آگاه: با وجود بازگشایی مدارس هنوز برخی دانشآموزان موفق به ثبتنام نشدهاند اما وزیر آموزشوپرورش به خانوادهها قول داده است که نگران ثبتنام فرزندان خود در مدارس نباشند چون ثبتنامها همچنان ادامه دارد. به گفته او، اگر برخی خانوادهها در ثبتنام با مشکل مواجه شدهاند، حتماً به ادارات آموزشوپرورش مراجعه کنند، برای آنها مدرسه مشخص میشود و ثبتنامشان انجام خواهد شد.
کنار این موضوع، همزمان با بازگشایی مدارس و تشکیل انجمن اولیا و مربیان، بحث دریافت پول در مدارس یکبار دیگر مطرح میشود.
اگرچه مدیران مدارس میگویند با مصوبه انجمن اولیا و مربیان، میزان کمکهای مالی به مدرسه را تعیین میکنند اما پرداخت این رقم در برخی مدارس برای والدین اجباری میشود، از سوی دیگر معمولا انجمنهای تشکیلشده در مدارس دولتی، ضعیف، منفعل و تحت نفوذ مدیران مدارس قرار دارند، بنابراین تبدیل به مجمعی برای هویتبخشی به دریافت وجه از دانشآموزان، و رفع مسئولیت نظارت از آموزشوپرورش شدهاند.
علی فرهادی؛ سخنگوی وزارت آموزشوپرورش دراینباره میگوید: هر سال جمعیت میلیونی دانشآموزان توسط وزارت آموزشوپرورش در مدارس ثبتنام میشوند و آموزش میبینند، در هر مجموعه اجرایی بالا و پایین مالی وجود دارد و وزارت آموزشوپرورش یکی از بهرهورترین دستگاههای کشور است بهگونهای که هر روز ۱۷میلیون دانشآموز در مدارس حضور مییابند. وی افزود: در برخی مواقع شاهد مسائلی هستیم همچون کمبود امکانات در مدارس یا دریافت پول اما این مسائل موردی است با اینحال تلاش میکنیم این مسائل موردی هم شهروندان را اذیت نکند. تعداد مدارسی که پول دریافت میکنند، اندک است و بیشتر در کلانشهرها قرار دارند اما پول اجباری نداریم، مدارس دولتی عادی نباید هیچ وجهی از خانوادهها دریافت کنند و اگر فردی شکایتی داشته باشد ظرف سه روز به آن رسیدگی میکنیم. سخنگوی وزارت آموزشوپرورش همچنین درباره مشکلات ثبتنام برخی دانشآموزان متذکر شد: در برخی مناطق کشور شاهد تنشهای جمعیتی بهشکل افزایش یکباره جمعیت دانشآموزان هستیم و همین ممکن است در موضوع ثبتنام دانشآموزان باعث دلخوری والدین شود اما در تمام مناطق مکلف به ثبتنام دانشآموزان هستیم. فرهادی همچنین گفته است: هیچ کلاس بدون معلمی نداریم و هیچ معلمی هم وجود ندارد که کلاس او تعیین نشده باشد. دریافت پول اجباری در مدارس دولتی معمولا موضوعی بحثبرانگیز است. در بسیاری از کشورها، مدارس دولتی رایگان هستند. نحوه هزینهکرد رقمهای دریافتی از مردم توسط مدارس دولتی عادی باید بهطور شفاف اعلام شود و والدین از جزئیات آن مطلع باشند. ممنوعیت دریافت پول در مدارس دولتی عادی معمولا به این دلیل است که این مدارس باید بهصورت رایگان و برابر به تمام دانشآموزان خدمات آموزشی ارائه دهند. در بسیاری از کشورها، قانون مشخصی وجود دارد که دریافت هرگونه هزینه اجباری برای آموزش پایه را منع میکند. با این حال، ممکن است برخی هزینهها برای فعالیتهای فوقبرنامه، کتابهای خاص یا لوازمالتحریر وجود داشته باشد، اما این هزینهها باید اختیاری و شفاف باشند. طبق اصل۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «دولت موظف است امکانات آموزشوپرورش رایگان را برای همه افراد کشور فراهم کند». این اصل تاکید دارد که تحصیل در مدارس دولتی باید رایگان باشد و همه دانشآموزان حق دارند بدون پرداخت هزینههای اضافی از آموزش بهرهمند شوند. این قانون بهمنظور تامین عدالت آموزشی و فراهم کردن فرصتهای برابر برای همه دانشآموزان تصویب شده است؛ در نتیجه، هیچ دانشآموزی نباید بهخاطر مسائل مالی از دسترسی به آموزش محروم شود. عدم رشد کیفیت و کمّیت امکانات تحصیلی دولتی و افزایش تعداد دانشآموزان و دانشجویان شهریهپرداز، موجب بروز نگرانی درباره بایگانی شدن اصل۳۰ قانون اساسی مبنی بر رایگان بودن آموزشوپرورش شده است؛ این امر، پدیده زوج «شهریه ــ کیفیت» را در پی داشته است.
۳ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۹
کد خبر: ۶٬۹۴۸
سخنگوی وزارت آموزشوپرورش معتقد است: دریافت پول در مدارس دولتی عادی، موردی و بیشتر در کلانشهرهاست، اما پول اجباری نداریم و مدارس دولتی عادی نباید هیچ وجهی از خانوادهها دریافت کنند.
نظر شما