آگاه: طبق بیانیه کرملین، پوتین با اعلام این آتشبس همزمان با عید پاک با بیان اینکه دستور میدهم تمامی اقدامات نظامی در این بازه زمانی متوقف شود، گفت: ما انتظار داریم که طرف اوکراینی هم همین کار را انجام دهد. نظامیان ما باید آماده دفع نقض احتمالی آتشبس و تحریکات دشمن و هرگونه اقدام متجاوزانه آن باشند.
آمریکا: بهزودی آتشبس اعلام میشود
ماجرای آتشبس میان روسیه و اوکراین به نیویورک هم کشیده شد و «کیت گلوک» نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین روز شنبه در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز، با تاکید بر اینکه بهزودی آتشبس در این کشور محقق میشود، اظهار کرد که دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا طی ۹۰ روز گذشته تمام تلاش خود را برای توقف جنگ روسیه و اوکراین به کار گرفته است.
در حالی خبر تمایل مسکو برای آتشبس بین دو کشور در صدر رسانهها قرار گرفت که قبل از این، رایزنیها و گفتوگوهایی برای خاتمه جنگ انجام شد، اما به بنبست خورد. قریب به دوماه پس از آنکه ترامپ رسما مذاکرات صلح بین روسها و آمریکاییها را برای تعیین سرنوشت اوکراین آغاز کرد، یکسری نشستها و دیدارها در تمامی سطوح در میان متحدان غربی کییف به جایی نرسیده و عملا این نشستها و دیدارها بینتیجه ماند. علت آن، عدم شفافیت در مورد گفتوگوهای بین مسکو و واشنگتن بود.
روزنامه فرانسوی لوموند در گزارشی مینویسد: بحثها خودشان گستردهتر از آنچه به نظر میرسد هستند، زیرا روسیه میخواهد کل ساختار امنیتی قاره اروپا را بازنگری کند. با این حال، عوامل زیادی وجود دارند که جلوی پیشرفت را در طرف متحدان میگیرند و این خطر وجود دارد که تمام حامیان کییف در یک فعالیت پرخطر بهاصطلاح «فانتزی دیپلماتیک» قرار بگیرند، همانطور که تعداد بیشماری از منابع نظامی و دیپلماتیک در پشتصحنه از این وضعیت نامشخص شکایت میکنند.
عدم توافق نظر درباره مسئله اعزام نیرو به اوکراین پس از آتشبس نمونهای از این بلاتکلیفی است. با وجود تلاشهای پاریس و لندن برای متحد کردن نیروهایشان در این مورد، سران نظامی دو کشور به طور کامل با ضرورت این مسئله توافق ندارند.
فرانسویها تمایل بیشتری برای انجام این کار دارند. حضور نیروها در رومانی از سال ۲۰۲۲ (حدود ۱۰۰۰ سرباز) و متعاقب آن تشکیل یک شبکه پشتیبانی لجستیکی کامل از فرانسه، این گزینه را آسانتر میکند. از سوی دیگر، انگلیسیها ترجیح میدهند که رویکردی کمتر مستقیم داشته باشند و از ترکیب نیروی هوایی و دریایی استفاده کنند، زیرا نیروی زمینی انگلیس تعداد بسیار محدودی نیرو دارد. در لندن، همانطور که در دیگر کشورهای اروپایی نیز اینگونه است، ارسال نیروهای زمینی متعارف بجز نیروهای ویژه نیز از نظر سیاسی خطرناک تلقی میشود. به همین دلیل، ایدهای که گروههای حامی اوکراین تحت حمایت لندن به مدت چند هفته بر آن تاکید کردهاند، مذاکره برای ایجاد یک منطقه پروازممنوع است که بر اساس برخی نقشهها، خطی را از بلاروس تا دریای سیاه ترسیم و از شرق کییف و اودسا عبور میکند.
واکنش اروپا و اوکراین به آتشبس پوتین
اما پس از خبر مهم کرملین، واکنشها نسبت به آتشبس جالبتوجه بود. «آنیتا هیپر» سخنگوی کمیسیون اروپا در این باره گفت: باتوجهبه سابقه روسیه، ما ابتدا باید شاهد توقف واقعی این جنگ در جهت دستیابی به آتشبس پایدار باشیم. روسیه اگر واقعا خواستار پایان این جنگ است، باید آن را هماکنون متوقف کند.
