آگاه: قیمت پایین دخانیات در ایران و سود هنگفت صنایع دخانی در شرایط مالیاتی فعلی، جرائم فروش نخی سیگار و قوانینی که بازدارنده نیست و همچنین مرگ سالانه ۵۰هزار ایرانی در پی مصرف دخانیات ازجمله مباحثی است که رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات نسبتبه آن هشدار و توضیح داد.
مهندس بهزاد ولیزاده با بیان اینکه «مالیات» بهعنوان مهمترین راهکار کاهش مصرف دخانیات در جهان شناخته میشود، اظهار کرد: نرخ ۷۵درصدی مالیات بر خردهفروشی سیگار بهعنوان موثرترین نرخ بازدارنده و کاهشی برای مصرف دخانیات معرفی شده است. وی با بیان اینکه اگرچه نرخ مالیات ۷۵درصدی بر خردهفروشی بهعنوان یک راهکار موثر برای کنترل مصرف دخانیات معرفی شده اما این نرخ در کشور اجرا نمیشود، افزود: میزان نرخ مالیات بر دخانیات کشور ۲۵درصد قیمت خردهفروشی ازسوی سازمان جهانی بهداشت اعلام شده است. آمار و ارقام بیانگر این است میزان نرخ مالیات بر دخانیات کشور با نرم جهانی حدود ۵۰درصد فاصله دارد.
رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ادامه داد: قیمت محصولات دخانی کشور بسیار ارزان و مصرفکنندگان در هر سطح درآمدی میتوانند یک محصول دخانی را بهراحتی تهیه کنند. صرفنظر از قیمت نازل روی پاکت محصولات دخانی، سیگار در مراکز عرضه محصولات دخانی بهصورت نخی فروخته میشود که بر توانایی افراد در خرید این محصولات نقش دارد. وی با بیان اینکه فروش سیگار بهصورت نخی یک اقدام غیرقانونی است، خاطرنشان کرد: جرائمی برای فروش سیگار بهصورت نخی تعریف شده و متخلفان باید به مراجع قضایی معرفی شوند. اگرچه قوانینی در حوزه دخانیات وضع شده اما بازدارنده نیستند و جوانان بهراحتی و با کمترین هزینه میتوانند سیگار تهیه کنند. اگر سیگار بهصورت نخی فروخته نشود، مصرفکنندگان برای تهیه محصولات دخانی میبایست قیمت بیشتری پرداخت کنند. علاوهبر افزایش هزینه مصرف محصولات دخانی بهصورت بستهای، این احتمال وجود دارد که جوانان و نوجوان برای پنهان کردن بسته سیگار با محدودیتهایی مواجه شوند که باعث منصرف شدن افراد از خرید محصولات دخانی میشود. رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه مالیات بر دخانیات در کشور دارای یک ایراد ساختاری است، افزود: اگرچه علاوهبر مالیات بر ارزش افزوده که از سال اجرای این قانون، هر ساله پنج واحد درصد افزایش یافته است و درحالحاضر برای محصولات تولید داخل با نشان ایرانی به ۴۰درصد و نشان بینالمللی به ۵۵درصد رسیده است، تلاش شد نرخهای مالیاتی قانون بودجه ۱۴۰۲ بر محصولات دخانی نیز در برنامه پنجساله هفتم توسعه در نظر گرفته شود، اما درنهایت میزان این مالیات نسبتبه قانون بودجه ۱۴۰۲ بسیار کمتر مصوب شد. ولیزاده با بیان اینکه امیدواریم با اجرای صحیح قوانین مالیاتی و سایر راهکارهای کاهش عرضه و تقاضای محصولات دخانی بتوانیم معضل مصرف دخانیات را حل کنیم، گفت: آمار و ارقام بیانگر این است که سالانه هشتمیلیون و ۷۰۰هزار نفر در جهان در پی مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند. میزان مرگومیر ناشی از مصرف دخانیات در کشور ما نیز معادل ۵۰هزار نفر در هر سال است.
نظر شما