آمریکا همواره به‌عنوان نماد امپریالیسم و استبداد در ایران شناخته می‌شود. این تعریف از آمریکا، به‌ویژه بعد از کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲ در حافظه تاریخی ایرانیان شکل گرفت و طی سال‌های بعد، به‌واسطه همکاری و همراهی آمریکا با رژیم پهلوی پررنگ‌تر شد. در این میان، روشنگری‌های امام‌خمینی(ره) در شکل‌گیری گفتمان ضدآمریکایی در ایران نقش بی‌بدیلی داشت. با شروع نهضت اسلامی شعار «مرگ بر آمریکا» همنوا با شعار «مرگ بر شاه» و دیگر شعارها در تظاهرات مردمی سر داده می‌شد؛ چه اینکه این وجه از انقلاب روی دیگری از شعار «نه شرقی، نه غربی» بود. اما قرائن تاریخی تبیین ویژه‌ای از بررسی ریشه‌های شعار «مرگ بر آمریکا» در مبارزات ملت ایران را ممکن می‌سازد.

منطق «مرگ بر آمریکا»

آگاه: مبارزات ضدآمریکایی مردم ایران در سال۵۷ به‌اندازه‌ای گسترش یافته بود که شعار «مرگ بر آمریکا» در بسیاری از شهرهای ایران هم شنیده می‌شد. براساس گزارش سفارت آمریکا به تاریخ ۱۲دسامبر ۱۹۷۸ (۲۱آذر ۱۳۵۷): «کنسول تبریز گزارش می‌دهد که در حدود ۱۰۰هزار نفر از راهپیمایان از پشت کنسولگری عبور کردند اما در آنجا مدتی توقف نمودند تا روی دیوارهای کنسولگری شعارهای آمریکایی‌ها را بکشید و مرگ بر امپریالیسم آمریکا و نظایر آن را بنویسند.»
علاوه‌براین، وجه دیگری از شعار «مرگ بر آمریکا» را می‌توان در قالب شعار علیه شخصیت‌های سیاسی آمریکا مشاهده کرد. چنانکه در تظاهرات و دیوارنوشته‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، شعارهایی چون «مرگ بر کارتر»، «مرگ بر کارتر و عروسک‌هایش؛ شاه و سادات و ملک حسین و سلطان حسن»، «مرگ بر ژنرال‌های آمریکایی» و «مرگ بر سازمان اف‌بی‌آی» به چشم می‌خورد. همچنین بعد از اعزام ژنرال هایزر آمریکایی به ایران که با هدف حفظ سلطنت پهلوی صورت گرفت، اغلب شعارهای ضد آمریکا تحت عنوان «مرگ بر هایزر» سرداده می‌شد.
در همین رابطه، سفارت آمریکا در ۱۳بهمن ۱۳۵۷ طی گزارش «خیلی محرمانه» به وزارت امورخارجه آمریکا نوشت: «شعار عمده اجتماعاتی که امروز در جنوب تهران در جریان بود عبارت بود از: مرگ بر هایزر آمریکایی.» در ادامه این گزارش به نقل از یک منبع مطبوعاتی آمریکا در جنوب تهران آمده است: «هزارها نفر در آنجا جمع بودند و از شعارهای عمده آنها مرگ بر هایزر بود. این منبع اظهارنظر کرد که نسبت‌به ژنرال هایزر که به‌عنوان یک دستیار سفیر تصویر می‌شود و از دفتر سولیوان، سفیر آمریکا عمل می‌کند، خصومت شدیدی نشان داده می‌شود.»
سرانجام انقلاب اسلامی به زعامت و رهبری حضرت روح‌الله در بهمن۵۷ به پیروزی رسید اما تازه سیاست‌های خصمانه و استکباری سران ایالات‌متحده آمریکا علیه انقلاب نوپای مردم ایران کلید خورد. از نقش‌آفرینی و کارگردانی عملیات طبس و سفارتخانه‌ای که لانه جاسوسی بود تا اعمال تحریم‌ها و حمایت از آشوبگران و فتنه‌گران در ایران گوشه‌ای از دشمنی آمریکایی‌ها با ایرانی و ایرانی‌هاست؛ به‌همین‌دلیل شعار مرگ بر آمریکا نه‌تنها متوقف نشد، بلکه یک شاخص مهم انقلابی‌گری تبدیل شد.
رهبر انقلاب نیز بارها به اهمیت شعار «مرگ بر آمریکا» اشاره کرده بودند، آنجا که در دیدار با دانش‌آموزان فرموده بودند: «جوانان شعار می‌دهند مرگ بر آمریکا اما باید منطق این را بدانند، جوانان باید منطق شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسراییل و عقلانیت پشت این شعار را بدانند.»
ایشان ۱۴بهمن در دیدار اساتید، قاریان و حافظان برتر شرکت‌کننده در چهل‌ویکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن و قشرهایی از مردم، از منظر دیگر به شعار مرگ بر آمریکا در جمهوری اسلامی ایران اشاره کردند و فرمودند: فرق ملت ایران با دیگران این است که جرأت گفتن این واقعیت را دارد که آمریکا متجاوز، دروغگو، فریبکار و استعمارگر است و به هیچ اصلی از اصول انسانی پایبند نیست؛ بنابراین، «مرگ بر آمریکا» می‌گوید اما دیگران جرأت بیان این حقایق و ایستادگی در مقابل آمریکا و ادای سهم خود در مبارزه با استکبار را ندارند؛ بنابراین به نتیجه‌ای هم نمی‌رسند.
اظهارات معظم‌له با واکنش رسانه‌های اپوزیسیون و ضدانقلاب مواجه شد. اینترنشنال که باید این رسانه را صهیونیست اینترنشنال نامید در گزارشی اشاره رهبر انقلاب به شعار مرگ بر آمریکا را بربادرفتن رویای مذاکره با آمریکا دانست و آن را به سفر نتانیاهو به واشنگتن ربط داد تا بدین وسیله با افکار عمومی بازی کند و مدعی شود جمهوری اسلامی ایران فقط به‌دنبال دشمن‌تراشی است.

