روزنامه نیویورک‌تایمز روز گذشته در یادداشتی با اشاره به انتقاد دونالد ترامپ از برجام، چالش‌های پیش‌روی وی در مسیر دستیابی به توافقی بهتر و سخت‌گیرانه‌تر را برشمرد.

چالش‌های ترامپ در راه دستیابی به توافق جدید از دید نیویورک‌تایمز

آگاه: در مطلب نیویورک‌تایمز آمده است: در سال ۲۰۱۶ که دونالد ترامپ نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بود و برای ارائه جزئیات بیشتر در مورد چگونگی رسیدگی به برخی از پیچیده‌ترین مسائل امنیتی جهان تحت‌فشار قرار داشت، فرمولی ساده برای بی‌اعتبارکردن برنامه هسته‌ای ایران ارائه کرد.
به گفته وی، تیم مذاکره‌کننده باراک اوباما باید از پای میز بلند می‌شد و مذاکرات را ترک می‌کرد. نویسندگان این روزنامه آمریکایی با ادعای آنکه «اکنون ایرانی‌ها نسبت به زمان توافق برجام به تولید سلاح هسته‌ای بسیار نزدیک‌تر شده‌اند»، انگشت اتهام را به سوی رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا نشانه رفت و نوشت: این موضوع تا حدی به دلیل ناکارکردن توافق به دست ترامپ در سال ۲۰۱۸ است. وی هم اکنون این فرصت را در اختیار دارد که نشان دهد برجام چگونه باید تنظیم می‌شد.
در ادامه این یادداشت آمده است: شکاف دو طرف بسیار زیاد به نظر می‌رسد. ایرانی‌ها به دنبال نسخه به‌روزشده توافق دوران اوباما هستند و آمریکایی‌ها می‌خواهند زیرساخت گسترده غنی‌سازی سوخت هسته‌ای، برنامه موشکی و حمایت دیرینه تهران از گروه‌هایی همچون حماس و حزب‌الله را از بین ببرند.
آنچه که مغفول مانده، زمان است
جین شاهین (Jeanne Shaheen) سناتور دموکرات ایالت نیوهمپشایر و عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا، تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای را «اشتباهی جدی» خواند و گفت: ضرورت دارد که به‌سرعت به توافق دست یابیم. برنامه هسته‌ای ایران هر روز در حال پیشرفت است و با توجه به اینکه امکان بازگرداندن فوری تحریم‌ها به‌زودی از بین می‌رود، ما در خطر ازدست‌دادن یکی از حیاتی‌ترین اهرم‌های فشار خود هستیم.
فرصت اعمال مجدد و سریع تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران در ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) پایان می‌یابد. اکنون ترامپ زیر فشار است تا به توافقی به‌مراتب سفت و سخت‌تر از برجام دست یابد. دولت او در حال‌حاضر اهرم فشار احتمال انجام حملات نظامی را در صورت عدم موفقیت مذاکرات در اختیار دارد. با این حال مشخص نیست که آیا آمریکا، اسرائیل یا نیرویی مرکب از این دو کشور چنین حملاتی را انجام دهند.
استیو ویتکاف، دوست رئیس‌جمهور و فعال املاک و مستغلات نیویورک، تیم آمریکایی را در مذاکرات روز شنبه هدایت می‌کند. ویتکاف که مذاکرات مربوط به غزه و اوکراین را نیز مدیریت می‌کند، هیچ پیشینه مشخصی در زمینه فناوری پیچیده غنی‌سازی سوخت هسته‌ای، یا مراحل متعدد ساخت بمب هسته‌ای ندارد. چالش دیگر، دامنه مذاکرات است. توافق دوران اوباما فقط با برنامه هسته‌ای سروکار داشت و به برنامه موشکی ایران نپرداخت.
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفته که یک توافق جدید با دولت ترامپ باید به همه موضوع‌ها رسیدگی کند و تأسیسات هسته‌ای عظیم ایران باید به‌طور کامل برچیده شود، نه اینکه مانند توافق سال ۲۰۱۵ خود باقی بمانند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.