آگاه: براین اساس بود که حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی ۱۹بهمن در دیدار کارکنان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه با دولت آمریکا نباید مذاکره کرد، گفتند: مذاکره کردن «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست. ایشان تجربه منفی دهه۹۰ و حدود دو سال مذاکره با آمریکا و چند کشور دیگر را که منجر به انعقاد معاهده هستهای شد، دلیلی بر بیفایده بودن مذاکره با آمریکا خواندند و افزودند: دولت آن روز ما، با آنها نشست، رفتوآمد و مذاکره کرد، خندیدند، دست دادند و رفاقت و همه کار کردند و معاهدهای تشکیل شد که در آن، طرف ایرانی با سخاوت بسیار زیاد، امتیازهای زیادی به طرف مقابل داد اما آمریکاییها به آن معاهده عمل نکردند.
با توجه به تذکر به هنگام رهبر انقلاب مبنی براینکه آمریکا هیچگاه قابل اعتماد نیست، برآن شدیم تا مهمترین معاهدههایی که آمریکا در آنها نقض عهد کرده و به تعهداتی که از او انتظار میرفت عمل نکرده را فهرست کنیم.
کنوانسیون بینالمللی کار
قدیمیترین معاهده، قراردادی بود که در سال۱۹۴۹ برای به رسمیت شناختن بینالمللی آزادی انجمنها و محافظت از حق انسانها برای تشکیل سازمانها ایجاد شد.
این توافقنامه به امضای ۱۵۴کشور، ازجمله آمریکا رسید و در سال۱۹۵۰ به اجرای کامل درآمده است. بااینحال، آمریکا هرگز آن را تصویب نکرده است.
کنفرانس ژنو در سال۱۹۵۴ بهمنظور پایان بخشیدن به جنگ کره و اولین جنگ هندوچین تشکیل شد.
این معاهده با امضای ویتنام، فرانسه، چین، شوروی و انگلیس رسید. آمریکا با وجود شرکت در این کنفرانس و مذاکرات مربوط به به آن از امضای این توافقنامه خودداری کرد.
معاهده حذف همه انواع تبعیض علیه زنان
آمریکا با امضای این معاهده در سال۱۹۸۰ یکی از ۱۵۶کشوری شد که این توافق را برای پایان دادن به تبعیضهای جنسیتی امضا کرد. بااینحال، مجلس سنای آمریکا از سال۱۹۸۰ تابهحال آن را به تصویب نرسانده است.
پیماننامه حقوق کودک
این معاهده نخستین توافقی است که به تشریح حقوق کودکان در زمینههای مختلف تحصیلی، بهداشت و عدالت میپردازد و در نوامبر ۱۹۸۹ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار گرفت. آمریکا تنها عضو سازمان ملل است که این پیماننامه را تصویب نکرده است.
کنوانسیون ملل متحد درمورد حقوق دریاها
کنوانسیون ملل متحد درمورد حقوق دریاها یک معاهده بینالمللی است که در ۱۰دسامبر ۱۹۸۲ در سومین کنفرانس سازمان ملل متحد درمورد حقوق دریاها در شهر مونتگوبی کشور جامائیکا به امضا رسید. آمریکا هنوز این معاهده را به تصویب نرسانده است.
پارهکردن توافقنامه تاریخی کوبا و آمریکا
کوبا و آمریکا روز ۱۷دسامبر ۲۰۱۴ توافقنامه جامعی را با یکدیگر در دوران اوباما منعقد کردند. توافق با وارثان «فیدل کاسترو» در کوبا یک واقعه مهم در تاریخ روابط واشنگتن و هاوانا محسوب میشد. کوبا نماد مبارزه با امپریالیسم آمریکا در آمریکای لاتین بود. این فرآیند با سفر رییسجمهور پیشین آمریکا به هاوانا به اوج خود رسید. سفر «باراک اوباما» نخستین سفر رییسجمهور آمریکا به کوبا پس از سال۱۹۲۹ بود.
اما این توافق چندان دیری نپایید. تحریمها علیه کوبا باقی ماند و واشنگتن طبق معمول از عملکرد حقوق بشری هاوانا انتقاد میکرد. درنهایت، ترامپ سال۲۰۱۷ رییسجمهور آمریکا شد و توافق واشنگتن و هاوانا بدون هیچ دستاوردی برای کوبا ابطال شد.
معاهده آسمانهای باز (OST)
معاهده موسوم به «آسمانهای باز» میان ۳۴کشور جهان منعقد شد. هدف از این معاهده «پرواز غیرمسلح شناسایی بر فراز خاک کشورهای دیگر (با اطلاع قبلی) بهمنظور گردآوری اطلاعات درباره نیروها و فعالیتهای نظامی» کشورهای عضو به قصد «اعتمادسازی» بود. آمریکا خود بانی این معاهده بود و ناقض آن نیز واشنگتن بود. اولینبار «آیزنهاور» رییسجمهور وقت آمریکا بود که در سال۱۹۵۵ پیشنهاد انعقاد این معاهده را به اتحاد جماهیر شوروی داد. «جورج بوش» پدر رییسجمهور وقت آمریکا نیز در سال ۱۹۸۹ این پیشنهاد را دوباره مطرح کرد. این معاهده سرانجام در سال۱۹۹۲ به امضا رسید و از سال۲۰۰۲ اجرایی شد. ایالاتمتحده آذر ۱۳۹۹ رسما از معاهده آسمانهای باز خارج شد. دولت بایدن نیز اعلام کرد که قصد تمدید معاهده آسمانهای باز با روسیه را ندارد!
