۲۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۱
کد خبر: ۱۲٬۱۶۰

یک کارشناس آب و محیط‌زیست گفت: در شرایط بی‌آبی کشور تشکیل وزارتخانه آب و محیط‌زیست ضروری است؛ اما این نهاد از نظر ساختاری جای بحث دارد.

وزارت آب ‌و محیط‌زیست حتما باید تشکیل شود

آگاه: به گزارش تسنیم، مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، روز یک‌شنبه از اعلام‌وصول طرح تشکیل وزارتخانه‌های انرژی و آب و محیط‌زیست خبر داد و اعلام کرد که ادغام بخش آب وزارت نیرو با سازمان حفاظت‌ محیط‌زیست آماده دریافت و بررسی نظرات کارشناسی در این خصوص است. در رابطه با این موضوع، محسن موسوی خوانساری، کارشناس آب و محیط‌زیست به تسنیم گفت: اقدام نماینده مجلس در این زمینه، بسیار قابل‌تقدیر است و در شرایطی که کشور با بحران شدید کم‌آبی مواجه است، ضرورت تشکیل یک نهاد مستقل به نام «وزارت آب» به‌شدت احساس می‌شود و باید هرچه زودتر عملی شود، اما موضوع قابل‌بحث این است که آیا این وزارتخانه باید با سازمان محیط‌زیست ادغام شود یا خیر. وی ادامه داد: در این خصوص، پیشنهاد این است که به‌دلیل ماهیت متفاوت و اجرایی وزارت آب، که برخلاف سازمان محیط‌زیست دارای وظایف اجرایی‌وعملیاتی مشخصی خواهد بود، این دو نهاد نمی‌توانند در قالب یک وزارتخانه واحد فعالیت کنند. از این‌رو، کارشناسان حوزه آب‌بر این باورند که وزارت آب باید به‌طور مستقل و جدا از سازمان محیط‌زیست تشکیل شود.
این کارشناس بیان کرد: در اعلام‌وصول مجلس شورای‌اسلامی ذکرشده که تشکیلات آب وزارت نیرو باید وزارت آب را تشکیل دهد. این در حالی‌ست که چنین تصمیمی از اساس نادرست تلقی می‌شود و دلایل متعددی برای آن وجود دارد. ما در حوزه مدیریت آب، با سه‌مرحله اساسی روبه‌رو هستیم: نخست، پیدایش آب که در سرشاخه‌های رودخانه‌ها شکل می‌گیرد؛ دوم، تامین آب که از طریق احداث سدها و حفر چاه‌ها انجام می‌شود و سوم، توزیع آب که در سطح شهرها و اراضی کشاورزی صورت می‌گیرد. موسوی خوانساری ادامه داد: در مرحله‌نخست یعنی پیدایش آب، این وظیفه برعهده معاونت آب‌خیزداری سازمان منابع طبیعی است که به‌عنوان یک نهاد مستقل، مسئولیت مدیریت منابع آب در سرشاخه‌های رودخانه‌ها را برعهده دارد. از این‌رو، وزارت آب بدون حضور معاونت آب‌خیزداری نمی‌تواند وظایف خود را به‌درستی انجام دهد. بنابراین، پیشنهاد می‌شود که در ساختار وزارت آب، حتما معاونت آب‌خیزداری سازمان منابع طبیعی گنجانده شود.
وی خاطرنشان کرد: در مرحله دوم یعنی تامین آب، این وظیفه در حال‌حاضر بر عهده معاونت آب وزارت نیرو است که مسئولیت احداث و نگهداری سدها و تاسیسات تامین آب را برعهده دارد. بدین ترتیب معاونت آب وزارت نیرو نیز باید در ساختار وزارت آب حضور داشته باشد.
کارشناس آب و محیط‌زیست بیان کرد: مرحله سوم، توزیع آب است که خود به دو بخش تقسیم می‌شود: اول، توزیع آب در شهرها و مناطق مسکونی که در حال‌حاضر بر عهده سازمان آب‌وفاضلاب کشور است. لذا این سازمان نیز باید بخشی از وزارت آب باشد.
موسوی خوانساری افزود: اما نکته بسیار مهمی که متاسفانه مغفول‌مانده و کمتر به آن توجه‌شده، نقش معاونت آب‌وخاک وزارت جهاد کشاورزی است. این معاونت مسئولیت توزیع حدود ۸۰ درصد آب‌مصرفی در بخش مزرعه را برعهده دارد. بنابراین، وزارت آب بدون حضور این معاونت نمی‌تواند معنا و کارکرد مناسبی داشته باشد. بر همین اساس، پیشنهاد کارشناسان حوزه آب این است که معاونت آب‌وخاک وزارت جهاد کشاورزی که مسئول توزیع آب در مزارع است، نیز باید در ساختار وزارت آب گنجانده شود.
وی تاکید کرد: به این ترتیب، از مرحله پیدایش آب در سرشاخه‌های رودخانه‌ها، تا لحظه‌ای که آب به مزرعه می‌رسد، به گیاه جذب می‌شود و در نهایت تبدیل به محصول می‌شود، باید تمام این فرآیندها در قالب یک ساختار یک‌پارچه و منسجم، در وزارتخانه‌ای مستقل به‌نام وزارت آب سامان‌دهی و مدیریت شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.