او درعینحال سنگ اوکراینیها را به سینه زد و ادعا کرد: ما همچنان به حمایت از اوکراین تا رسیدن به صلحی عادلانه و فراگیر ادامه خواهیم داد.
گویا اوکراینیها تمایل دارند برمبنای خطدهی اروپا عمل کنند، دلیل هم واکنش اوکراین به موضوع آتشبس است. «آن دری سیبیها» وزیر خارجه این کشور در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس با بیان اینکه موضع اوکراین واضح و ثابت است، نوشت: ما در ۱۱ مارس در جده بیچونوچرا با پیشنهاد آمریکا برای آتشبس تمامعیار و موقت ۳۰ روزه موافقت کردیم.
او مدعی شد: روسیه از این کار خودداری کرد. در عوض، مسکو چندین شرط تعیین کرده و شرارت هولناک علیه اوکراین، غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی را افزایش داد.
وزیر خارجه اوکراین توپ را در زمین مسکو انداخت و رییسجمهور روسیه را متهم به تناقضگویی کرد و گفت: اظهارات و اعمال او برای ما سابقهای طولانی دارد. ما میدانیم که نمیتوان به اظهارات او اعتماد کرد. ما عملکرد را میبینیم، نه کلمات را. روسیه هر زمانی میتواند با پیشنهاد آتشبسی تمامعیار و بیقیدوشرط موافقت کند که از مارس مطرح است. همین مواضعی که یک مقام اوکراینی اتخاذ کرد از سوی زلنسکی هم بیان شد، با این تفاوت که او ضمن خطونشان کشیدن برای طرف مقابل در زمین آمریکا، کشوری که همین چندماه پیش ترامپ در کاخ سفید، او را با ادبیات تند، کوچک شمرد، بازی کرد و گفت: مسکو باید آتشبس ۳۰ روزهای را که آمریکا ماه گذشته پیشنهاد و کییف با آن موافقت کرده بود، بپذیرد.
حال که بحث و بررسیها درباره آتشبس میان دو کشور در رسانههای داخلی و خارجی زیاد پردازش میشود، باید پرسید: «آیا در صورت توافق آتشبس، صلح پایدار میان اوکراین و روسیه برقرار میشود؟»
آقابالاسر اوکراین چه کسانی هستند؟
«دیمیتری واسیل» روزنامهنگار و کارشناس اهل اوکراین در گفتوگویی با مهر گفته بود: قراردادن کشور اوکراین تحت حاکمیت عناصر خارجی و مبادلهکردن زمینهای تاریخی روسیه، برای دولت مسکو اصلا قابلتحمل نیست. برای مردم اوکراین آن چیزی که در حال حاضر در کشورشان در حال رخدادن است، جنگی برای آزادسازی میهنشان از اسارت ناتو است. اما رسانههای خارجی به گونهای عملیات روسیه در اوکراین را انعکاس دادند که گویا روسیه در حال اشغال اوکراین است.
او با بیان اینکه در شرایط کنونی اگر صحبتی در خصوص آتشبس باشد این نوعی بهدستآوردن فرصت برای نگهداشتن اوکراین به نفع غرب است، تاکید کرد: «این به معنای نگهداشتن مردم به شکل اسیر است که برای ما اصلا قابلقبول نیست. در این سه سال کشورهای غربی ۵۰۰ میلیارد دلار هزینه کردهاند. به همین دلیل نگهداشتن اوکراین برای کشورهای غربی بسیار حائز اهمیت است. زیرا میتوانند با این سرمایهگذاریها بعدا مدعی حاکمیت کامل بر اوکراین باشند.»
برایناساس، اوکراین برای آنکه از جنگ و نزاع عبور کند، باید یکبار برای همیشه تکلیفش را با اروپا و آمریکاییها روشن کند. تا وقتی که بخواهد آنها برای این کشور دیکته بنویسند، نمیتواند قدمی مثبت برای برقراری آتشبس بردارد.
نظر شما