آگاه: سید موید علویان، با عنوان این مطلب که چربی در کمین سلولهای بدن نشسته است و روزبهروز جامعه ما چاقتر شده است، گفت: به امتداد افزایش چاقی، خطر بیماریهای قلبی عروقی، سکتههای مغزی، بالارفتن کلسترول و تری گلیسیرید خون و دیابت نیز افزایش مییابند. وی افزود: رژیم غذایی نامناسب و پرخوری و در کنار آن کاهلی و کمتحرکی سبب شده که کبدها چرب شوند، تاحدیکه بر اساس برخی تحقیقات انجام شده حداقل ۳۰ درصد از مردم کشورمان دچار کبد چرب هستند. علویان به این موضوع تاکید کرد: کبد که در دفع سموم وظیفه اساسی دارد، خود با چربی زیاد مسموم میشود. این فوقتخصص گوارش و کبد گفت: گرچه کبد چرب بیشتر در افراد چاق دیده میشود ولی در افراد لاغر با سابقه ژنتیکی دیابت و مصرفکنندگان چربی و روغن فراوان هم دیده میشود. وی افزود: زنان خانهدار کمتحرک و کارمندان که وقت زیادی برای آشپزی ندارند و مجبور به مصرف غذاهای آماده و ناسالم میشوند، در معرض ابتلا به کبد چرب قرار دارند. علویان با عنوان این مطلب که باید با رسوب چربی در کبد مقابله و برای حذف آن تلاش زیادی نمود، ادامه داد: مبتلایان به دیابت مستعد کبد چرب هستند و از طرفی دیگر مبتلایان به کبد چرب مستعد ابتلا به دیابت در آینده هستند. وی افزود: اولین قدم در درمان کبد چرب، افزایش میزان تحرک و انتخاب ورزش و بهموازات آن کاهش چشمگیر مصرف چربی اشباع شده در غذای مصرفی است. زیرا قویترین عامل در افزایش چربیهای مضر، مصرف اسیدهای چرب اشباع شده است. علویان گفت: باید محصولات لبنی پرچرب، کره، پنیر، بستنی، سوسیس، گوشتهای چرب را حذف کرد و بهجای آن از محصولات لبنی کمچرب، گوشت بدون چربی و سبزیجات و میوه بیشتر استفاده کرد. وی افزود: مصرف غذاها به روش آبپز و بخارپز و استفاده از سبزیجات و غذاهای گیاهی از راههایی است که میتوان برای جلوگیری از ابتلا به کبد چرب برای آن حساب ویژهای در زندگی ایجاد کرد و در کنار مصرف چنین غذاهایی، روزی نیم ساعت ورزش کرد، ورزشی که ضربان قلب ما را به ١٣٠ در دقیقه برساند و کاملاً عرق کنیم. علویان ادامه داد: عدهای از افراد نمیتوانند از طعم و مزه غذاهای چرب بگذرند و ادعا دارند که بدون چربی، غذاها برای آنها غیرقابلتحمل خواهد بود. باید به آنها گفت که چربی برای کبد مضر است و غذایی که سرخ میشود آکنده از چربی مضر است و غذای آب پز بهتر و سالمتر است و یا حداقل کاری که این افراد میتوانند انجام دهند، این است که از روغن کمتری برای سرخکردن غذا استفاده کنند. وی در همین راستا افزود: راهحل بعدی هم این است که از ماهیتابههایی که اخیراً به بازار آمده و غذا را بدون روغن سرخ میکنند، استفاده کنند. علویان گفت: انسان باید به جنگ عادتهای غلط برود. ما بیمارانی داریم که وقتی میگوییم نمک نخورید، یا غذاهای چرب و سرخ شده نخورید، انگار که دنیا را از آنها گرفتهایم. همین بیماران بعد از اینکه دچار حملات قلبی میشوند یا سکته مغزی میکنند، چنان وحشتی سراسر وجود آنها را میگیرد و ظرف مدت کوتاهی، عدم مصرف نمک، چربی، قند و…، برای آنها یک مسئله عادی میشود و ذائقه آنها کاملاً تغییر میکند که نشان میدهد میتوانیم عادت غذایی خود را تغییر دهیم اما همیشه باید برای ما اجبار وجود داشته باشد. این فوقتخصص گوارش و کبد اظهار داشت: ما در ایران عادتهای خوب غذایی داشتیم و البته هنوز هم داریم که عدهای از مردم بهویژه در روستاها از آن استفاده میبرند و سود آن را هم میبینند، همچنانکه کلم، کاهو، سیب، لیمو، پوست مرکبات، نعناع، پونه، کاسنی، انگور، مرزنگوش، توت، توتفرنگی، هویج، جوانه گندم، خار علیص از گیاهان دوستدار کبد هستند. البته بسیاری هم آن را فراموش کردهاند.
۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۸
کد خبر: ۶٬۵۶۵
فوقتخصص گوارش و کبد، درباره اینکه چرا اینقدر گرفتار کبد چرب شدهایم، توضیحاتی داد.
نظر شما