آگاه: ممنوعیت سیاهنمایی برای رقابت جریانات سیاسی
رهبر انقلاب اسلامی بهمن سال گذشته (۱۴۰۲) در دیدار هزاران نفر از مردم استان آذربایجانشرقی، اتحاد ملت ایران را رمز پیروزی و استمرار انقلاب اسلامی خواندند و تاکید کردند: «در آینده نیز باید همچون یدِ واحده این مسیر را ادامه دهیم و اختلافهای سلیقهای و سیاسی نباید در وحدت ملی ایران در مقابل دشمنان تأثیرگذار باشد، افرادی هم که وارد میدان انتخابات شدهاند باید از بداخلاقی، بددهنی و توهین و تهمت به دیگران در تبلیغات و فضای مجازی و همچنین از سیاهنمایی و بیان مطالب دروغ و خلافواقع برای جلب نظر مردم اجتناب کنند، چراکه این کارها موجب سلب برکت و عنایت الهی است.»
ایشان در تبیین وظایف همگانی برای تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف، وظیفه دولت و مجلس و دیگر مراکز رسمی را عزم راسخ، کار مداوم، سلامت در عمل، صداقت با مردم و ترجیح منافع ملی بر سود شخصی در عین همگرایی با یکدیگر، خواندند و فرمودند: «امروز بحمدالله مسئولان ارشد کشور از این امتیازات خوبی برخوردارند اما این خصوصیات مثبت باید در همه سطوح مسئولان حاکمیتی گسترش پیدا کند و نتیجه وحدت ارکان نظام به خدمت صادقانه به مردم ختم شود.»
در دوره «پساانتخابات» اولین گام برای حرکت در ریل همدلی و همافزایی بین قوا از سوی مسعود پزشکیان برداشته شد؛ او در مراسم تحلیف نام دولت خود را «وفاق ملی» اعلام کرد. [«وفاق ملی» یعنی توافق و همدلی گسترده میان اعضای یک جامعه بر پایه ارزشها، باورها و منافع مشترک. نیرویی که مانع تفرقه و اختلاف و نقطه اتصال وحدت و اتحاد است.] براین اساس آقای رییسجمهور درراستای شعار دولتش، هم تلاش کرد از سلایق مختلف در کابینه بهره ببرد و هم از همین ابتدای کار نشست و برخاستهای خود را با حزبیها و شخصیتهای سیاسی آغاز کرد تا نظراتشان را حضوری دریافت کند و دغدغههایشان را بشنود و پاسخ دهد.
حضور اصولگرایان و اصلاحطلبان در پاستور
او ۱۶مهرماه در دیدار با اعضای جبهه پایداری، گفتمان دولت چهاردهم در ایجاد وحدت و انسجام در کشور را نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت و نیاز مبرم برای حال و آینده کشور عنوان کرد و گفت: ما معتقدیم آنچه کشور را در برابر هر تهدید خارجی مصون و محفوظ خواهد کرد و قدرت ما را برای ایستادگی در مقابل دشمنان تقویت میکند، تحقق وحدت و انسجام در کشور است. او درعینحال غلبه بر چالشها و مشکلات اجتماعی را نیازمند انشراح صدر و پرهیز از هرگونه برخوردهای تند و نادرست عنوان کرد.
این دیدار یکطرفه نبود و اعضای پایداری هم نکات و نظرات خود را با رییس قوه مجریه در میان گذاشتند. آنطورکه سایت رسمی جبهه پایداری گزارش داده است: در این جلسه، اعضای این تشکل بر لزوم تعریف دقیق از مفهومی که تحت عنوان «وفاق ملی» مطرح شده است، تاکید شد. مفهومی که باید بر مبنای منظومه معرفتی امام خمینی(ره) و حول گفتمان رهبری عزیز انقلاب طرح شود و این موضوع مورد اتفاقنظر در جلسه قرار گرفت و در ادامه نشست نیز با توافق بر این تعریف از وفاق ملی، موضوعات مختلفی با رییسجمهوری مطرح گردید. در همین راستا، عدم استفاده از نیروهای انقلابی در مجموعه دولت، یا راندن جوانان انقلابی بهطور کامل از مجموعه اجرایی کشور مطرح شد که خود این موضوع موجب آسیب به مسئله وفاق ملی است.
