آگاه: این فهرست شامل چندین اثر کلاسیک، آثار فانتزی و علمی- تخیلی، کتابهای کودک، داستانهای ترسناک، داستانهای تاریخی پیشگام و... و بهترتیب زمان انتشار است. در این متن، برخی از این آثار را با خلاصهای درباره کتاب آوردهایم.
دهه۲۰
خانم دلوی؛ یک روز در لندن بعد از جنگجهانی اول
یک روز از زندگی کلاریسا دلوی در لندن بعد از جنگجهانی اول بهقلم ویرجینیا ولف که خواننده را با آدمها و محلههای شهر آشنا میکند و افکارواحساسات او را در آهنگی موزون بههم میآمیزد. این رمان به سبک جریان سیال ذهن نوشتهشده است. این کتاب در ایران از سوی دو نشر نیلوفر بهترجمه فرزانه طاهری و نشر نگاه بهترجمه خجسته کیهان منتشرشده است.
دیگر آثار محبوب این دهه میلادی، «قتل راجر آکروید»، رمان جنایی اثر آگاتا کریستی، کتاب «مرگ به سراغ اسقف اعظم میآید» اثر ویلا کاتر، نویسنده آمریکایی برنده جایزه پولیتزر، کتاب «در غرب خبری نیست» اثر اریش ماریا رمارک، نویسنده آلمانی و کتاب «گذراندن» اثر نلا لارسن است.
دهه۳۰
خوشههای خشم؛ آمریکاییترین در میان آثار کلاسیک
این کتاب داستانی از دوران رکود بزرگ اقتصادی و مهاجرتهای ناشی از طوفان بزرگ داستبول در دهه۱۹۳۰ میلادی است که داستان خانواده کشاورزی بهنام جود را روایت میکند؛ خانوادهای که از وطن خود دورافتاده و ناگزیر به سفر به غرب آمریکا شدهاند. در نهایت از میان رنجهای مکرر این خانواده و پیچیدگی واقعیات تلخی که با آن مواجه میشوند، داستانی انسانی و بسیار درگیرکننده شکل میگیرد؛ داستانی با نگاهی اخلاقی و تکاندهنده اما امیدبخش؛ جاناشتاینبک برای این اثر در سال ۱۹۳۹ توانست برنده جایزه پولیتزر شود و پس از آن نیز در سال ۱۹۶۲ جایزه نوبل سال را از آن خود کرد.
سایر آثار محبوب دهه ۳۰ میلادی کتاب «گوربهگور» اثر ویلیام فاکنر، نویسنده آمریکایی برنده نوبل ادبیات، «موجها» اثر ویرجینیا وولف، «دنیای قشنگ نو»، رمان علمیتخیلی پادآرمانی نوشته آلدوس هاکسلی، کتاب «وصیتنامه جوانی» اثر ورا بریتین، نویسنده فعال و صلحطلب انگلیسی، کتاب «لطیف است شب» اثر رماننویس شناختهشده اف. اسکات فیتزجرالد آمریکایی، «شب زیبا» نوشته دوروتی ال. سایرس، رماننویس جنایی انگلیسی، «قتل در کلیسای جامع» اثر تی.اس.الیوت آمریکایی- بریتانیایی، «دیدگانش نظارهگر خدا بود» اثر زورا نیل هرستن، نویسنده آفریقایی- آمریکایی و «ربکا» اثر دافنه دو موریه بریتانیایی، بودند.
دهه ۴۰
خاطرات یک دختر جوان؛ طاقتفرسا اما سرشار از زندگی
خاطرات آنه فرانک، در اتاقی کوچک در آمستردام؛ اتاقی که او خانوادهاش به مدت دوسال در آن زندگی کردند تا از چنگال بیرحم نازیها در امان باشند. این کتاب در سبک خود، زندگینامه نوشته شده و گواهی بر روحیه مقاوم و شکستناپذیر انسان است که در آن با ابعادی انسانی و واقعی از دختری آشنا میشویم که جهان پیرامونش بدل به جهنمی کابوسوار شده است. او در طی این وقایع با گرسنگی و ترس از مرگ مواجه است. داستان او اگرچه میتواند داستانی از زندگی تمام نوجوانان باشد، اما یک تفاوت عمده دارد؛ زندگی در شرایطی طاقتفرسا که هرکسی نمیتواند آن را تصور کند. آنه فرانک نویسنده آلمانی بود که بعد از مرگ با انتشار این کتاب به شهرت رسید. او که از معروفترین قربانیان هولوکاست بود، در نهایت بههمراه خواهرش در اثر ابتلا به بیماری تیفوس جان باخت.
