آگاه: این رویه در دولت حسن روحانی نیز ادامه داشت و زمانی که کامبیز مهدیزاده، داماد روحانی بهعنوان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت منصوب شد نوبت به آن رسید که دیگر فامیلهای او نیز معرفی شوند. حسین فریدون برادر رییسجمهور، عبدالحسین فریدون، اسماعیل سماوی خواهرزاده روحانی و چند نفر دیگر که بهعنوان بستگان رییسجمهور میشناختند نیز در دولت پست گرفتند.
نوبت به دولت سیزدهم رسید؛ رییسجمهور شهید حکمی برای برادر و بستگان خود صادر نکرد اما بااینحال تعدادی از نمایندگان میگفتند رییسجمهور در انتصابات، فامیلی عمل میکند و این زیبنده دولت مردمی نیست!
در همان مقطع «روحالله ایزدخواه» نماینده تهران در صف منتقدان انتصابات فامیلی در دولت رئیسی قرار گرفت. او خطاب به رییسجمهور فقید گفت: «این استدلال که گاهی شنیده میشود که مدیری را از اقوام و خویشان منصوب میکنند و میگویند بهدلیل اعتماد است، از اساس غلط است. اینجا دو سوال مطرح میشود. اولا مگر شما چند قوم و خویش مطمئن (قابل اطمینان) دارید که بتوانید همه جای نظام را پر کنید و دوم اینکه از کجا معلوم قوم و خویش شما مطمئن است و نزدیکان یک مدیر دیگر مطمئن نیستند؟ اینجا بحث قوم و خویشی یک مبنای بسیار غلطی است و اگر هم کسی در گذشته این مبنا را گذاشته غلط بوده و نباید ادامه پیدا کند.»
سرانجام دولت چهاردهم روی کار آمد و رییس دولت پس از برگزاری مراسم تنفیذش احکام معاون اول و رییسدفتر رییسجمهور را صادر کرد و بهمرور احکام سایر معاونان نیز صادر شد. باز نقدهای ریز و درشتی ازسوی سیاسیون و رسانهایها نسبتبه برخی احکام مطرح میشد اما بهتازگی دو حکم سروصدای زیادی به پا کرد. جالب آنجاست که هر دو حکم ازسوی محسن حاجیمیرزایی، رییس دفتر رییسجمهور صادر شد.
ماجرا از سفر رییسجمهور به عراق آغاز شد. در هیات ایرانی حضور یک نفر با واکنشهای زیادی روبهرو شد و آن «حسن مجیدی» داماد مسعود پزشکیان بود. کاربران فضای مجازی ضمن انتقاد از حضور نامبرده در هیات ایرانی گفته بودند: او از چه مسئولیتی برخوردار است که در نشستها و مذاکرات رییس دولت با مقامات عراقی حضور داشت. نقدها همچنان ادامه داشت که یک خبر دوباره در صدر فضای مجازی قرار گرفت. داماد رییسجمهور حکم گرفت.
با حکم حاجیمیرزایی «حسن مجیدی» دستیار اجرایی رییسدفتر رییسجمهور شد. منتقدان بعد از انتشار حکم آقای داماد دستبهقلم شدند و در صفحات شخصی خود تحلیلشان را مکتوب میکردند. لب مطلب آنها این بود که حکم مجیدی صادر شد تا دیگر گفته نشود چرا او در سفرها درکنار رییسجمهور مینشیند، بالاخره دستیار اجرایی است. نکته دیگر که ازسوی منتقدان بیان میشد این بود که آیا گزینه دیگری غیر از حسن مجیدی نبود که بهعنوان دستیار منصوب شود!؟
درنهایت نهتنها پاسخی به این سوالات داده نشد بلکه با حکم جدید دوباره پزشکیان حاشیهساز شد. اینبار فرزند رییسجمهور مشاور و دستیار رسانهای رییسدفتر رییسجمهور شد.
باز انتشار همین خبر کافی بود تا منتقدان دوباره به صف شوند و از انتصابات فامیلی در دولتِ وفاق انتقاد کنند. انتقادات هم فقط مختص به منتقدان اصولگرای دولت نبود، حامیان دولت هم به جرگه منتقدان پیوسته بودند.
بینظیر جلالی، فعال اجتماعی که در انتخابات مجلس دوازدهم عضو فهرست صدای ملت بود در صفحه شخصی خود نوشت: «برای آنها که به پست گرفتن یوسف پزشکیان معترض هستند عزیزان مگر یوسف چه کم از پسر عارف؛ جلاییپور؛ شیرزاد؛ ربیعی؛ موسوی لاری و... دارد؟ باور کنید هیچ! تازه به پدرش رفته هنوز درگیریها و پیچیدگیها و بلدیهای ژنهای خوب را بلد نیست وگرنه اصلا پست نمیگرفت.»
