نفیسه ابراهیم‌زاده انتظام-خبرنگار گروه جامعه: طغیان و سرکشی، از ویژگی‌های سنین نوجوانی و جوانی است اما آموزش خودکنترلی و مدیریت این طغیان می‌تواند عواقب خودسری‌های ناشی از شرایط سنی را کاهش دهد. در این میان دختران تحت‌تاثیر القائات رسانه‌ای به نوعی سرکوبشدگی تاریخی باور پیدا کرده‌اند که برای تعدیل آن دست به هر هنجارشکنی می‌زنند. به بیان دیگر و به خیال خود علیه محدودیت‌ها و تابوهای تربیتی، فرهنگی و اجتماعی قیام می‌کنند.

هنجارشکنی دخترانه

آگاه: گرایش به رفتارهای مردانه و استعمال دخانیات و پذیرش خطر مصرف موادمخدر و مشروبات الکلی ازجمله این تابوشکنی‌هاست که این روزها به‌عنوان نمادی از طغیان دخترانه گزارش می‌شود و گهگاه در شهر با این تصویر مواجه می‌شویم که جمعی از دختران تازه نوجوان و در آستانه جوانی دور هم جمع شده‌اند و سیگار می‌کشند یا آتش خود را به یکدیگر تعارف می‌کنند؛ تصاویری که با ذهنیت شرقی ما از محجوبیت و عفت دخترانه در تناقض هستند.
سمیه سادات ابراهیمی، مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش‌وپرورش این شرایط را رو به افزایش و در رتبه چهارم آسیب‌های اجتماعی مبتلا به دختران نوجوان کشور ارزیابی می‌کند.
به گزارش آگاه؛ «استعمال دخانیات و سیگار الکترونیک در دختران درحال افزایش است و در رصد و پایش آسیب‌های اجتماعی در همه استان‌ها، مسائل خانوادگی در صدر قرار داشته و مصرف دخانیات در رتبه چهارم آسیب‌های اجتماعی در کشور قرار دارد و در کل آسیب‌های اجتماعی به‌سمت دخترها پیش می‌رود، علت آن هم فضای مجازی و کمرنگ شدن هویت دخترانه در کل اجتماع است، باید به سمت تقویت این هویت دخترانه و لطافت دخترانه پیش برویم.» اینها بخشی‌هایی از گفته‌های ابراهیمی است که دیروز رسانه‌ها سر دست گرفتند و به استناد آن دست به کار تولید چندین گزارش و گفت‌وگو شدند؛ مسئله‌ای که اگرچه تقریبا همیشه مهمان صفحات اجتماعی رسانه‌هاست، با وجود این اغلب زیر سایه سایر اولویت‌های اجتماعی قرار می‌گیرد.

خانواده، منشأ پیشگیری از آسیب‌ها
این مقام مسئول با بیان اینکه در حوزه زنان هم آسیب‌های اجتماعی مثل استعمال موادمخدر و دخانیات بیشتر شده است، تاکید می‌کند: «در فضای دانش‌آموزی، به‌دلیل تبلیغات گسترده در این حوزه به‌خصوص در سینماهای خانگی که دختران و زنان بیشتر استعمال دخانیات و سیگار دارند، همچنین عوامل اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی باعث این شیوع شده است.» وی با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی تک‌مولفه‌ای و تک‌عاملی نیستند، ادامه می‌دهد: «همه عوامل دست به دست هم داده تا امروز دختران بیشتر از گذشته گرفتار آسیب‌های اجتماعی و استعمال دخانیات شوند.»  مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش‌وپرورش با بیان اینکه در رده سنی متوسطه دوم این آمار بالاست، اظهار می‌کند: «معتقدیم خانواده منشأ و عامل پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی است. در رصد پایش آسیب‌های اجتماعی در کل استان‌های کشور عوامل مخاطره‌آمیز خانوادگی بالاترین فراوانی را داشته، زیرا اگر خانواده محیط امن عاطفی و روانی را برای فرزندانشان ایجاد کنند و نیاز فرزندان را به عاطفه و امنیت تامین کنند مطمئنا این بچه‌ها در جامعه کمتر آسیب می‌بینند و دچار آسیب‌های اجتماعی نمی‌شوند.»
ابراهیمی با بیان اینکه متاسفانه امروز مقدار گفت‌وگوی خانواده‌ها با فرزندانشان در شبانه‌روز به دقیقه کاهش پیدا کرده است، عنوان می‌کند: «والدین، فرزندانشان را نه می‌بینند، نه صحبت می‌کنند و نه گفت‌وگو می‌کنند، والدین گاهی حتی آموزش چگونه گفت‌وگو کردن را با نوجوان نمی‌دانند تا اعتماد آنها را به‌دست آورند و پناهگاه امن در خانه ایجاد کنند.» وی با بیان اینکه این عوامل باعث شده دانش‌آموز هم در خانواده و هم در جامعه بی‌پناه باشد، می‌گوید: «والدین در صورت مواجه شدن با چنین مواردی ابتدا فضای امن ایجاد کنند، از قضاوت و سرزنش و تحقیر کردن فرزندشان به‌صورت جدی بپرهیزند. مهم‌ترین ویژگی یک والدپذیرندگی و امن بودن است، سعی کنند به گونه‌ای رفتار کنند که فرزندشان همه مسائل را به آنها بگوید و از مشاور کمک بگیرند؛ به گونه‌ای رفتار نکنند که دانش‌آموز به دوست دیگر که ممکن است نامناسب باشد پناه ببرد.»  این مقام مسئول در همین رابطه معطوف به مسئولیت اداره کل متبوع خود، بیان می‌کند: «یکی از مفاد تفاهم‌نامه‌ای که با ۳۲منطقه بسته شده این است که در حوزه پیشگیری از مصرف دخانیات کار جدی در همه مدارس انجام شود. این اقدام طرح پاد «پیشگیری از دخانیات» نام دارد.»

۸۲هزار و ۳۵۳ نخ سهم هر ایرانی 
هشدارهای مدیرکل امور تربیتی و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش‌وپرورش در حالی بیان می‌شود که پیش‌تر  به گفته علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت سالانه حدود ۵۰هزار نفر در ایران به‌دلیل مصرف سیگار جان خود را از دست می‌دهند.  از سوی دیگر، اظهارات محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران نیز به‌نوعی تاییدکننده گفته‌های ابراهیمی است. وی به رسانه‌ها می‌گوید: «روند مصرف دخانیات در بانوان نسبت‌به آقایان حدود ۷۰درصد افزایش داشته است.» به گفته مسجدی، سالانه ۷۰میلیارد نخ سیگار در ایران تولید می‌شود؛ یعنی به ازای هر ایرانی سالانه حدود ۸۲هزار ۳۵۳سیگار تولید می‌شود. گفته‌های این دو مسئول را داده‌هایی تکمیل می‌کنند که به‌دنبال اظهارات آنها در فضای مجازی منتشر شده‌اند.مثل اینکه «دود تنباکو و سیگار حاوی بیش از چهارهزار ماده شیمیایی است که شمار زیادی از آنها مواد محرک یا سمی و سرطان‌زا هستند. همچنین نیکوتین سیگار به‌سرعت جذب جریان خون می‌شود و ظرف ۳۰ثانیه به مغز می‌رسد و روی سلول‌های عصبی آن اثر می‌گذارد.» علاوه‌براین طبق آمار دبیر خانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ۸۵درصد اعتیادها از سیگار و قلیان آغاز می‌شود.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.