سایر آثار این دهه، «پسر بومی» اثر ریچارد رایت، «کتابخانه بابل» اثر خورخه لوییس بورخس، نویسنده، شاعر و ادیب آرژانتینی، «غریبه» اثر آلبر کامو، نویسنده فرانسوی، «شازده کوچولو» اثر آنتوان دوسنت اگزوپری، خلبان و نویسنده فرانسوی، «خروج ممنوع» نوشته ژان پل سارتر، نویسنده و متفکر فرانسوی، «باغ وحش شیشهای» نوشته تنسی ویلیامز، نویسنده آمریکایی، «در جستوجوی یک پیوند» نوشته کارسون مک کالرز، نویسنده و شاعر آمریکایی، «من قلعه را تسخیر میکنم» اثر دودی اسمیت بریتانیایی و رمانی مشهور در میان آثار ترجمه فارسی؛ «۱۹۸۴» اثر اریک آرتور بلر، با نام مستعار جورج اورول، نویسنده، روزنامهنگار، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی، هستند.
دهه ۵۰
فارنهایت۴۵۱؛ پادآرمانشهری برای تمام قرون
این داستان را موفقیتی در سطح بینالمللی و یکی از شاهکارهای ادبیات قرن بیستم خواندهاند؛ داستانی تاریک در دیستوپیای شهری و در آینده که داستان یک آتشنشان را روایت میکند. آتشنشانی که وظیفه او سوزاندن کتابهای ممنوعه است. این رمان را در کنار آثاری مانند «۱۹۸۴» از جورج اورول و نیز «دنیای قشنگ نو» از آلدوس هاکسلی به عنوان یک پیشگویی از جهان آینده و اثرات عناصری مانند رسانهها، مواد مخدر و... قرار میدهند. از این اثر، چندین اقتباس سینمایی ساختهشده است که موردتوجه قرار گرفتهاند. ری داگلاس بردبری، شاعر آمریکایی و نویسنده گونههای فانتزی، وحشت و علمیتخیلی است. اثر مشهور دیگر وی، «حکایتهای مریخ» است.
سایر آثار این دهه، رمان کودک «شیر، جادوگر، کمد لباس» از سری رمانهای سرگذشت نارنیا، اثر سی.اس.لوییس، رمان نوجوان «ناطور دشت» اثر نویسنده آمریکایی، جی.دی.سلینجر، «مرد نامرئی» اثر رالف الیسون، محقق و نویسنده، «یاران حلقه» جلداول از سری رمانهای ارباب حلقهها اثر جی.آر.آر تالکین، نویسنده و زبانشناس بریتانیایی، «لولیتا» نوشته ولادیمیر ناباکوف، نویسنده، مترجم و منتقد روسیآمریکایی، «اتاق جیووانی» اثر جیمز آرتور بالدوین، رماننویس و نمایشنامهنویس آمریکایی، «در راه» اثر جک کرواک، رماننویس و شاعر آمریکاییفرانسوی، «همهچیز فرو میپاشد» داستان مردی از روستایی در نیجریه اثر آلبرت چینوالوموگو آچه به، نویسنده و شاعر نیجریهای و در نهایت، «تسخیر عمارت هیل»، داستانی ترسناک و هیجانانگیز که میگویند انتشار آن به تعریف ژانر ترسناک کمک کرده، اثر شرلی جکسون، نویسنده آمریکایی، بودند.
