آگاه: در این بیانیه برای شیخ نعیم قاسم آرزوی موفقیت در انجام ماموریت وی در رهبری حزبالله شده است. در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: با خداوند متعال، شهید سید حسن نصرالله و دیگر شهدا، مجاهد مقاومت اسلامی، ملت صبور و وفادار لبنان عهد میبندیم که برای تحقق آرمانهای حزبالله و تحقق اهداف آن و برافراشته ماندن پرچم حزبالله تا تحقق پیروزی تلاش کنیم.
پس از رسانهای شدن این خبر، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی که ۲۱مهرماه برای حمایت از مقاومت به لبنان سفر کرده بود و سفرش هم بازتاب گستردهای در رسانههای منطقه داشت در پیامی انتخاب او را تبریک گفت و تاکید کرد: بهطور یقین عرصههای مقاومت و مبارزه با جبهه کفر و اقدامات ضدبشری رژیم صهیونیستی و متجاوز با حضور چهرههای ممتاز جبهه مقاومت و رزمندگان سلحشور همچون جنابعالی، همواره تجلی پایداری و ایستادگی و نصرت و ظفر الهی خواهد بود و دشمنان کوردل بدانند با شهادت چهرههای درخشان محور مقاومت هیچ خلل و خدشهای در دل رزمندگان و اهداف مبارزه وارد نخواهد داشت.
خط و نشان شیخ برای صهیونیستها
شیخ نعیم از زمانی که ردای مبارزه با دشمن صهیونی را بر تن کرده با صراحت با آنها سخن میگوید و همواره از مقاومت دفاع میکند. پس از شهادت سیدحسن نصرالله که امت اسلام و جبهه مقاومت عزادار بود، او مقابل دوربین قرار گرفت و با بیان قوی و صریح برای صهیونیستهای تروریست خط و نشان کشید و با بیان اینکه کشتار و دیگر جنایات صهیونیستها کوهها را تکان میداد اما ما ادامه میدهیم و ثابتقدم هستیم، گفت: مسیر مقاومت ادامه دارد و حزبالله به اهداف و میدان جهاد خود ادامه میدهد. او به این نکته هم اشاره کرد که اگر اسرائیل تصمیم ورود زمینی دارد نیروهای مقاومت آماده مقابله با یورش زمینی هستند؛ آمادهایم و خودمان را تجهیز کردهایم.
پیام انتخاب دبیرکل حزب الله
اما سوال اساسی در مقطع فعلی این است که انتخاب جانشین سید حسن نصرالله چه پیام مهمی برای منطقه دارد؟
محمدعلی حسننیا، کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با آگاه با اشاره به انتخابات دبیرکل جدید حزبالله، گفت: انتخاب شدن شیخ نعیم قاسم یک پیام اساسی و مهم برای اسرائیلیها داشت و آن این بود که نسل اولیه حزبالله لبنان کماکان در میدان نبرد و مقاومت است و ترورهای اسرائیل نمیتواند باعث ازبینرفتن این نسل مقاوم شود. او به فعالیتهای شیخ نعیم در جبهه مقاومت اشاره و اظهار کرد: او کسی است که بالغ بر بیش از سه دهه قائممقام دبیرکل حزبالله از شهید موسوی تا شهید نصرالله بود و کولهباری از تجربه در حوزه مقاومت دارد و بهعنوان مرد فرهنگ و سیاست مقاومت شناخته میشود. سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل غرب آسیا هم در پاسخ به این سوال میگوید: با توجه به شرایط امروز حزبالله این نیاز وجود داشت که حزبالله دبیرکلی را انتخاب کند که در حوزههای سیاسی، اجتماعی و دفاعی فعالیت کند. بعد از شهادت سید حسن نصرالله، برخی از اسامی بهعنوان جانشین ایشان مطرح میشد و در واقع افراد باسابقه جریان حزبالله در این زمینه مطرح بودند ازجمله شهید «سیدهاشم صفیالدین» که البته ایشان قبل از اینکه به این سمت انتخاب شوند به شهادت رسیدند.او تاکید کرد: «انتخاب دبیرکل نشاندهنده انسجام و قوام داخلی در بدنه حزبالله و شورای عالی آن است و از دیگر سو این انتخاب میتواند از دخالتهای سیاسی منطقهای و فرامنطقهای در امور داخلی لبنان با نادیده گرفتن حزبالله جلوگیری کند.» از سوی دیگر، این نکته حائزاهمیت است که مهمترین اولویت یا راهبرد حزبالله در دوره دبیرکلی شیخ نعیم قاسم چیست؟
حزبالله پس از شهادت سیدحسن نصرالله یک روز منفعل ظاهر نشد و در میدان حضوری فعال و تاثیرگذار داشت. در همین دوره بود که پهپاد حزبالله منزل نتانیاهو را بمباران کرد و این نشان از اقتدار و توانمندی حزبالله بود به همین جهت روند فعلی همچنان استمرار پیدا خواهد کرد و چه بسا قوت بیشتری هم بگیرد.