چرا شعار مرگ بر آمریکا می‌دهیم؟
اما آنچه عیان است اینکه، شعار «مرگ بر آمریکا» که شعاری رایج در ایران و در برخی کشورهای دنیاست، به‌هیچ‌وجه منظور از آن مردم آمریکا که زیر زنجیرهای امپراتوری خبری و رسانه‌های استکباری و شعارهای دروغین حاکمان کاخ سفید قرار دارند، نیست، بلکه منظور از آمریکا، نظام سیاسی و سیاست‌هایی است که ازسوی حکومت و دولت آمریکا در دنیا اعمال می‌شود؛ دولتی که روح استکباری و خوی فرعونی آن بر کشورهای بسیاری سایه انداخته است؛ البته روح استکباری آمریکا تنها در کالبد دولت و حکومت آمریکا دمیده نشده است، بلکه بسیاری از موسسات اقتصادی، شبکه‌های مخفی و آشکار سیاسی، مراکز فرهنگی و پژوهشی، خصوصی و بین‌المللی حتی با عنوان خیریه و بخش عمده‌ای از مطبوعات و رسانه‌های جهانی با روح استکباری آمریکا و به‌منظور پیشبرد اندیشه و اراده آن در کار و حرکت هستند. ضمن آنکه پیش از این نیز رهبر انقلاب در سخنانی فرموده بودند: شعار مرگ بر آمریکا، شعار مرگ بر مردم این کشور نیست.
نکته دیگر آنکه شعار مرگ بر آمریکا و اعلام تنفر از مستکبران، دارای مبانی عقیدتی و دینی است و در فرهنگ و ادبیات اسلامی موارد متعددی یافت می‌شود که خداوند و بزرگان دین مشرکان، ظالمان، مستکبران و... را لعن و نفرین کرده و بر آنها «مرگ» فرستاده‌اند. از جمله این آیات: ان‌الذین یؤذون اللّه و رسوله لعنهم‌الله فی الدنیا و الاخرة، (احزاب، آیه ۵۷). قتل اصحاب الاخدود؛ مرگ بر شکنجه‌گران صاحب گودال آتش، (بروج، آیه ۴). قتل الانسان ما اکفره؛ مرگ بر انسان چقدر کافر و ناسپاس است، (عبس، آیه ۱۷). همچنین یکی از وظایف و واجبات «تبری» و بیزاری از دشمنان اسلام است که این بیزاری در زبان و عمل ظهور می‌یابد.
بر این اساس، شعار مرگ بر آمریکا، شعاری برآمده از تجربه‌های بسیار مردم ایران در طول سال‌های متمادی است و در واقع یک هشدار و بیدارباش دائمی برای آگاهی در مقابل توطئه‌های دائمی آمریکا در قبال ملت مسلمان ایران است.

مرگ بر آمریکا، درود بر زندگی
 آزادی و استقلال ملت‌هاست
مسعود بصیری، کارشناس مسائل سیاسی، شعار «مرگ بر آمریکا» را که ازسوی امام‌خمینی(ره) و رهبر انقلاب مطرح شده است نمادی از ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم و ستمی دانست که آمریکا علیه ملت‌های مختلف روا داشته و گفت: این شعار نه‌تنها علیه یک کشور، بلکه علیه تفکر و اندیشه امپریالیستی است که به‌دنبال چپاول و استثمار ملت‌های دیگر است. وی با بیان اینکه به‌دلیل وابستگی بسیاری از کشورها به سیاست‌های آمریکا، آنها جرأت ابراز مخالفت نداشته‌اند، اظهار کرد: به‌ویژه بعد از جنگ جهانی دوم که آمریکا به قدرت برتر در حوزه‌های مختلف، خصوصا تکنولوژی، تبدیل شد، بسیاری از کشورها به‌دلیل وابستگی اقتصادی و سیاسی، نتوانسته‌اند در برابر این کشور ایستادگی کنند. حتی کشورهایی مانند آلمان که دارای تاریخ و تکنولوژی غنی بوده‌اند، به‌دلیل نفوذ آمریکا، جرأت مخالفت علنی ندارند.
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه رهبر انقلاب همواره بر این نکته تاکید داشته‌اند که باید در مقابل کسانی ایستاد که با ازبین‌بردن تکنولوژی، توانمندی‌ها و توانایی‌های ملت‌ها، آنها را ذلیل و وابسته به خود می‌کنند، تصریح کرد: «مرگ بر آمریکا» در واقع «نه» گفتن به ذلت و بردگی است. به گفته اندیشمندان، بردگی یعنی ناتوانی در انجام خواسته‌ها و آزادی که دیگران برای شما تعیین می‌کنند. براساس این دیدگاه، مرگ بر آمریکا درحقیقت درود بر زندگی، آزادی، استقلال و اقتدار ملت‌هاست. 
به‌هرحال، نظام جمهوری اسلامی، مظهر اعتقاد دینی مردم است و ناشی از نگاه انقلابیِ برخاسته از دین به مسائل جاری جهان و کشور است؛ از این جهت رأس استکبار که آمریکاست، با جمهوری اسلامی مخالفت می‌کند؛ بنابراین شعار مرگ بر آمریکا منطق دارد و دوشنبه هفته آینده در جشن پیروزی انقلاب اسلامی یک‌بار دیگر مردم با صدای رسا شعار مرگ بر آمریکا سر می‌دهند.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.