تالاب هورالعظیم بزرگ‌ترین تالاب مرزی ایران در مرز ایران و عراق است که با حدود ۱۲۰هزار هکتار در انتهای رودخانه کرخه و در منطقه دشت آزادگان قرار دارد که به پنج مخزن تبدیل شده است. گیاهان شناور در تالاب، ریشه در آب دارند و اگر آب نباشد، خشک می‌شوند. حالا تالابی که روزی سراسر آن با نی پوشیده شده‌ و خانه امن پرندگان بود، به زمین خشکِ ترک‌خورده تبدیل شده است. بزرگ‌ترین تالاب مرزی ایران با حفاری‌های پی‌درپی برای به دست آوردن نفت، جاده‌سازی شرکت‌های نفتی، احداث خاکریزها و جاده‌های متعدد نظامی، سدسازی، انتقال آب، خشکسالی و ندادن حقابه، خشک شده است و بی‌صدا جان می‌دهد.

جان بی‌جان تالاب

آگاه: شرکت‌های نفتی فعال در میدان‌های نفتی با جاده‌سازی، هورالعظیم را مخزن‌بندی کردند؛ مخزن یک و دو در شمال و مخازن سه و چهار و پنج در بخش جنوبی هور. حالا بیشتر قسمت جنوبی تالاب خشک است. مخازن یک و دو کمی آب دارند. قسمت کمی از مخرن سه هم آب کم‌عمقی دارد اما به نظر می‌رسد مخازن چهار و پنج خشک‌اند.
قسمت جنوبی تالاب که بخش عمده‌ای از هورالعظیم را تشکیل می‌دهد به بیابانی تبدیل شده است و دیگر خبری از نیزارهای خشکیده، حوضچه‌های کم‌آب و ماهی‌های هور هم نیست. بیشتر هورنشینان هم مجبور شده‌اند خانه و کاشانه خود را ترک کنند. سیدمحسن موسوی‌زاده در مورد حفاری‌های میدان نفتی یاران در هورالعظیم بدون مجوز سازمان حفاظت محیط‌زیست، گفت: هورالعظیم بزرگ‌ترین تالاب خوزستان و کشور محسوب می‌شود، طی چند سال اخیر به‌دلیل اکتشاف نفت بخش‌های متعددی از تالاب خشک شده و بخشی از این خشکی به‌دلیل عدم پرداخت حقابه هور است.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از سدسازی متعدد روی رودخانه کرخه، افزود: سدسازی‌های متعدد روی رودخانه کرخه منجر به کاهش حجم این رودخانه شده است، گستره اطراف رودخانه کرخه زمین‌های کشاورزی اندیمشک، شوش، حمیدیه، سوسنگرد و هویزه را شامل می‌شود؛ احداث سدهای متعدد و افزایش فعالیت کشاورزی در اطراف رودخانه کرخه منجر به کاهش دبی آب هور شده است.

