومت فلسطینی، رژیم صهیونیستی را وادار به عقب‌نشینی کرده است. در کتاب‌ها خواهند نوشت که روزی، جماعتی صهیونیست، با فجیع‌ترین جنایات، هزاران زن و کودک را کشتند و در آخر شکست خوردند.
حال با مطالبی که بیان شد باید به این پرسمان پاسخ داد که چرا می‌گوییم حماس پیروز شد؟ برای پاسخ به این پرسش باید به تبیین اهداف اسرائیل در جنگ غزه بپردازیم که عبارتند از:

۱ـ از بین بردن نظامی و سیاسی حماس

۲ـ آزادی اسرا

۳ـ  ترور فرماندهان حماس

۴ـ تغییر دکترین ژئوپلیتیکی اطراف خود تا دیگر خطری تهدیدش نکند

هرچند رژیم اشغالگر فرماندهان حماس بویژه اسماعیل هنیه و یحیوا سنوار را به شهادت رساند اما در بیش از یک سال اخیر نتوانست به خیمه حماس لطمه‌ای وارد کند و پیکیره مقاومت همچنان زنده و پابرجاست. درباره آزاد سازی اسرا هم براساس توافق صورت گرفته توپ در زمین حماس افتاده است؛ حماس ۳۳ اسیر اسرائیلی (زنان غیر نظامی و سرباز)، کودکان (زیر ۱۹ سال و نه سرباز)، بزرگسالان (بیش از ۵۰ سال)، غیرنظامیان بیمار و زخمی از بند اسارت رها می‌کند و در مقابل، رژیم صهیونیستی تعدادی از اسرای فلسطینی را آزاد خواهد کرد.

چشم انداز روشنی پیش چشم صهیونیست‌ها نیست

عباس حاجی‌نجاری، کارشناس مسائل منطقه هم پیرامون ۴ هدف اسرائیل در جنگ به غزه به تیین این موضوع می‌پردازد و می‌گوید: این جنبش با وجود آسیب‌هایی که در جنگ‌های اخیر متحمل شده، توانسته است خود را بازسازی کند و عملیات‌های مهمی را انجام دهد. وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به دنبال تحمیل شرایط خود به صلح است، تاکید کرد: آنها به‌خوبی می‌دانند هیچ چشم‌انداز روشنی برای آینده ندارند. ایمان و اعتقاد به مردم غزه کمک کرده تا در شرایط سخت و محاصره، به زندگی و مقاومت ادامه دهند. به رغم اختلافات سیاسی، مردم غزه در کنار هم قرار دارند و به دنبال آزادسازی وطن خود هستند.
کارشناس مسائل منطقه به توانایی حماس در تقویت زیرساخت‌های نظامی و تولید تسلیحات اشاره کرد و گفت: سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در سازماندهی و بازسازی این جریان نقش بسزایی دارد. وجود کارگاه‌های زیرزمینی و آموزش نیروهای جوان، نشان‌دهنده اراده و ایمان مردم فلسطین در مسیر مقاومت است. حاجی نجاری گفت: ترکیب ایمان، اعتقاد، و لجستیک مناسب، به همراه تحرکات مالی، از دلایل اصلی ماندگاری و بقای جریان مقاومت فلسطین به شمار می‌روند و آینده روشنی برای این جریان پیش‌بینی می‌شود.
پایان ۱۵ ماه جنایت در غزه تنها یک نقطه توقف نیست، بلکه آغاز تثیبت قدرت مقاوت در مقابل نسل کشی است. این تحلیل را علی شمخانی مشاور سیاسی مقام رهبری از آتش‌بس در غزه ارائه داد و تاکید کرد که این توافق نشانگر تزلزل معادلات حاکم بر نظام سلطه و اثبات مجدد این حقیقت است که ایستادگی در موضع حق سرنوشت تاریخ را تغییر می‌دهد. به هرحال آتش بس باردیگر ثابت کرد که حماس و مقاومت علی رغم همه حمایت‌های ویژه آمریکا از صهیونیست‌ها در میدان حضور دارد و این خود گواهی بر این ادعا است که مقاومت زنده است. در بهار مقاومت، جای شهدای مقاومت خالی ست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.