دهه ۶۰
کشتن مرغ مقلد؛ تربیت علیه نژادپرستی
نل هارپر لی، رمانی بهیادماندنی درباره دوران کودکی را به رشته تحریر درآورده است؛ داستانی در محلهای خوابزده در جنوب آمریکا که در آن، معصومیت هرلحظه در برابر بیعدالتی و تعصبهای نژادی قربانی میشود. این کتاب بلافاصله بعد از انتشار در سال ۱۹۶۰، بدل به پرفروشترین کتاب شده و سپس در سال بعد، جایزه پولیتزر را برای نویسنده به ارمغان میآورد. هارپر لی، نویسنده آمریکایی بود که تا پیش از آنکه به نوشتن اشتغال یابد، در یک موسسه هواپیمایی کار میکرد. او در نهایت در سال ۲۰۱۶ درگذشت. سایر آثار محبوب این دهه، «تبصره ۲۲» اثر جوزف هلر نویسنده آمریکایی، «چینخوردگی در زمان» اثر مادلین لنگل آمریکایی که از آن چندین اقتباس تلویزیونی ساخته شده، «کوزه زنگ» اثر سیلویا پلات، «چارلی و کارخانه شکلاتسازی» اثر رولد دال بریتانیایی، «تپه شنی» اثر فرانک هربرت که دو اقتباس سینمایی تازه از آن ساخته شده، «دریای پهناور ساراگوسا» اثر جین ریس، رماننویس بریتانیایی، «صدسال تنهایی» اثر رماننویس مشهور کلمبیایی، گابریل گارسیا مارکز، «جادوگر دریای زمین» اثری فانتزی که در ایران با نام دریای زمین نیز ترجمه شده، اثر نویسنده آمریکایی، اورسولا کی لو گین و در نهایت کتاب «میدانم چرا پرنده در قفس آواز میخواند» اثر مایا آنجلو، نویسنده و شاعر آمریکاییآفریقایی، است.
دهه ۷۰
آبیترین چشم؛ درباره نژادپرستی
یافتن کتابی آشنا و محبوب در ادبیات ترجمه ایران، در آثار این دهه در فهرست گودریدز دشوارتر از دهههای دیگر بود. کتاب «آبیترین چشم» اثر رماننویس آمریکاییآفریقایی، تونی موریسون، اثری است که نویسندهاش را به جایزه نوبل رساند. این کتاب بیش از همه برای پرداختن به پیامدهای سخت نژادپرستی ستایششده است. داستان درباره زن جوانی است که در سالهای رکورد بزرگ اقتصادی در آمریکا زندگی میکند و او را برای پوست تیرهاش زشت میخوانند.
سایر آثار محبوب در این دهه، کتاب «آبیترین چشم» از تونی مورسیون، نویسنده برنده نوبل ادبی۱۹۹۳، داستان ترسناک «جنگیر» از پیتر بلتی، داستان فانتزی و عاشقانه «عروسی شاهزاده» اثر ویلیام گلدمن، «اگر خیابان بیل میتوانست حرف بزند» اثر جیمز بالدوین، رمان «شوگون» اثر جیمز کلیول، «ریشهها» اثر اکساندر موری پالمر هیلی که با نام الکس هیلی شناخته میشود در نهایت «درخشش» داستانی در گونه وحشت بهقلم استیون ادوین کینگ، «تو را در بازی کشتند» کتابی اسرارآمیز برای کودکان که اثر الن راسکین است.
دهه ۸۰
آنک گل سرخ؛ روایت کارآگاهان فلسفی
داستانی معماییتاریخی که در صومعهای در ایتالیا رخ میدهد و نویسنده بهشکلی هنرمندانه، نشانهشناسی، تحلیل کتاب مقدس، مطالعات قرون وسطا و تئوریهای ادبی را با داستان ترکیبکرده است. سال۱۳۲۷ میلادی است و خانواده فرانسیسکان در کلیسایی ثروتمندانه به کفر و ارتداد متهم شدهاند و برادر ویلیام از باسکرویل بهمنظور تحقیق و بازپرسی این پرونده آمده است، اما زمانی که هفت قتل عجیب بر این پرونده معمولی سایه میافکنند، برادر ویلیام به کارآگاهی جنایی تبدیل میشود... نویسنده این داستان یعنی امبرتو اکو، نشانهشناس، فیلسوف و نویسنده ایتالیایی بود که بیش از همه او را با کتابخانهای بزرگ با بیش از ۵۰ هزار کتاب میشناسیم.
سایر آثار محبوب این دهه از دیدگاه مخاطبان شبکه اجتماعی گودریدز، «گزارش یک مرگ از پیش اعلامشده» اثر گابریل گارسیا مارکز، «خانه ارواح» نوشته ایزابل آلنده، رمان فانتزی «رنگ جادو» نوشته تری پراچت، «خانه خیابان مانگو» نوشته ساندرا سینروس، «داستان ندیمه» نوشته مارگارت اتوود و همچنین کتاب «عشق» تونی موریسون بودند.
