آگاه: کامالا هریس، معاون رییسجمهوری آمریکا و نامزد حزب دموکرات که ۶۰ساله است، از رقیب جمهوریخواه خود شکست خورد و نتوانست عنوان نخستین رییسجمهور زن در این کشور را مانند هیلاری کلینتون از آن خود کند. هیلاری کلینتون نیز در سال ۲۰۱۶ از ترامپ شکست خورد.هریس در طول مبارزات انتخاباتی بر این عبارت که «ما به عقب برنمیگردیم» که اشارهای به سیاستهای ترامپ است، تکیه داشت.
پیروزی ترامپ و ذوقزدگی قاتل صهیونیستی
رقیبِ ترامپ تروریست پس از اعلام نتایج، با تاییدی بر شکست در انتخابات تمامی برنامهها و سخنرانیهای خود را لغو کرد اما در مقابل، منتخب آمریکاییها در جمع طرفدارانش حضور یافت و جشن پیروزی برگزار کرد. انتخاب رییسجمهوری جدید با ذوقزدگی صهیونیستهای جنایتکار روبهرو شد و بهسرعت نتانیاهو در صفحه شخصیاش برای ترامپ سنگ تمام گذاشت و خطاب به او نوشت: ترامپ عزیزم پیروزیت را تبریک میگویم!
در سوی دیگر میدان، سربازان رسانهای دولت آمریکا به موضعگیری ایران پس از پیروزی ترامپ اشاره کردند.
صدای آمریکا در مطلبی که در سایت خود منتشر کرد به سکوت رهبر ایران درقبال انتخاب ترامپ اشاره کرد اما موضعگیری را که ۶سال پیش ازسوی معظمله درخصوص رییسجمهور سابق آمریکا که در آن زمان ریاست دولت را برعهده داشت و حتی در دوره «پسا انتخابات آمریکا» در کانالهای خبری و فضای مجازی بهصورت گسترده بازنشر داده شد، ندید؛ سیاست این رسانه اقتضا میکند که واقعیتها را پنهان کند.رهبر انقلاب اسلامی در روز ۲۳خرداد سال۹۸ در دیدار «شینزو آبه»، نخستوزیر وقت ژاپن بیان کردند: من هیچ پاسخی به پیام ترامپ ندارم و نخواهم داد. به شما یک مطالبی را میگویم اما به او هیچ پیامی نمیدهم، چون ترامپ را شایسته مبادله پیام هم نمیدانم.ایشان با اشاره به سخنان نخستوزیر وقت ژاپن مبنی بر اینکه آمریکا آماده مذاکرات صادقانه با ایران است، خطاب به آبه فرمودند: ما این حرف را اصلا باور نمیکنیم، زیرا مذاکرات صادقانه از جانب شخصی همچون ترامپ، صادر نمیشد.اما موضعگیری ایران چیست که آمریکاییها نخواستند و نمیخواهند با آن روبهرو شوند؟! کما اینکه در این ۴۵سال خود را به نفهمی زدهاند.
نگران رأیآوری ترامپ نیستیم
موضعگیری جمهوری اسلامی ایران همان اظهاراتی است که پیش این از سوی رهبر انقلاب اعلام شده بود، ما ترامپ را شایسته هیچ پیامی نمیدانم و جنایتی را که او در صدور دستور شهادت حاج قاسم عزیز صادر کرد هیچگاه فراموش نخواهیم کرد و باید در نقشی که در عملیات تروریستی فرودگاه بعدا ایفا کرد، محاکمه شود.... او هرچند اول بهمنماه مجدد راهی کاخ سفید میشود اما قطعا باتوجهبه تحولات منطقه و جنگ رژیم صهیونیستی با حزبالله روزهای سختی را پیش رو خواهد داشت. ایران و حزبالله بدون توجه به نتایج انتخابات آمریکا برنامهها و سیاستهای خود را در خاورمیانه ادامه میدهد و هیچ فرقی برای ما نداشت که نام کدام یک از دو گزینه از سبد رأی مردم آمریکا بیرون میآمد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهارشنبه هفته گذشته و درست پس از انتشار خبر پیروزی ترامپ در انتخابات در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت که فرقی نمیکند چه کسی در ایالاتمتحده رییسجمهور شود، چون برنامهریزیهایمان از قبل انجام شده است. باتوجهبه تحریمهای کشور طی بیش از چهار دهه گذشته، ایران آبدیده شده و نگران رأی آوردن مجدد ترامپ نیستیم و اصلا بین این دو نفر (ترامپ و بایدن) تفاوتی نمیدانیم. تحریمها قوه داخلی ایران را تقویت کرده و قوه برخورد با تحریمهای جدید را داریم.
اما رییسجمهور کشورمان ظهر پنجشنبه در جمع اعضای ستاد خود گفت: برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده، چراکه کشور و نظام ما به قدرت درونی خود با ملتی با عزت و عظمت متکی است. او افزود: ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت.
محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رییسجمهوری نیز که هشت سال در دولتهای یازدهم و دوازدهم سکاندار دستگاه دیپلماسی بود و از نزدیک بدعهدی غربیها و آمریکا در برجام را مشاهده کرد، دیگر دولتمردی بود که نسبتبه انتخابات آمریکا واکنش محافظهکارانهای نشان داد و در صفحه اجتماعی ایکس نوشت: امیدواریم که دولت جدید ترامپ و ونس به وعدههای خود درمورد خودداری از جنگها عمل کنند و درس مهمی را که مردم آمریکا پیرامون پایان دادن به جنگها و پیشگیری از جنگهای جدید یاد دادهاند به یاد داشته باشند.
ترامپ و سناریوی تکراری تحریمها
ترامپ که چهار سال سابقه حضور در جایگاه ریاستجمهوری آمریکا را دارد بهخوبی واقف است که در دوره جدید اگر بخواهد همان سیاستهای گذشته خود را درباره ایران پیاه کند، به نتیجهای نخواهد رسید. علیاردشیر لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری ضمن بیان این مطلب در گفتوگوی ویژه خبری که پنجشنبهشب از شبکه خبر سیما پخش میشد، گفت: ترامپ میخواهد چه تحریمی بکند، در این مدت ۱۵۰۰ تحریم اضافه شد، افراد را تحریم کردند، مثلا آقایان جنتی و ظریف را تحریم کردند، تحریم افراد است، یعنی بیشتر جنبه اعتبارشکنی دارد. بعید میدانم کار مهمی کند؛ ما نباید رفتار خودمان را به این شخصیتهایی که خیلی ارزش زیادی هم ندارند، پیوند بزنیم، این خیلی برای کشور ما خوب نیست.
از سوی دیگر، عبور مردم آمریکا از نامزد دموکراتها یک پیام مهم داشت، پیامی که سرلشکر حسین سلامی روز گذشته در همایش سراسری معاونان روابط عمومی ردههای مختلف سپاه به تبیین آن پرداخت و تصریح کرد: انتخابات اخیر آمریکا ثابت کرد مقاومت غزه حتی میتواند دولت جنگافروز آمریکا را تغییر دهد. دموکراتها همان کسانی بودند که جنگ فلسطین را با همه توان موردحمایت قرار میدادند اما در عمل، مردم آمریکا رأی ندادند به کسانی که ماشین کشتار صهیونیستها را تجهیز کردند.
اکنون پرسش جدی این است که لفاظی او در دوره انتخابات چقدر در عمل و پس از ورود به کاخ سفید و قرارگرفتن در مصدر اقدام قابل تحقق است و چقدر تغییر خواهد کرد؟
محمود یزدانفام، تحلیلگر سیاست خارجی دراینباره میگوید: «ترامپ با مسائل و مشکلات ساختاری زیادی در درون آمریکا و روابط خود با متحدین منطقهای و غربی روبهرو است و تاثیر آنها بر سیاست خارجی ترامپ بسیار جدی خواهد بود اما جدا از آن چیزی که برای جمهوری اسلامی مهم است درک شرایط جدید و تحولات بهوجودآمده در آمریکاست. دوره گذار و ابهام و سردرگمی در سیاست خارجی آمریکا شروع شده است.
گروه تندرو، کمتجربه و خشونتطلبی در آمریکا در مصدر تصمیمگیری و اقدام قرار میگیرند. در چنین وضعیتی، شرط عقل احتیاط در کنش کلامی و عملی است. جمهوری اسلامی ایران نباید خود را در معرض تهاجم گروه نومحافظهکار موجود در پیرامون ترامپ قرار دهد.»
خوابهای ترامپ در منطقه تعبیر نمیشود
وی در ادامه بیان کرد: «آنها تلاش خواهند کرد تا با برنامه موشکی ایران، سیاست منطقهای ایران و حقوق بشر فشارها را بر جمهوری اسلامی افزایش دهند. ایرانهراسی را بازتولید، امنیتیسازی را عملی کنند تا دوباره درخصوص اقدام علیه ایران در واشنگتن، جامعه بینالمللی و کشورهای منطقه به اجماع برسند. جمهوری اسلامی ایران نه بهدنبال تقابل، بلکه حل و فصل مسائل و مشکلات منطقه و تمرکز بر مبارزه با تروریسم است و این اصل بنیادی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با تغییر و تحول در کشورهای دیگر عوض نمیشود.»بههرحال همانطور که سیاستهای آمریکا با جابهجایی نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه تغییر نمیکند، راهبردهای کلان جمهوری اسلامی ایران هم هیچ تغییر نکرده است و ایران و جبهه مقاومت همچنان کابوس سکاندار جدید کاخ سفید خواهند بود و قطعا زیر میز برنامهها و ایدههای ترامپ در منطقه خواهند زد و نمیگذارند خواب او در خاورمیانه تعبیر شود.
نظر شما