یغما فخشامی، فعال رسانهای هم با انتشار تصویری از یک مصاحبه پزشکیان، نوشت: پزشکیان که گفته بود ناکارآمدیها و مشکلات اقتصادی کشور ناشی از انتصاب دوستان و آشنایان بهجای افراد توانمند است، بعد از دامادش به پسرش پُست داد. روابط عمومی نهاد ریاستجمهور پس از بازتابی که از حکم یوسف پزشکیان دریافت کرد در مقام پاسخگویی قرار گرفت و توضیحاتی نسبتبه حکم صادره ارائه داد.
حبیبالله عباسی، مدیرکل روابط عمومی دفتر رییسجمهور هم گفت: سیره «یوسف پزشکیان» همان منش و روش رییسجمهور است. او امین دکتر پزشکیان و دلسوز برای مردم است و علیرغم داشتن مدرک دکترای فیزیک و عضویت در هیاتعلمی دانشگاه سهند تبریز، با اصرار رییسجمهور در کنار او مانده است تا در آسیبشناسی وضعیت کشور، قاعدهمند کردن پروژههای کلان و یافتن راهکارهای مناسب و با همراهی کارشناسان، در جهت پیشبرد اهداف دولت وفاق کمک کند.او با بیان اینکه گرفتن حکم بهصورت رسمی به معنی پاسخگو بودن است، باید نگران آقازادگانی باشیم که اجازه نمیدهند اسمی از آنها برده شود اما به دنبال سوءاستفاده از رانتها هستند، توصیهای به منتقدان کرد و خطاب به آنها تصریح کرد: تخریبها، ذرهای از عزم دکتر پزشکیان برای حل مشکلات مردم نخواهد کاست. امیدوارم کسانی که چنین پروژههایی را طراحی میکنند بدانند که اگر در این دنیا پاسخگوی رفتارهای خود نباشند باید درآن دنیا پاسخگو شوند.
مدیر روابطعمومی ریاستجمهوری به جایگاه علمی و تخصصی فرزند آقای رییسجمهور اشاره کرد و از سوی دیگر، منتقدان را پند و اندرز داد.
باتوجهبه مطالب بیانشده باید اذعان کرد که در توانایی و تحصیلات او تردیدی وارد نیست اما آیا هیچ گزینه دیگری که همتراز با او باشد وجود نداشت؟ قطعا پاسخ منفی نیست. ما جوانان تحصیلکرده، مومن و انقلابی زیادی داریم که میتوانند بازوان محکمی برای مسئولان بلندپایه کشور باشند. هر نقدی هم بهمنزله تخریب پندار نکنید. ضمن آنکه دولت محترم باید باردیگر سخنان و توصیههای رهبر انقلاب در اولین دیداری را که با رییسجمهور و اعضای کابینه داشتند مرور کند.
معظمله فرموده بودند: «همکاران جوان، مومن، انقلابی، متعهد و پرانگیزه را انتخاب کنید تا گرهها را باز کنند و با پرورش آنها در مدیریتهای ردههای مختلف از پایین، بهتدریج نسلی از مدیران برجسته و پرانگیزه برای فردای کشور شکل گیرد. صد جوان با این خصوصیات را بهکار گیرید و در پایان دولت، صد مدیر قوی و آماده تحویل دهید که این کار بسیار بزرگی خواهد بود؛ البته شهید رییسی هم در این زمینه توفیقاتی داشتند.»
انتصاب اقوام درجهاول مسئولان به یک ارگان و یک دوره محدود نیست. در دولت سازندگی، محسن هاشمی رفسنجانی به مدت هشت سال رییس دفتر بازرسی ویژه رییسجمهور شد اما در دولت عدالتخواه نهم انتظار میرفت دیگر شاهد انتصاب فامیلی نباشیم بهدلیل آنکه یکی از شعارهای اصلی احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری مبارزه با فامیلبازی در سیستم دولتی بود. نهتنها محمود احمدینژاد که حسن روحانی و ابراهیم رییس ی نیز بر شایستهسالاری تاکید داشتهاند اما در زمانی که محمود احمدینژاد، ریاست دولت را برعهده داشت، انتصاب مهدی خورشیدی دامادش به سمت رییس سازمان ملی استاندارد ایران حاشیههایی را برای او پررنگ کرد. در ادامه اسامیای منتشر شد که نشان میداد در دولت او بیش از آنچه تصور میشود انتصابات فامیلی وجود دارد. در ادامه لیست او، نام فرزندش مهدی احمدینژاد، پروین احمدینژاد خواهرش، حمیدرضا افراشته و احد قدمی داماد خواهرش نیز مطرح شد.
نظر شما