طبیعت را قربانی منافع اقتصادی و سیاسی نکنیم
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اگر حفاری جدید دیگری روی هورالعظیم برای استخراج نفت صورت بگیرد، باید اصولی باشد، اظهار کرد: سناریوی بهره‌برداری از طبیعت باید به‌صورت اصولی تعریف شود، هر جا که طبیعت را قربانی منافع اقتصادی و سیاسی کردیم، دود آن در چشم مردم آن منطقه رفت و در نهایت به ضرر مردم کشور تمام شد، ریزگردهایی که مردم جنوب را درگیر کرده نشأت‌گرفته از خشکی هور در بخش ایران و عراق است.
موسوی‌زاده با بیان اینکه حفاری نفت باید به‌صورت اصولی و استاندارد انجام پذیرد، یادآور شد: بهره‌برداری از طبیعت باید به‌صورت اصولی انجام پذیرد؛ اگر قرار است نفت هورالعظیم استخراج شود، باید به‌گونه‌ای باشد که آسیبی به طبیعت تالاب نزند، میدان استخراج نفت از تالاب یادشده با کشور عراق مشترک است؛ بر همین اساس نمی‌توان در مورد بهره‌برداری بیش از اندازه کشور همسایه سکوت کرد اما اگر قرار به استخراج نفت است باید به‌صورت اصولی باشد.
عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از خشکی ۱۸هکتار از گلوگاه ورودی هور و نیسان با فعالیت میدان نفتی سهراب، اظهار کرد: احداث چنین چاه‌هایی روی هور بدون استانداردهای اصولی به ضرر مردم خوزستان و محیط‌زیست خوب کشور است، اگر لازم باشد به محیط‌زیست استان و کشور تذکر لازم را خواهیم داد، قطعا مخالفت خود را در این راستا به مراجع قانونی اعلام خواهم داشت و اجازه نمی‌دهیم این تالاب به‌عنوان بستر آبی محیط‌زیست جنوبی‌ترین استان کشور را تحت‌الشعاع قرار دهد.
 نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی گفت: احیای هورالعظیم برای کشور ما از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، متاسفانه این مهم برای عراق تاکنون در دستورکار نگرفته است؛ از همه مهم‌تر، بخش عراقی این تالاب تغذیه نمی‌شود و بیشترین تامین آب آن از سمت رودخانه کرخه است؛ بنابراین برای عراق زنده شدن هورالهویزه چندان مهم نیست.

 حیات هورالهویزه برای عراق بی‌اهمیت است
 موسوی‌زاده با اشاره به اهمیت بقای هورالعظیم برای ایران، یادآور شد: خشکاندن هور می‌تواند تبعات زیست‌محیطی بسیار زیادی را برای مردم مناطق جنوب‌غرب کشور به همراه داشته باشد، در بحث استخراج ذخایر نفتی این تالاب رقابتی میان دو کشور همسایه (ایران و عراق) است؛ بنابراین استخراج نفت برای کشور ما نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است اما باید بهره‌برداری از نفت با تدابیری صورت بگیرد که به محیط‌زیست و تالاب هورالعظیم آسیبی وارد نشود، چراکه خوزستان بیش از این ظرفیت تحمل گرما و آلودگی‌ها را ندارد.
این نماینده مردم درخصوص فعالیت میدان نفتی یاران در هورالعظیم، اظهار کرد: طبق گزارش‌های واصله صدور مجوز توسعه میادین یاران شمالی و جنوبی براین‌اساس بود که وزارت نفت مکلف شود مطالعات مدیریت زیست‌محیطی را برای این میادین و به‌منظور بررسی آسیب‌های زیست‌محیطی احتمالی انجام دهد و متناسب با آن برنامه جامع حفاظتی از هورالهویزه را نیز ارائه دهد اما طی چند ماه اخیر بدون انجام این تعهدات، حفاری این چاه‌ها آغاز شده است.
عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس دوازدهم با تاکید بر اینکه دکل‌های برق بر اساس استانداردهای ایمنی نصب شده‌اند، اظهار کرد: دکل‌های برق هیچ‌گونه آسیبی در پی ندارند، درحال‌حاضر تمام این دکل‌ها در سراسر کشور، کلان‌شهرها و مناطق مسکونی وجود دارد که قطعا هیچ‌گونه آسیبی ندارند، چراکه معمولا براساس استانداردهای مربوطه نصب می‌شوند و موارد ایمنی برای آنها لحاظ می‌شود. موسوی‌زاده با بیان اینکه بخشی از هور خشک است، خاطرنشان کرد: در سایه خشکی عمدی و غیرعمدی هورالعظیم شاهد نابودی بخشی از هورالهویزه هستیم که اگر بی‌توجهی به حیات این تالاب تداوم داشته باشد، بی‌تردید شاهد مرگ آن خواهیم بود. این خشکسالی تبعات جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.