«جنگ اقتصادی»، یکی از واژگان پرکاربرد در ادبیات رهبر انقلاب است که خصومت نظام سلطه را در میدانی جدید و با سازوکاری متفاوت ترسیم می‌کنند؛ به این معنا که مانند جنگ‌های واقعی، نبردی تمام‌عیار میان کشور ما و نظام سلطه در جریان است، با این تفاوت که در جنگ اقتصادی، هدف دشمن، فتح خاکریزهای جبهه خودی با استفاده از خلأها و غفلت‌هاست تا به‌زعم خود از این طریق، عقبه انقلاب را خالی کند. آمریکا و اذنابش که در تقابل نظامی با قوای مسلح جمهوری اسلامی، طرفی نبسته‌اند و از عواقب سنگین حمله به کشورمان به‌خوبی آگاه‌اند، میدان نبرد را به حوزه اقتصاد منتقل کرده‌اند.

بی‌اثر کردن طوفان اقتصادی با سرمایه اجتماعی

آگاه: چه آنکه رهبر انقلاب نیز سال۹۷ و در دیدار با کارگران، به‌ اتاق جنگ آمریکا علیه ایران اشاره کرده و فرموده بودند: «دشمنان ما فهمیده‌اند و دانسته‌اند که در جنگ سخت نظامی طرفی نخواهند بست... این را می‌دانند که اگر وارد درگیری و برخورد سخت و نظامی با ما بشوند، پایشان گیر می‌افتد. بله، به ما ضربه می‌زنند اما خودشان ممکن است چند برابر ضربه بخورند؛ این را فهمیده‌اند... امروز آنچه مطرح است برای دشمنان ما، جنگ اقتصادی است. اتاق جنگ آمریکا علیه ما عبارت است از وزارت خزانه‌داری آمریکا که همان وزارت اقتصاد و دارایی شان است؛ آنجا اتاق جنگ با ماست.»
ازاین‌رو باید گفت که هر جنگی، نیازمند نیروی آماده به رزم، تجهیزات نظامی و از همه مهم‌تر نقشه‌راه است و ازاین‌رو هیچ‌کس نمی‌تواند از اقتصاد روبه‌رشد و بهبود شاخص‌های آن دم بزند، مگر آنکه با واقع‌بینی، میدان جنگ را کاملا رصد کرده و برای همه جبهه‌ها برنامه و طرح عملیاتی داشته باشد.
به‌هرحال وزارت خزانه‌داری آمریکا رسما به وزارت جنگ اقتصادی تبدیل‌ شده و برای این کار ساختارها و استراتژی‌هایی تعریف کرده است. دولت‌های مختلف آمریکا با محوریت این وزارتخانه از سال۱۳۸۵ رویکردی تنظیم کردند تا ایران را عملا از بازار نفت خارج کنند و در اواسط سال۱۳۹۱، با تحریم نفتی ایران و حذف بانک‌های ایرانی از شبکه بانکی بین‌المللی (سوئیفت)، فاز مهمی از تشدید تقابل مالی واشنگتن علیه تهران کلید خورد. از سوی دیگر، با قدرت گرفتن «دونالد ترامپ» در کاخ سفید دوباره سیاست‌های خصمانه ایالات‌متحده با شتاب بیشتری علیه جمهوری دنبال می‌شود. وقتی می‌گوییم سیاست‌های تهاجمی اعمال می‌شود بنا به اطلاعات و داده‌های موجود چنین ادعایی را مطرح می‌کنیم.
آنچه مشخص است، دو رویکرد اصلی در دست بررسی ازسوی تیم ترامپ وجود دارد. افرادی که خواستند نامشان فاش نشود، به بلومبرگ گفتند: توصیه‌هایی که روی میز رییس‌جمهور جدید آمریکا قرار گرفت، شامل برخی اقدامات حاکی از حسن‌نیت به نفع تولیدکنندگان نفت روسیه است که می‌تواند به امضای توافق صلح کمک کند. دومین گزینه، افزایش تحریم‌هاست تا فشار بر مسکو بیش‌ازپیش افزایش یابد. «اسکات بسنت» از نیروهای نزدیک به ترامپ روز پنج‌شنبه (۲۷دی) حمایت خود را از افزایش تحریم‌های صنعت نفت روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین اعلام کرد.
رویکردی که ترامپ در نهایت انتخاب می‌کند برای بازار جهانی نفت بسیار مهم است. از زمان اعلام اقدامات بایدن، قیمت نفت برنت تقریبا ۵دلار در هر بشکه افزایش یافته است.
مشاوران ترامپ درنهایت با همان سوالی که دولت بایدن مواجه بود،
 دست و پنجه نرم می‌کنند؛ چگونه می‌توان از اختلالات عمده عرضه و قیمت در بازار نفت در زمانی که واشنگتن تحریم‌های گسترده‌ای را علیه سه تولیدکننده بزرگ جهان اعمال کرده است، جلوگیری کرد؟ چالش دیگر؛ تنظیم تعادل مناسب بین استفاده از ابزارهای جنگ اقتصادی با تمایل به حفظ وضعیت دلار به‌عنوان ارز ذخیره جهانی است.