تضعیف رژیم صهیونی؛ راهبرد حزبالله
احد نوری، کارشناس سیاسی ضمن بیان این مطلب، گفت: رژیم صهیونیستی علیرغم گسترده بودن تمام ترورها و جنایتهایی که مرتکب شده است نتوانسته هیچکدام از گروههای مقاومت را تضعیف کند، بلکه با وضعیت تهاجمی شدیدتری از سوی گروههای مقاومت روبهرو شده است. حزبالله همان روز بعد از شهادت سیدحسن نصرالله عملیات سنگینتری علیه رژیم صهیونیستی انجام داد و از موشکهای بالستیک خود استفاده کرد.
وی تاکید کرد: حزبالله توانسته است در هر جبهه، رژیم صهیونیستی را محاصر و محدود کند، بهطوریکه گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی اذعان کرد در میان حلقه آتش گروههای مقاومت گیر افتادهاند و با چالش و سختیهای زیادی روبهرو هستند. بدون تردید گروههای مقاومت با تجربههایی که به دست آوردهاند نهتنها با ترور شدن تضعیف نمیشوند، بلکه وضعیت آنها بهشدت تهاجمیتر خواهد شد. این کارشناس سیاسی به راهبرد حزبالله در تقابل با صهیونیستها اشاره کرد و گفت: حزبالله طی یک سال میدان نبرد را گسترش داده و این نشان میدهد تضعیف اسرائیل از طریق یک رویارویی فرسایشی طولانیمدت، استراتژی مورد ارائه حزبالله است.
زیبنده و روینده
انتخاب شیخ نعیم قاسم نشاندهنده آن است که حزبالله زنده و روینده است و راه و مکتب دبیران کل آن (شهیدان عباس موسوی و سیدحسن نصرالله) ادامه خواهد یافت؛ از این رو نسخه فرامنطقهای در لبنان قابل تجویز نیست؛ قرار است، شیخ نعیم ـ بخوانید سید حسن ثانی ـ و یاران او ضربات سنگین بر پیکر فرسوده و رو به زوال رژیم صهیونی وارد کنند.
شیخ نعیم کیست؟
دبیرکل جدید حزبالله که ۷۱ساله است در سال ۱۹۵۳میلادی در روستای «کفرفیلا» در استان «النبطیه» در جنوب لبنان متولد شد. او لیسانس شیمی خود را به زبان فرانسوی در دانشگاه تربیت معلم لبنان دریافت کرد. تحصیلات حوزوی خود را از ابتدا همزمان با تحصیلات آکادمیک پیش برد و در حوزه علمیه لبنان نیز دروس دینی را فراگرفت.
شیخ قاسم فعالیتهای سیاسی خود را در دهه ۱۹۷۰م در جنبش «اَمَل» بهرهبری« امام موسی صدر» آغاز کرد و چنانکه خود گفته، در تاسیس «حرکه المحرومین» نیز نقش داشته است. او همچنین معاون فرهنگی جنبش امل بود و پس از ناپدیدشدن امام موسی صدر، از جنبش امل جدا شد. شیخ نعیم قاسم در سال ۱۹۸۲میلادی همراه با «سید عباس موسوی»، «صبحی طُفیلی»، «محمد یزبک»، «ابراهیم امین السید» و شهید «سید حسن نصرالله» در تاسیس حزبالله سهیم بود و از سال۱۹۹۱ تا پیش از دبیرکلی، معاون دبیرکل حزبالله لبنان بوده است.
جانشین شهید سید حسن نصرالله نقش اساسی در توسعه روابط حزبالله با دیگر احزاب سیاسی لبنان داشت. او در بسیاری از مذاکرات که منجر به توافقات سیاسی با دولت لبنان شد، ایفای نقش کرده است. چنانکه در سایت شخصی شیخ نعیم قاسم ذکر شده، او به نظریه ولایت فقیه و در نتیجه ولایت آیتالله «سید علی خامنهای» پس از امام خمینی(ره) باور دارد و درباره هر کدام از دو رهبر جمهوری اسلامی ایران کتاب نوشته است. شیخ نعیم قاسم همچنین دستی در تالیف دارد و نویسنده آثار پرشماری در زمینههای حقوق مدنی، وضعیت زنان، وضعیت معلمان، وضعیت دانشآموزان، حقوق مردان و زنان، وظایف والدین نسبت به فرزندان و ... است. او همچنین کتاب «الإمام الخمینی بین الأصالة والتجدید» را درباره امام خمینی و کتاب «الولِّی المجدِّد» را درباره آیتالله امام خامنهای نوشته است که ترجمه فارسی آن در ایران با نام «رهبر احیاگر؛ سیری در اندیشههای راهبردی امام خامنهای» ازسوی انتشارات خبرگزاری تسنیم به چاپ رسیده است.
همچنین یکی از تالیفات او کتابی است با نام «حزبالله: المنهج - التجربه- المستقبل» (حزبالله لبنان؛ خطمشی، گذشته و آینده آن) که در سال۲۰۰۲ نوشته شده و تاکنون به زبانهای فارسی، انگلیسی، فرانسوی، ترکی، اردو و اندونزیایی ترجمه شده است.
نظر شما