دهه ۹۰
وی مانند وندتا؛ اسطورهای اجتماعی برای اروپا
این کتاب که در فارسی به «ک مثل کینخواهی» نیز ترجمهشده است، داستانی درباره ابر مردی است که علیه حاکمیتی فاسد در زمانی خیالی از شهر لندن قیام میکند. شخصیت این کتاب در کشورهای اروپایی تا حد یک اسطوره اثرگذار بوده است. از این رمان یک اثر سینمایی با همین نام و ساخته جیمز مکتیگو در سال ۲۰۰۵ تولید شده است. آلن مور نویسنده این کتاب در درجه اول برای آثار کمیک مورد تحسین قرار گرفته است.
سایر آثار محبوب این دهه، «گذشته رازآمیز» اثر دونا تارت، «پلیس حافظه» اثر رماننویس ژاپنی یوکو اوگاوا، «بازی تاجوتخت» که یک اقتباس سریالی بسیار موفق از آن ساختهشده، اثر جورج آر.آر مارتین و نیز «بهسوی هوای رقیق: برداشتی شخصی از فاجعه کوه اورست» اثر غیرداستانی از جان کراکائر، بودند.
قرن جدید؛ دهه اول
بادبادکباز؛ مفاهیمی انسانی در بستری رو به نابودی
روایت داستانی بهیاد ماندنی از یک دوستی نامحتمل میان پسری ثروتمند و فرزند خدمتکار پدرش که در کشوری رو به اضمحلال و نابودی اتفاق میافتد و به مفاهیمی از قدرت دانش، تاوان خیانت، امکان رستگاری و عشق و آثار میپردازند. این رمان که نوشته رماننویس افغانآمریکایی است به یک اثر کلاسیک محبوب بدلشده است و ترجمههای بسیاری از آن در دست است.
دهه ۱۰
مریخی؛ علمی- تخیلی محبوب
اندی وییر در این کتاب داستان فضانوردی به نام مارک واتنی را میگوید که به یکی از اولین افرادی تبدیل شد که بر روی مریخ قدمگذاشته است. اما او اکنون مطمئن است که اولین نفری خواهد بود که در این سیاره جانش را ازدست میدهد. بعد از این که یک طوفان گردوغبار مهیب، او را تا مرز مرگ پیش برده و هم سفرانش را که همگی فکر میکنند مارک مرده است، وادار به ترک محل میکند، واتنی خود را آواره و تنها و بدون راهی برای ارتباط با زمین مییابد. نویسنده این کتاب اندی وییر، اهل ایالاتمتحده آمریکا است که در سبک علمیتخیلی مینویسد. این کتاب اولین رمان او بود و او را به شهرت رساند. این کتاب در نشر کتابسرای تندیس به ترجمه حسین شهرابی منتشرشده است.
دهه ۲۰
جیمز؛ نگاهی تازه به داستان هاکل برفین
«جیمز» رمانی بهقلم پرسیوال اورت، نویسنده شهیر آمریکایی است که با نگاهی تازه به یکی از مهمترین داستانهای ادبیات آمریکا (داستان هاکل برفین) نوشتهشده است. اورت در این اثر با پرداخت بسیار دقیق در شخصیت جیمی، مخاطب را همراه داستان کرده و با تعریف و قراردادن گرههای داستانی و تعلیقهای هیجانانگیز او را تا انتهای داستان همراه خود میکند.
این شکل از داستانگویی سابقهای طولانی دارد. آثار بسیار بزرگی در تاریخادبیات داستانی با نگاهی بر داستانهای پیشین نوشته شدهاند و هدف آنها نشاندادن زوایای جدید از همان آثار بوده است. رمان جیمز، اگرچه ماجرای فرار هاک و جیمی را گسترش میدهد؛ ولی اینبار هدف از این سفر شگفتانگیز را نه فقط کشف جهان توسط نوجوانان، که آرمانخواهی و آزاداندیشی بردگان در نظرگرفته است. نویسنده سیاهپوست این رمان که خود صاحب آثار بزرگی از جمله «درختان» و «پاککن» است، بهواسطه نگارش رمان موفق «جیمز» بهعنوان نامزد جایزه بوکر ۲۰۲۴ معرفی شد. این کتاب در نشر آموت بهقلم رضا حسینی ترجمهشده است.
نظر شما