فعالیت مجلس دوازدهم از ۷خرداد ۱۴۰۳ با ۲۹۰کرسی شروع شد. اکنون بعد از گذشت هفت ماه، تعداد کرسی‌های مجلس به عدد ۲۸۵ رسیده و این بدان معناست که پنج حوزه انتخابیه بدون نماینده شده است. اما قانون برای این موضوع نیز راهکارهایی را در نظر گرفته است.

هجرت از خانه ملت برای خدمت در دولت

آگاه: مسعود پزشکیان، نماینده تبریز در مجلس، رییس‌جمهور شد. غلامرضا نوری قزلجه و احمد دنیامالی، نمایندگان بستان‌آباد و بندرانزلی برای تکیه بر صندلی وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و ورزش و جوانان به دولت چهاردهم پیوستند.
عبدالکریم حسین‌زاده، نماینده نقده و اشنویه نیز معاون رییس‌جمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور شد؛ البته او به‌سادگی از فیلتر بهارستان عبور نکرد. نمایندگان در جلسه ۴مهرماه درخواست استعفای او از نمایندگی پارلمان را موردبررسی قرار دادند.
بعد از توضیحات حسین‌زاده درباره دلیل استعفایش از نمایندگی مجلس و صحبت‌های مخالفان استعفا، درنهایت نمایندگان مجلس با ۱۰۷رأی موافق، ۱۲۹رأی مخالف و پنج رأی ممتنع از مجموع ۲۴۷نماینده حاضر با استعفای حسین‌زاده مخالفت کردند.
مخالفان استعفا، حضور نمایندگانی را که از مجلس به دولت رفتند غیرمتعارف می‌خواندند و می‌گفتند: مجلس را نباید سکویی برای رفتن به جایگاه دیگر قرار داد.
چرا نماینده از مجلس نباید خارج شود؟
حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری، نماینده مردم قم که در مخالفت با استعفای نماینده نقده در صحن مجلس سخن می‌گفت با بیان اینکه مردم با رأی به نمایندگان مجلس شورای اسلامی عملا ضمانتی چهارساله به او داده‌اند و جایگاه و شأن نمایندگی مجلس شورای اسلامی بسیار مهم است، تاکید می‌کرد: نماینده، منتخب ملت است و اگر قرار باشد بار امانتی را که ملت بر دوش ما گذاشته‌اند، برای سمت‌های دیگر زمین بگذاریم، کار درستی نیست. وی اظهار کرد: فرد مناسب در بیرون از مجلس برای حضور در جایگاه‌های مختلف دولت کم نیست. از سوی دیگر، در صورت استعفای حسین‌زاده، حق مردم نقده و اشنویه که به او برای نمایندگی مجلس رأی داده‌اند، ضایع خواهد شد. اما از آنجا که دولت بر حضور حسین‌زاده در قامت معاون رییس‌جمهور تاکید کرد، سرانجام با رایزنی‌هایی که بین دولت و مجلس انجام شد، مجددا نامه تقاضای استعفای خود را به مجلس تقدیم کرد که این تقاضا در جلسه علنی ۲۹مهرماه اعلام وصول شد.
سرانجام در جلسه ۹آبان و بعد از صحبت‌های وی و مخالفان استعفا، درنهایت نمایندگان مجلس با ۱۵۳رأی موافق، ۶۹رأی مخالف و پنج رأی ممتنع با تقاضای استعفا موافقت کردند و او هم از بهارستان به پاستور رفت.

