آگاه: این شهرها شامل تونلها و بخشهای متعدد و وسیعی بود که تعداد بسیار زیادی از پرتابگرهای موشکی در آن مستقر بوده و در شرایط آماده برای شلیک، بهسر میبردند. عمق بالا، به همراه خروجیهای متعدد که در این مراکز استراتژیک تعبیه شده، امکان شلیک موشکهای سپاه از راههای مختلف و در نقاط گوناگون را فراهم میکند؛ البته بنا بر مسائل حفاظتی تنها بخش کوچکی از این شهر زیرزمینی، رسانهای شد و بخشهای زیادی برای زندگی پرسنل و همچنین آماده سازی، بازبینی و نگهداری محمولههای موشکی در این شهرها وجود دارد.
باتوجهبه سیاستهای نیروهای مسلح کشورمان برای ارتقای توان دفاعی و رزمی خود، هم سپاه پاسداران و هم ارتش انقلابی از شهرهای موشکی هم یکبهیک رونمایی میکردند و همراستا با هم در تقویت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران ظاهر میشوند.
اگرچه موشکهای بالستیک و دوربرد کشورمان در اختیار سپاه قرار دارند اما موشکهای ارتش میتوانند اهداف موجود همانند پایگاههای هر متجاوز در منطقه را نابود کنند و به همین خاطر، نیاز به طراحی و ساخت شهرهای موشکی، در این نیرو نیز احساس میشد.
در صورت لزوم پرتابگرهای انواع موشکها و حتی راکتهای دوربرد، با خروج از پایگاه زیرزمینی موردنظر، موشکهای خود را بهسمت اهداف موردنظر شلیک کرده و میتوانند بهسرعت موقعیت موردنظر را ترک کنند.
نکته بسیار مهم درباره این شهر موشکی و شهرهای مشابه آنکه به گفته فرماندهان، در مناطق مختلف کشور و به تعداد زیاد وجود دارد این است که عمقی که برای این تاسیسات در نظر گرفته شده احتمال شناسایی شدن آنها ازسوی ماهوارههای دشمن را اگر نگوییم ناممکن، بسیار مشکل میکند.
رونمایی از قایقهای زیرزمینی
طی هفتههای پایانی سال۱۳۹۴ که موضوع رونمایی نیروهای مسلح کشورمان از شهرهای زیرزمینی، به یکی از مهمترین رویدادها تبدیل شده و بازتابهای فراوان داخلی و بینالمللی داشت، نیروی دریایی سپاه نیز بخشی از دستاوردهای پنهانی خود را علنی کرد و سردار فدوی، فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه اعلام کرد که علاوهبر موشکهای ساحل به دریا که در تونلهای طولانی قرار دارند، شناورهای تندرویمان -که کابوس آمریکاییهاست- را هم در شهرهای زیرزمینی شناوری داریم.
کار به اینجا ختم نشد و زمستان سال۱۳۹۹ بود که سرلشکر سلامی از شهر موشکی سپاه پاسداران در خلیجفارس رونمایی کرد. در این پایگاه زیرزمینی، انواع موشکهای کروز دریایی نیروی دریایی سپاه در بردهای مختلف به همراه خودروهای پرتابگر آنها به نمایش درآمده بود.
پس از آن نیز سردار تنگسیری، فرمانده فعلی نیروی دریایی سپاه، اعلام کرد که این شهرها در طول ساحل خلیج فارس و دریای عمان، بیش از ۷۰کیلومتر عمق دارد. تماما مسلح هستند و موشکهای ایرانی هم قادرند از همان شهرها شلیک شوند.
بهمن سال۱۳۹۷ بود که در مراسمی با حضور فرمانده سابق کل سپاه، موشک بالستیک «دزفول» و کارخانه زیرزمینی تولید موشکهای بالستیک سپاه رونمایی شد.
سردار حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در این مراسم، کارخانجات ساخت موشک را امکانی گرانبها برشمرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران شروعکننده هیچ جنگی نیست اما قرار هم نیست در برابر دشمنان غافلگیر شویم؛ از این رو هم امکانات عملیاتی و هم کارخانههای تولیدی خود را در اعماق زمین و بهصورت محرمانه تعبیه کردهایم تا از دسترسی دشمنان دور بماند.
در تصاویر منتشرشده ازسوی سپاه پاسداران از این مراسم، دهها سر جنگی در سولهها و راهروهایی تودرتو که صدها متر زیر زمین قرار دارند، درحال تبدیل به موشک بودند و همین موضوع، تا هفتههای متمادی موردبررسی و تحلیل کارشناسان و رسانههای منطقه و جهان قرار داشت.
استقرار رگبار موشکی در شهرهای زیرزمینی
جدیدترین نسل شهرهای زیرزمینی و موشکی سپاه، پاییز سال۱۳۹۹ با حضور سرلشکر سلامی رونمایی شد و شامل نوعی سیستم حامل برای موشکهای بالستیک در شهرهای موشکی بود که زمان لازم برای آمادهسازی و پرتاب موشکها را شدیدا کاهش میداد.
