آگاه: همانطور که از نام برنامه مشخص است، وقت زیادی از جلسه به پرسش و پاسخ خبرنگاران اختصاص داشت و سید عباس صالحی بهصورت خیلی کوتاه صحبت کرد. در این نشست خبری، نمایندگان ۲۶رسانه فرصت پرسش از وزیر را پیدا کردند و سوالات و دغدغههای خود را با وزیر مطرح کردند. عمده این سوالات حول محور وضعیت سانسور، ممیزی و انتصابات بود و نکته جالبتوجه، احتیاط زیاد جناب وزیر در پاسخ به سوالات بود بهطوریکه در چند بخش از این پرسش و پاسخها اشاره کرد بهخاطر دوربینهای صداوسیما باید حواسش باشد چه میگوید یا مثلا در پاسخ به برخی از سوالات، واژگان را با وسواس و دقت انتخاب استفاده میکرد تا حاشیهای درست نشود. مورد دیگری که در سخنان صالحی بارها به آن اشاره شد این بود که وی خود را بهواسطه مدیرمسئولی روزنامه اطلاعات، همکار اهالی رسانه دانست.
اما پیش از آغاز سخنان وزیر، نیکنام حسینیپور، مدیرکل روابطعمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: طی این مدتی که بنده در خدمت اصحاب رسانه بودیم سعی کردیم در روابط عمومی صداقت داشته و در هر زمینه بتوانیم پاسخگوی درستی داشته باشیم و این نگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که چه در برابر رسانههای مخالف و چه در برابر رسانههای موافق پاسخ لازم را داشته باشیم.
سپس سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حوزه رسانه همواره یک نگاه بیدار و رصدگری دارد و ما باید خوشحال باشیم که چنین فضایی بتواند همراه ما باشد و به ما در ارائه پیشنهادها و طرح نقد کمک کند. من هم خودم را از جنس رسانه میدانم و این حس مثبت را دارم که اگر رسانه بهعنوان رکن چهارم دموکراسی در کنار دولت باشد قطعا بخش زیادی از نواقص در حوزه حکمرانی برطرف میشود. ما باید بتوانیم بیشتر در خدمت اهالی رسانه باشیم تا بتوانیم از نقدهای درست و ارزشمند آنها بهرهمند شویم. وی ضمن ارائه گزارشی از روند فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی چهار ماه گذشته بیان کرد: یکی از مهمترین موارد که میتوانم به آن اشاره کنم ارائه گزارشی از چهار کلان برنامهای است که به مجلس شورای اسلامی ارائه دادیم که اولین آن به ارائه خدمات فرهنگی به مردم کشورمان بازمیگردد. در این منظر علاوهبر ادامه کارهای گذشته کارهای جدیدی را آغاز کردیم. در این حوزه بحث فرآیند اصلاحات قانونی در حوزه نظارت و مجوزها است که امیدوارم با برنامهریزیهایی که در این زمینه صورت گرفته شاهد اتفاقات خوبی باشیم.در ادامه این سخنان، صالحی به سوالات خبرنگاران جواب داد. وی در پاسخ به این سوال که آیا در وزارت فرهنگ فهرست سیاه وجود دارد یا خیر؟ گفت: نمیخواهم با هم غیرصادقانه صحبت کنیم؛ متاسفانه بله هستند، البته باید به اثر توجه کرد نه موثر؛ اما اینکه تبلیغ میکنند تعداد زیاد است و قابلتوجه نه اینطور نیست. تعداد بسیار بسیار کم هستند و شاید بهتر باشد که همین تعداد هم نباشد.
برای قضاوت درباره انتصابات زود است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر انتصابات معاونت هنری از جمله سازمان سینمایی گفت: آقای انتظامی وقتی به سازمان سینمایی آمد در دولت دوازدهم از فضای رسانه آمده بود اما بهدرستی کارش را انجام داد. گاهی ما دچار قضاوتهای زودهنگام میشویم. در انتخاب معاونان و مدیران مسیری را طی کردیم و بررسیهایی انجام شد. درحالحاضر بسیار زودهنگام است و باید به آنها فرصت داد تا بتوانند خودشان و اهدافشان را نشان دهند. نگاه ما جوانگرایی بود و اینکه افرادی باشند که اهل نظر و اندیشه هستند. برداشت من این است که تغییرات فناورانه ما را نیازمند نگاه تحولی کرده است. باتوجهبه نسل امروز باید فاصله سنی کمتر باشد با نسلی که مخاطب اصلی و آینده ساز حوزه اجتماعی ما هستند. من تا آخرین لحظات مقاومت کردم که در این مسند قرار نگیرم اما وقتی مسئولیت را پذیرفتم به تمام معنا کار را جدی گرفتم. ممکن است انتخابها اشتباه باشد اما مبنایی داشته و براساس آن پیش رفته است.