معاهده ۳۰ساله با روسیه زیر پا گذاشته شد
معاهده منع موشکهای هستهای میانبرد (INF) بین «گورباچف» آخرین رییس شوروی و «ریگان» رییسجمهوری وقت آمریکا در سال۱۹۸۷ امضا شد. طبق این معاهده، واشنگتن و مسکو از تولید موشکهای میانبرد اتمی و غیراتمی با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰کیلومتر منع شدند. معاهده INF در راستای به اصطلاح خلع سلاح هستهای جهان منعقد شد و مانعی در برابر مسابقه تسلیحاتی آمریکا و روسیه بود. دولت آمریکا در اقدامی ناگهانی پس از ۳۰سال در فوریه ۲۰۱۹ میلادی رسما از معاهده INF خارج شد. ظاهر امر این بود که ترامپ جمهوریخواه از این معاهده خارج شد اما با گذشت یک سال از دولت دموکرات بایدن، اقدامی در راستای احیای پیمان صورت نگرفت.
دوران ترامپ و بدعهدیهای آمریکا
ترامپ در بهمن ۱۳۹۵ از «پیمان تجاری اقیانوس آرام (TPP) «تیپیپی» خارج شد. هدف از این معاهده تجاری که میان ۱۲کشور حاشیه این اقیانوس و پس از هفتسال رایزنی و مذاکره، منعقد شده بود، کاهش تعرفههای گمرکی میان کشورهای عضو و افزایش همکاریهای مشترک عنوان شده است.
خروج از پیمان اقلیمی پاریس
پیمان پاریس (Accord de Paris) نخستین پیمان جهانی مربوط به آبوهوا و گرمشدن کره زمین است که متعاقب کنفرانس۲۰۱۵ پاریس راجع به تغییرات آبوهوایی ذیل کنوانسیون چتری (کادر) ملل متحد پیرامون تغییرات آبوهوایی ۱۹۹۲ به تصویب رسید. آمریکا مرداد۱۳۹۶ از این پیمان هم خارج شد. این اقدام در حالی صورت گرفت که بسیاری از دولتمردان و رهبران جهان، همچنین فعالان محیط زیستی و دانشمندان این حوزه، تلاش کردند تا دونالد ترامپ را قانع کنند تا کشور آمریکا در این توافق بماند؛ اما ترامپ در برابر تمامی تلاشها ایستاد و از این پیمان خارج شد.
خروج از پیمان نفتا
تلاش توقفناپذیر ترامپ برای خروج آمریکا از پیمانهایی که بهاصطلاح وی منافع آنان را تامین نمیکرد به همین موارد مختوم نشد. رییسجمهوری آمریکا در آذر ۹۷ در اقدامی دیگر، پس از شرکت در نشستی با سران کشورهای گروه ۲۰ (G۲۰) که در بوئنوسآیرس، پایتخت آرژانتین برگزار شد، خروج واشنگتن را از «پیمان تجارت آزاد آمریکایی شمالی» موسوم به نفتا اعلام کرد.
خروج از سازمان یونسکو و توافق نیویورک
سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) با هدف کمک به صلح و امنیت جهانی از طریق همکاری بینالمللی در زمینههای آموزشی، علمی و فرهنگی در سال۱۹۴۵ میلادی تاسیس شد. آموزش، علوم طبیعی و اجتماعی، فرهنگ و ارتباطات همچون ابزاری برای یونسکو در ایجاد صلح و آرامش در سطح بینالمللی است.
در آذر ۱۳۹۶، ترامپ دستور خروج از «سازمان یونسکو» یا «سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد» را صادر کرد. سازمان یونسکو که یک سازمان عامالمنفعه بوده و زیر نظر سازمان ملل متحد اداره میشود؛ سازمانی غیرسیاسی است. نکته جالب توجه اینجاست که دونالد ترامپ اولین رییسجمهوری آمریکا نبود که از این سازمان خارج شده بود؛ پیش از این نیز در دهه۱۹۸۰، این کشور از این سازمان خارج و در سال۲۰۰۳ دوباره به آن بازگشته بود. دونالد ترامپ که پیش از پیروزی در انتخابات (مرحله اول)، از اخراج گسترده مهاجران سخن گفته بود؛ در آذر۱۳۹۶، از «پیمان مهاجرتی سازمان ملل» موسوم به «پیمان نیویورک» خارج شد و پس از آن نیز اقداماتی گسترده برای اخراج مهاجران از این کشور و همچنین فشار بر بسیاری از پناهجویان را آغاز کرد.
خروج از شورای حقوق بشر
درحالیکه آمریکا همواره خود را سردمدار حمایت از حقوق بشر میداند، اما این کشور در ۳۰خرداد ۱۳۹۷، بهدلیل حمایت مجدد از دولت صهیونیستی، از «شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد» خارج شد.
خروج از سازمان جهانی بهداشت (WHO)
ترامپ سال۹۹ در نشست خبری با اعلام خروج رسمی آمریکا از سازمان جهانی بهداشت با متهم کردن این سازمان به جانبداری از چین، گفت: ازآنجاکه آنها نتوانستهاند اصلاحات لازم را انجام دهند، ما امروز روابط خود با سازمان جهانی بهداشت را پایان خواهیم داد. ترک سازمان جهانی بهداشت در بحبوحه شیوع بحران کرونا حتی نزدیکترین متحدان آمریکا را به انتقاد واداشت. آنچه اشاره شد، فقط گوشهای از فهرست بلند بالای پیمان از بیاعتنایی آمریکاییها نسبتبه توافقات و پیمانهای بینالمللی بود؛ ازاینرو کمتر رهبر سیاسی در جهان به این کشور و رؤسای جمهور عهدشکن آن اعتماد دارد. حال باید پی برد چرا رهبر انقلاب بارها تاکید کردهاند که نمیتوان و نباید به آمریکا اعتماد کرد. آزموده را آزمودن خطاست... .
نظر شما