آگاه: بهتر است هنگام سفر به کاشان با یک تیر دو نشان بزنید و از شهر زیرزمینی نوشآباد دیدن کنید. بهترین زمان برای بازدید از شهر نوشآباد در فصل بهار و همزمان با جشنواره گلابگیری کاشان است. بهطور کلی بهترین زمان بازدید از شهر زیرزمینی نوشآباد فصل بهار و پاییز است.
تا سال ۱۳۸۵ کسی از وجود شهر زیرزمینی نوشآباد خبر نداشت. فردی تصمیم گرفت در خانهاش چاه بکند و همین مسئله باعث شد شهر زیرزمینی کشف شود. از آن به بعد نام شهر اویی کاشان بر سر زبانها افتاد و امروزه گردشگران زیادی در دالان های زیرزمینی این شهر گردش میکنند.
شهر زیرزمینی نوشآباد متعلق به دوره ساسانیان است و گفته میشود این شهر ۱۵۰۰ ـ ۱۸۰۰ ساله پایتخت حکومت ساسانیان در دوره حکومت انوشیروان بوده است. آثاری از دوره صفویه و قاجار هم در این شهر به چشم میخورد. این شهر دست کند بوده و ذره ذره شکل گرفته است و معماری و کاربرد حیرتانگیزی دارد. شهر اویی سه طبقه دارد که در هر طبقه دالانها و اتاقهای زیادی را میبینید که با کانال به هم وصل شده است.
کانالها شباهت زیادی به چاه دارند که هر کدام با در بسته میشوند. این شهر در دوران ساسانی کاربرد دفاعی و نظامی داشته است، برای فرار و پنهانشدن زیر زمین از دست دشمن مورد استفاده قرار میگرفته است. برای وجه تسمیه نامگذاری شهر اویی که در زبان محلی به معنی «آهای» است گفته میشود، مردم در این دالانها یکدیگر را گم میکردهاند و برای پیداکردن هم از کلمه اویی استفاده میکردهاند و به همین دلیل شهر به این نام معروف شده است و برخی دیگر میگویند که این نام را هنگام ساخت روی شهر گذاشتهاند.
شهر زیرزمینی اویی ساختاری متراکم، پیچیده و گستردهای از دالانهای باریک تو در تو و اتاقهایی کوچک است. مجموعه اویی در زیر بافت شهر نوشآباد شکل گرفته و تا سطح فعلی شهر گسترده شده است. وسعت شهر زیرزمینی نوشآباد تا بیرون از حصار تاریخی شهر گسترش پیدا کرده و حدود ۴ کیلومتر است. با این حال فقط ۴۰۰ متر آن برای بازدید بازگشایی شده است. عمق طبقههای شهر حدود ۴ ـ ۱۶ متر است.
در دیوارهای این مجموعه آثار برخورد لبه اشیا تیز دیده میشود، باتوجه به سختی جنس زمین این منطقه باستانشناسان تصور میکنند که وسایل استفاده شده در حفاری باید جنسی به سختی الماس داشته باشند. در طبقه اول دالانهای زیادی میبینید که به راحتی امکان پنهانشدن و فرار را برای مردم فراهم میکرده است. شهر دارای راهروهای پیچدرپیچ، اتاقهای کوچک و بزرگ و تلههای پدافندی و دفاعی بوده که ظاهرا هنگم هجوم دشمن استفاده میشده است.
به جز ورودی ارتفاع تمام قسمتهای اویی با قد طبیعی انسان بین ۱۷۰ ـ ۱۸۰ سانتیمتر مطابقت دارد. ارتفاع دالانها در برخی مناطق خیلی کم میشود. در بعضی قسمتها سکوهای کوتاهی برای نشستن ساخته شده که در اتاقها تبدیل به طاقچه شدهاند.
ورودی شهر زیرزمینی اویی راهرویی باریک به اندازه یک نفر است و هنگام ورود به شهر بوی خاک مرطوب به مشام میرسد. دالانهایی تنگ با ارتفاع کمتر از قد انسان، شما را به بخشهای داخلی شهر میرساند. ورودی دوم شهر با ۵۰ پله به زیر زمین میرود و وارد آبانباری بزرگ میشود که از راه تونل به شهر اویی وصل میشود.
۲۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۲
کد خبر: ۱۲٬۰۲۸
شهر زیرزمینی نوشآباد به انگلیسی (Noushabad Underground City): یکی از آثار باستانی دیدنی استان اصفهان و نزدیک به شهر کاشان است که به شهر اویی یا اوئی معروف است و به تازگی تبدیل به یکی از مراکز گردشگری کاشان شده است. شهر زیرزمینی نوشآباد با دست در اعماق زمین کندهشده است و بهدلیل این که فاصله زیادی تا سطح زمین دارد، هوایی خنک و مرطوب داشته و گذر از دالانهای تودرتو و گاهی تنگ و تاریک آن میتواند شما را به عمق تاریخ تمدن ایران ببرد. شهر اویی در سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نظر شما