در نقاط دیگر، تیم ترامپ همچنین درحال ارزیابی گزینه‌های سیاسی برای ایران و ونزوئلاست. بلومبرگ در گزارش خود مدعی شده است یک اجماع کلی میان مشاوران کلیدی دونالد ترامپ برای بازگشت به یک استراتژی فشار حداکثری کامل علیه تهران وجود دارد؛ سیاستی که با یک بسته تحریمی بزرگ شروع می‌شود و بازیگران اصلی صنعت نفت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و ممکن است در اوایل فوریه آغاز شود. در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، رویکرد مشابهی صادرات نفت ایران را به‌میزان قابل‌توجهی کاهش داد، اگرچه از زمان روی‌کارآمدن جو بایدن، ایران افزایش تولید نفت داشته است.
باتوجه‌به توطئه‌هایی که دشمن علیه زمین‌گیر کردن در ایران در صحنه اقتصاد تدارک دیده است، بار دیگر رهبر انقلاب به نقش تولیدکنندگان و کارآفرینان در جبهه اقتصادی کشور اشاره کرد و در دیداری که ۳بهمن با سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی داشتند با اشاره به پنج دیدار با فعالان اقتصادی در سال‌های اخیر گفتند در سال‌۹۸ و در اوج تحریم‌ها و تهدیدهای مضاعف، تولیدکنندگان و کارآفرینان را فرماندهان خط مقدم جنگ اقتصادی نامیدیم و رشد تولید را خواستار شدیم که جلسات سال‌های بعد نشان داد بخش خصوصی در روند افزایش قدرت و خلاقیت حرکت می‌کند و امسال هم مشخص شد که فعالان اقتصادی با تجربیات میدانی خود، به‌دنبال گسترش تولید و افزایش سرمایه‌گذاری هستند. حال باید به تبیین این موضوع پرداخت که راهکارهای مقابله با جنگ اقتصادی استکبار چیست؟
علی بختیار، نماینده ادوار مجلس و کارشناس اقتصادی با بیان اینکه آمریکایی‌ها جنگ اقتصادی ناجوانمردانه‌ای را علیه ملت ایران آغاز کرده‌اند، اظهار کرد: دشمن از همه ابزار خود استفاده می‌کند و بررسی بسیاری جدی انجام داده‌اند که کدام‌یک از بخش‌های اقتصادی ایران را مورد هدف قرار دهند تا بتوانند در این جنگ اقتصادی پیروز شوند. وی با طرح این پرسش که ما باید چگونه با این تحریم همه‌جانبه مقابله کنیم و چه راهکاری را در پیش بگیریم؟ گفت: در وهله اول باید کاری کنیم که مردم را پشت نظام و انقلاب نگه داریم و این سرمایه اجتماعی را حفظ کنیم. سرمایه اجتماعی تا کنون مهم‌ترین ابزار برای جمهوری اسلامی بوده است که هر وقت کشور و نظام اسلامی با چالش جدی مواجه شدند همین سرمایه اجتماعی، ایران اسلامی را در برابر انواع طوفان‌ها بیمه کرد.
این نماینده ادوار با بیان اینکه با پشتوانه مردم از جنگ هشت‌ساله سربلند بیرون آمدیم اما اگر این سرمایه اجتماعی با ندانم‌کاری‌هایمان و با جناح و جناح‌بندی‌های سیاسی دچار خدشه شد و مردم نسبت‌به نظام و انقلاب بدبین شدند، دیگر چگونه می‌توانیم در جنگ اقتصادی پیروز شویم، تصریح کرد: بنابراین مهم‌ترین ابزار پیروزی در جنگ اقتصادی حفظ سرمایه اجتماعی است.
بختیار تاکید کرد: باید به ازای هزینه‌هایی که در این جنگ اقتصادی بر ما تحمیل می‌شود، هزینه‌هایی را متوجه طرف مقابل کنیم تا این جنگ از حالت یک‌طرفه خارج شود. پس از آنکه هزینه‌های این جنگ دوطرفه شد، آمریکایی‌ها در جنگ اقتصادی علیه ایران به همین جمع‌بندی که در جنگ نظامی علیه ایران رسیدند، می‌رسند و متوقف می‌شوند.
با دورنمایی که از جنگ اقتصادی ارائه شد باید در جمع‌بندی به نکته مهمی اشاره کرد که امروز هر کس و در هر سنگر که بتواند به اقتصاد کشور کمک کند، یک حرکت جهادی انجام داده است؛ جهادی که ابزار خودش را می‌طلبد و با تدبیر مخصوص خود باید عمل کرد و اینجاست که به همکاری و پیوندی که باید هرچه بیشتر بین مسئولان ذی‌ربط و فرماندهان خط مقدم جنگ اقتصادی شکل بگیرد، خواهیم رسید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.