پشتیبانی از جبهه مقاومت و اقتدار بینالمللی ایران بهعنوان پشتوانهای برای بیاثر کردن تحریمهای ظالمانه و پرهیز از موضوعاتی که مسیرهای دور زدن تحریمها را در اختیار دشمن قرار میدهد و مسیر نفوذ را باز میکند، همچون مسئله FATF از نکات مهم مطرحشده پایداریها به پزشکیان بود.
البته دیدار با کنشگران حزبی در دولت سابق هم برپا بود و شهید رئیسی نشستهای متعدد و مشترکی با فعالان حزبی برگزار میکرد اما در این دوره، این نشستها اختصاصی تشکیل میشود، چنانچه جبهه اصلاحات دو دیدار جداگانه با رییسجمهوری و معاون اول او در پاستور داشت. دوم مرداد اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران با پزشکیان در ساختمان شهید رجایی دیدار و گفتوگو کردند. قبل از آنکه اصلاحاتیها به دیدار رییسجمهوری بروند در ۲۴تیرماه رییس جبهه اصلاحات آذر منصوری با او دیدار کرد و سه نکته را با پزشکیان مطرح کرد.
۱- دولت شما باید نماد تغییر و امیدافزایی باشد، نه تداوم وضع موجود.
۲- دولت شما باید نماد مبارزه با رانت و فساد سازمانیافته باشد.
۳- جبهه اصلاحات بیش و پیش از شما باید پاسخگوی عملکرد دولت چهاردهم باشد.
باز در ۲۵مرداد «درِ» ساختمان سفید پاستور بر فعالان اصلاحطلب باز شد؛ اینبار محمدرضا عارف پای صحبتهای اصلاحطلبان نشست و به آنها گفت که راهبرد دولت وفاق ملی، تعامل با همه جریانات سیاسی است. دولت نیاز به کمک همه دلسوزان ایران دارد، دولت هیچگاه وعده تحققنیافتنی نمیدهد و بهدنبال حرف و شعار نیست، بلکه بهدنبال عمل به وعدههای دستیافتنی است. بهدنبال خالی کردن دل مردم نیستیم که بگوییم دولت چه میزان بدهی انباشتهشده دارد، زیرا راهبرد ما امیدبخشی همراه با تحقق به مطالبات بحق مردم است.
کار به دیدار پایان نیابد
اینکه مسئولان بلندپایه دولت وقتی به سیاسیون اختصاص میدهند و جداگانه با آنها دیدار میکنند و دغدغههایشان را میشنوند قابل ستایش است و این خود نشان از وفاق و همدلی بین همه سلایق مختلف در نظام جمهوری اسلامی ایران دارد اما آنچه باید مهم پنداشت و بر آن تاکید کرد این است فقط دیدارها منجر به شنیدن دیدگاههای طرفین نشود، بلکه باید بسته پیشنهادی نیز روی میز دولتمردان قرار گیرد. درست است که ما فاصله زیادی با نظام حزبی داریم اما همین تعداد از احزاب شناختهشده و فعال میتوانند علاوهبر رایزنیهایی که با مسئولان ارشد در قوای سهگانه انجام میدهند از پیشنهادها و راهکارهای خود هم رونمایی کنند. بالاخره احزاب پل ارتباط بین مردم و مسئولان هستند و اگر آنها نقش خود را جدی تلقی نکنند دیگر چه انتظاری میتوان از عوام نسبتبه تحزبگرایی داشت! امیدواریم چراغ این دیدارها همچنان روشن بماند و نتایج خوبی نیز داشته باشد؛ همین که مسئولان را پاسخگو و احزاب را برنامهمحور کند، یک گام روبهجلو است.
نظر شما