این دستاورد جدید نشان داد موشکهای متنوع و فراوانی در شهرهای زیرزمینی سپاه مستقر بوده و عملا تمامی موشکهای بالستیک ایرانی در شهرهای موشکی مستقر و آماده عملیات شدهاند.
آمادهکردن موشک در فضای مستحکم شهرهای زیرزمینی و درعینحال افزایش سرعت بارگذاری با دستاورد جدید، دو مورد از مصائب سنتی موشک های بالستیک یعنی در معرض خطربودن در زمان سوختگیری در فضای باز یا سالنهای با حفاظت کم در برابر حملات هوایی و البته زمان بیشتر برای آمادگی برای پرتاب را حل میکند.
پهپادهای سپاه در شهر زیرزمینی
اسفند سال۱۴۰۰، نیروی هوافضای سپاه به مناسبت سوم شعبان، میلاد امامحسین(ع)، برای اولینبار از یک شهر زیرزمینی پهپادی رونمایی و فصل جدیدی را در ارتقا و نمایش توان پرندههای بدون سرنشین کشورمان باز کرد. آنچه در شهر زیرزمینی پهپادی سپاه مشاهده میشد، پیروی از همان ساختار شهرهای موشکی بود، با این تفاوت که اینبار بهجای موشکها، پرندههای بدون سرنشین به زیر زمین رفته بودند که ابتکاری خاص و منحصربهفرد در جهان محسوب میشد.
پهپادهای به این شهر زیرزمینی منتقل شده بودند، چراکه تصاویر منتشرشده از رونمایی آن زمان نشان میداد که تعداد قابلتوجهی از پهپادهای انتحاری و خاص سپاه در این پایگاه مستقر شده بودند. برخی از این پرندههای بدون سرنشین، در داخل نوعی کانتینر روی هم قرار گرفته و با ترتیبی خاص، به کمک یک شتابدهنده به پرواز درآمده و در مرحله بعدی نیز موتور اصلی آنها فعال میشوند.
روند توسعه و ارتقای قدرت پهپادی نیروهای مسلح، نقش قابلتوجهی در موفقیت استراتژی دفاعی کشورمان داشت اما با رونمایی از شهر زیرزمینی و وارد شدن پهپادهای انتحاری به این پایگاهها و همچنین اقداماتی همچون افزودن حاملها، موجب شده تا این تجهیزات نیز همانند موشکها، جزو داراییهای استراتژیک و خاص جمهوری اسلامی ایران محسوب شوند و بهوضوح مشخص شد پهپادهای انتحاری سپاه پاسداران ماموریتهای جدید و بزرگتری در زمینه بازدارندگی و تنبیه هر نوع تفکر متجاوزانه، بر عهده گرفتهاند.
سال ۱۴۰۳ و رونمایی از شهر جدید موشکی ایران
اقتدار دفاعی ایران به اندازهای افزایش یافته است که در مقاطع مختلف از شهرهای موشکی خود رونمایی میکند و این رونماییها، پالس مهمی را به دشمنان ما مخابره خواهد کرد.
۱۷دی سردار علیمحمد نائینی، سخنگوی سپاه در نشست خبری با بیان اینکه در کنار رزمایش اقتدار پیامبر اعظم (ص) رونمایی از بخشهای جدیدی از شهرهای موشکی و پهپادی نیروی هوافضای سپاه ازسوی فرمانده کل سپاه را خواهیم داشت، خبر داده بود که در رزمایش اقتدار پیامبر اعظم(ص) نیروی دریایی از دو شهر زیرزمینی موشکی و شناوری در جنوب کشور رونمایی خواهد شد.
سرانجام در ۲۱دی شهر جدید موشکی ایران با حضور سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرماندهکل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد.
این اقدام سپاه با بازتاب گستردهای در رسانههای جهان روبهرو شد. شبکه آمریکایی سیانان در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشت: ایران از تاسیسات ذخیرهسازی زیرزمینی رونمایی کرد و میگوید «موشکهای ویژه جدید» ساخته است.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به این موضوع نوشت که تلویزیون ایران پس از برگزاری رزمایش، پایگاههای موشکی را به نمایش گذاشت.
پایگاه «نیو عرب»، با اشاره به رزمایش ۱۱۰هزار نفری راهیان قدس، نوشت که تلویزیون ایران پس از رزمایش در تهران، پایگاههای موشکی را نشان داد. پایگاه صهیونیستی «تایمز آو اسرائیل» نیز با اشاره به رزمایش ۱۱۰هزار نفری در تهران نوشت که بعد از این رزمایش، تلویزیون ایران پایگاه موشکی را به نمایش گذاشت.
بههرحال شهرهای موشکی سپاه پاسداران یک بازوی قدرتمند برای جمهوری اسلامی ایران است که البته سایر نیروهای مسلح همانند آجا هم همین مسیر را ادامه میدهند و با این مانوری که صورت گرفت هم قدرت موشکی بهروز شد و هم اینکه این شهرها در تمامی مناطق مهم کشور گسترده شدهاند، چنین گسترش مهمی، میتواند عنصری مهم در بازدارندگی نیروهای مسلح ما به حماقتهای دشمن باشد.
نظر شما