کرسی استانداری هرمزگان به نام یک نماینده افتاد
انتظار می‌رفت با خروج حسین‌زاده از مجلس دیگر قرعه برای مناصب دولتی به نام نماینده‌ای زده نشود اما گویا دولت چهاردهم تمایل دارد از ظرفیت برخی وکلای مردم در هرم سبز میدان بهارستان در بدنه قوه مجریه استفاده کند. براین اساس یک عضو هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی در جلسه صحن علنی روز یکشنبه - چهارم آذرماه - موارد اعلام وصولی را قرائت کرد که طبق آن تقاضای استعفای محمد آشوری تازیانی، نماینده مردم بندرعباس، قشم، ابوموسی و خمیر در مجلس شورای اسلامی از سمت نمایندگی اعلام وصول شد. موضوع استعفا آشوری تازیانی از نمایندگی مجلس به این دلیل در دستورکار قرار گرفت که او گزینه وزارت کشور بری استانداری هرمزگان بود.فقط باید کلیددار سه استاندار هرمزگان، کرمانشاه و البرز در جلسه دولتی‌ها مشخص می‌شد تا پرونده انتخابات مدیران عالی استانها در قوه مجریه خاتمه یابد. فاطمه مهاجرانی ۷آذر پس از خروج از جلسه هیات دولت به خبرنگاران خبر داد که  «منوچهر حبیبی» استاندار کرمانشاه شد.
همان روز و پس از پایان جلسه کابینه، خانم سخنگو در جمع خبرنگاران حوزه دولت حضور یافت و ضمن گزارشی از مصوبات هیات دولت گفت: براساس نکته‌ای که وزیر کشور اعلام کرد، با انتصاب استاندار کرمانشاه ۲۹استاندار تا امروز منصوب شدند و دو نفر از استانداران در مسیر اداری قرار دارند. از بین دو استاندار باقی‌مانده یک نفر از آنها ردای استانداری را بر تن کرد؛ در جلسه روز گذشته، نمایندگان با استعفای آشوری هم موافقت کردند تا از این به بعد وی به‌عنوان استاندار هرمزگان ایفای نقش کند.
محمد آشوری تازیانی که از لحاظ سیاسی نزدیک به اصولگرایان میانه‌رو است، در دوره‌های هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم به‌عنوان نماینده مردم بندرعباس، قشم، خمیر، حاجی‌آباد و ابوموسی بود. از سوابق دیگر او می‌توان به فرمانداری بندرعباس و معاونت سیاسی امنیتی استانداری هرمزگان اشاره کرد.

سوابق کوچ به دولت
این اولین‌بار نیست که نمایندگان مجلس به دولت می‌روند. در مجلس یازدهم نیز چهار نفر با استعفا از نمایندگی یا پاستورنشین یا راهی بهشت شدند. سیداحسان خاندوزی و سیدجواد ساداتی‌نژاد نمایندگان مردم تهران و کاشان، سکان وزارتخانه‌های اقتصاد و جهاد کشاورزی را در دولت سیزدهم برعهده گرفتند. هرچند بخت با ساداتی‌نژاد یار نبود و در میانه‌راه از قطار دولت پیاده شد اما خاندوزی تا روز آخر در ساختمان باب همایون حضور داشت و اقتصاد کشور را هدایت می‌کرد.علیرضا زاکانی، نماینده مردم قم و رییس مرکز پژوهش‌های مجلس یازدهم هم با اعتماد شورای ششم شهر تهران، شهردار تهران شد و سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم مشهد و نائب‌رییس وقت مجلس، حکم معاون رییس‌جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران را از رییس‌جمهور شهید دریافت کرد.

تکلیف حوزه‌های خالی چه می‌شود؟
در آن مقطع هم نقدهای فراوانی پیرامون حضور و عضویت نمایندگان در دولت مطرح می‌شد و حرف منتقدان این بود که با حضور یک نماینده در دولت یا مناصب دیگر، کرسی پارلمان خالی می‌شود درحالی‌که جایگاه مجلس بسیار مهم است، حتی در مقطع فعلی که بنابر اعلام شورای نگهبان، فقط انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در حوزه انتخابیه تبریز همان حوزه‌ای که پزشکیان وکالت مردم را پنج دوره برعهده داشت، برگزار می‌شود.هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان با اعلام این خبر، گفته بود: باتوجه‌به اینکه عملا مهلت استعفای داوطلبان نمایندگی مجلس در انتخابات میان‌دوره‌ای به پایان رسیده و طرح دوفوریتی نمایندگان نیز در این خصوص رأی نیاورد و رد شد تا الان برگزاری انتخابات در حوزه‌های انتخابیه بندرانزلی، بستان‌آباد و نقده و اشنویه امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین انتخابات میان‌دوره‌ای دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تنها در حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو برگزار خواهد شد. اکنون که انتخابات میان دوره‌ای فقط در یک حوزه برگزار می‌شود، باید پرسید تکلیف سایر حوزه‌های خالی چه می‌شود و چرا دولت محترم اصرار داشت از مجلس برای تکمیل مدیران خود یارگیری کند؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.