غار نخجیر از غارهای آهکی ایران و جاذبه‌های گردشگری استان مرکزی است که در سال۱۳۶۷ در اثر وقوع یک انفجار در نزدیکی دهانه‌ آن کشف شد. این غار به‌دلیل قرارداشتن آن در منطقه‌ای به نام «نخجیر» در شمال‌شرق شهرستان دلیجان به این نام خوانده می‌شود.

غار چال نخجیر دلیجان؛ شگفت‌انگیزترین غار آهکی جهان

آگاه: چال‌نخجیر به منطقه‌ای گود گفته می‌شود که شکارچیان برای اینکه راحت‌تر شکار کنند، حیوانات را به این منطقه فراری می‌دادند. این غار به دوره سوم زمین‌شناسی متعلق است و در سال ۱۳۸۴ خورشیدی ازسوی سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۳۸۱۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
غار چال‌نخجیر از جاهای دیدنی دلیجان است که در راه دلیجان به نراق، در منطقه چال‌نخجیر و در دامنه کوه تخت واقع شده است. این غار از غارهای آهکی و زنده جهان است (چنانچه بخشی از غار ترک بردارد، ترمیم می‌شود) که دارای قدمتی برابر با تقریبا ۷۰میلیون سال است. غار در سال۱۳۶۷ کشف شده است. حرکت گسل معکوسی در منطقه کاستی واران سبب شکل‌گیری غار شده است.
این غار از غارهای طبقاتی است که از سه طبقه تشکیل شده است. ۹۵درصد از دیواره‌های غار با رسوبات آهکی و بقیه با سنگ پوشش داده شده است. دهانه اصلی غار نخجیر دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۴۰متر و عرض ۱۰متر است.
غار چال‌نخجیر با گذشت ۷۰میلیون سال کشف شده است که تا قبل از کشف‌شدن آن هیچ‌کس آن را ندیده بود. اشکالی داخل غار وجود دارد که حاصل از پدیده‌های رسوبی و دولومیتی به وجود آمده‌اند که باعث شده این غار از زیباترین غارهای جهان به حساب آید.
غار نخجیر از یک شاخه‌ اصلی و چند شاخه فرعی تشکیل شده است که تقریبا چهار کیلومتر از آن به‌وسیله افراد محلی و غارنوردان ماهر کشف شده و عمق آن بنا به پیش‌بینی‌ها در حدود ۸ تا ۱۰کیلومتر است. داخل غار دالان‌ها، کریدورها، دهلیزها، حوضچه‌ها و تراس‌های بسیار زیبایی به وجود آمده است. همچنین منشورهای بلور «کلسیت» بر اثر عوامل طبیعی در این غار به وجود آمده که بازتاب نور از این منشورها، زیبایی غار را چند برابر کرده است.
از جلوه‌های زیبا و دیدنی این غار می‌توان به اسفنج‌های بلورین، منشورها، کلیست و باغ‌های مرجانی (که با گذشت سالیان سال شکل گرفته)، دالان‌ها و حوضچه‌های گوناگون اشاره کرد.
غار چال‌نخجیر از تالارهای مختلفی تشکیل شده است که از میان آن‌ها، تالار چهلستون زیباترین تالار غار است که انواع چکیده و چکنده‌های مختلف و رنگ‌های خیره‌کننده و زیبا آن را پوشش داده است. تالارهای دیگر این غار عبارت‌اند از: تالار زیبایی‌ها، دریاچه، برزخ، باغ وحش، سفره عروس و چهلچراغ. از میان این تالارها کوچک‌ترینشان ابعاد ۳×۵×۲۰متر و بزرگ‌ترینشان ابعاد ۳۰×۴۰×۱۲۰متر را دارد.
بافت‌ها و قندیل‌های بلورین غار به رنگ تیره درآمده و سقف غار پر از پیچ‌واپیچ‌ها و شکستگی‌های گوناگون است. این غار تا عمق ۱۴کیلومتر شناسایی و بیش از یک کیلومتر آن کف‌سازی شده است که با طی کردن ۴۷پله می‌توان به این عمق دست یافت.
در غار چال‌نخجیر سنگ‌های تزیینی و زیبا در شکل‌های انسان، گوزن، عقاب، لاکپشت، کبوتر و تندیس‌های عظیم‌الجثه بلورین به وجود آمده است. جنس بیشتر این سنگ‌ها از آهک است. قدمت غار حدود ۷۰میلیون سال است و جزء غارهای زنده دنیا محسوب می‌شود. از دیگر ویژگی‌های منحصربه‌فرد غار، زنده بودن آن است، یعنی اگر جایی از غار تخریب شود یا ترک بخورد در طول سال‌های متمادی ترمیم خواهد شد!
در قسمت انتهایی و زیردست غار، دریاچه‌ای وجود دارد که دیواره، سقف و پیکره‌های اسرارآمیز آن را سنگ‌های عجیب احاطه کرده که سبب زیبایی و شگفتی بسیار غار شده است. اما هنوز به‌طور کامل انتهای غار شناسایی نشده ‌است. وجود تهویه طبیعی هوای داخل غار، باعث شده که غار در تابستان خنک و در زمستان گرم باشد. همچنین در این غار مشکل کمبود اکسیژن وجود ندارد. بازدیدکنندگان هیچ‌گاه در آن با کمبود اکسیژن روبه‌رو نمی‌شوند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.