اهل ارشاد نیستم
صالحی همچنین درباره رویکرد وزارت فرهنگ در حوزه موسیقی گفت: من اهل ارشاد نیستم اما امروز علاقه عجیبی به موسیقی کرهای طی یک دهه اخیر ایجاد شد معانی بسیاری برای مسیر موسیقایی کشور دارد. بهعنوان بازخواست از خود میپرسم که کجا اشتباه کردیم که اینطور ذائقه موسیقایی ایران تغییر کرد و کودک و نوجوان ما به گونهای در این فضا قرار میگیرد که جاذبه اصلی آن این حوزه میشود. حتما ما بهدرستی برای مذاق این نسل جدید تولید مناسب نداشتهایم. مسئله اصلی این است که ما مجالهایی که برای موسیقی ایرانی یا موسیقی کلاسیک مدرن یا موسیقیهای جدیدی که میتوانیم به طرف آنها حرکت کنیم تنگ کنیم چنین فضاهایی ایجاد میشود. یک قدم به جلو در سند موسیقی مصوب شورای هنر و شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد شده و موسیقی سنددار در فضای رسمی کشور شده است و پارهای از ارجاعات به شکلدرستی در این سند آمده که مطلوب است. گفتوگوهای مشترکی داشتیم و نشان میدهد که این مخاطرات جلب توجه جدید کرده است و بحثهایی را پدید آورده که یک قدم به جلو و امیدوارکننده است.
بودجه را دوستان رسانهای دنبال کنند
مدیرمسئول روزنامه اطلاعات به سوال در مورد بودجه هم با خنده پاسخ داد و گفت: مبلغ آنقدری است که اگر بین همین جمع هم تقسیم شود رقم زیادی نمیشود و ما هم وقتی وارد وزارتخانه شدیم فکر کردیم چقدر پول در وزارتخانه است اما وقتی آمدیم دیدیم، خبری نیست. در بحث بودجه دوستان رسانه باید دنبال کنند و به نتیجه برسند. این امری نیست که پاسخی نداشته باشد. قانون بودجه کاملا مشخص و علنی است و میتوانید با یک جستجو ببینید که تا چه اندازه این بودجه افزایش یافته است. در بودجه ۱۴۰۳ ردیف اصلی بودجه فرهنگ ۱۷درصد رشد داشته است. اینکه چقدر از این میزان به ما داده شده است به منابع تخصیص برمیگردد. آنچه هست ۶میلیارد و ۲۰۰میلیون تومان طی ۱۰ماه بوده است. در بخش کمک به مطبوعات و نشر نیز ۲۰درصد رشد داشتهایم. حرف نهایی هیچوقت حرف من مسئول نباشد. باید بررسی صورت بگیرد و آنچه را درباره کاغذ مطرح شده بررسی کنید و ببینید کارخانهها چطور کار کردهاند و چقدر این رضایت وجود داشته است. این بررسی به کمک دولتمردان نیز میآید چراکه رسانه با نگاه اکتشاف جامع و بدون غرض به این تصمیم کمک میکند.
اعتماد مردم به نظام حکمرانی کمتر شده است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست خبری در جواب یکی از خبرنگاران مبنی بر معرفی چالشهای پیش روی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزههای مختلف هنر که از آن بهعنوان شکاف، ممنوعالکاری و توسعه هنر زیرزمینی یاد میشود، توضیح داد: چالشهای عرصه فرهنگ و هنر چالشهای متعددی بودند اما اگر بخواهم به یک چالش مهم اشاره کنم موضوع چالش سرمایه اجتماعی است که بهشدت کاهش پیدا کرده است. متاسفانه اعتماد مردم به نظام حکمرانی کمتر شده است. این موضوع در حوزه فرهنگ و هنر نیز شتاب بیشتری پیدا کرد. برای من هم این موضوع تلخ بود و ما شاهد قهر و دوری اهالی فرهنگ و هنر در این زمینه بودیم. ما نباید سرمان را مثل کبک به زمین ببریم و این موضوع را انکار کنیم. این مهمترین چالش و مسئلهای است که اگر ما اعتماد ذینفعان را نداشته باشیم هیچ کاری پیش نمیرود و همه کارها براساس این دیوار بیاعتمادی فرومیریزد. این موضوع هنوز هم چالش بسیار مهمی است و ما تلاش کردیم تا براساس همفکری همکاران و اصحاب رسانه و فرهنگ این کار سخت را به نتیجه برسانیم. تلاش من هم این بوده که بتوانیم اصحاب فرهنگ و هنر را با فضای ایران و بحرانهای پیش رو، همراه کرده تا بتوانیم حرف هم همدیگر را بهتر بفهمیم. ما باید پارهای از سوءتفاهمها را با تغییر منشها و روشها از میان برداریم.
ژانرهای جدی حوزه سینما به حاشیه رانده شدند
صالحی در جواب سوالی مبنی بر به حاشیه رانده شدن ژانرهای جدی حوزه سینما بهدلیل رشد فزاینده فیلمهای کمدی گفت: این دغدغه بسیار قابل درک است. بالاخره سینمای ایران ویترینی است که اگر بخواهد در قالب یک ژانر حتی بهترین کمدیها هم نمایش داده شود قطعا به افول میانجامد و اصلا نباید مفتخر باشیم که چون فروش بالاست؛ بنابراین باید به ژانرهای دیگر توجه نکنیم. بیتردید اگر سینمای کمدی درست ساخته شود سینمای محترمی است اما برای بنده و همکارانم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ژانرهای سینمایی نیز بسیار جدی است. البته در مجموع باید گفت تعداد فیلمها در حوزه سینمای اجتماعی مقداری قابلتوجهتر شده که باید در این زمینه جدیتر قدم برداریم. فکر میکنم با اطلاعات جدیدی که پیدا کردم کموبیش دیگر مسیرهای سینما نیز مورد توجه قرار گرفته است.
نظر شما