آگاه: حالا در فصول مختلف مردم درگیر خاموشی و بیبرقی هستند. اما باید گفت که بحران کمبود انرژی که این روزها به آن مبتلا هستیم به سالها قبل بازمیگردد. این در حالی است که بزرگترین تصمیم در این رابطه را رییسجمهور چندی قبل با صدور دستور حذف مازوتسوزی در نیروگاهها و قطعی برق روزانه اعلام کرد. اگرچه میتوان این تصمیم را فرار روبهجلو در مسیر حل مسئله جبران کمبود انرژی دانست.
اما همچنان مسئله ناترازی انرژی سرجایش هست. به عبارت دیگر، میزان مصرف و اندوخته انرژی یکسان نیست. مروری به گذشته نشان میدهد تولید برق در کشور همواره دچار مشکلات بسیار است. تجهیزات نیروگاهها قدیمی و فرسوده هستند و اقدامات موثری برای جایگزینی منابع تولید انرژی اجرایی نشده است. این در شرایطی است که رسانهها مکررا به این موضوع پرداختهاند و کارشناسان و صاحبان فن راهکار علمی و عملی برایش ارائه دادهاند.
البته باید گفت به دنبال حکایت شوربختی انرژی در کشورمان پای تصمیمگیریهای غلط هم در میان است؛ تصمیمی که در مجلس هفتم گرفته شد یکی از عوامل وضع کنونی توزیع برق در کشور محسوب میشود. براساس رأی و نظر نمایندگان مجلس مذبور، قرار شد قیمت آب، برق و گاز تثبیت شود و اینگونه بود که برنامه چهارم توسعه دچار چالشهای بسیاری شد. بر اساس برنامه چهارم قیمت بنزین باید در پنج سال به فوب خلیجفارس میرسید و بخشی از درآمد حاصل از آن باید برای بهروزرسانی و توسعه نیروگاههای برق صرف میشد که امکان سرمایهگذاری خارجی روی آن کم است.
تا قبل از این شرایط، نیروگاههای کشور با سرمایهگذاری داخلی و ایجاد عرصه مناسب برای نخبگان و فارغالتحصیلان رشته برق، ایدهآل بود. در واقع درآمد شرکتهای خصوصی بسیار بهصرفه بود و همین موضوع شرایط پیشرفت و توسعه نیروگاههای کشور را فراهم میکرد.
اما نکته مهم دیگر که نباید از آن غافل شد شرایط کشور ما برای تولید انرژی پاک است که در بهترین وضعیت قرار دارد. در واقع ایران با داشتن کوههای البرز در شمالغربی، کویر در شرق، دریای خزر در شمال و خلیجفارس در جنوب پتانسیل بالایی در این زمینه دارد، فلات ایران سرزمین خورشید است بهطوریکه حداکثر از ۵.۵ کیلووات ساعت بر متر مربع در روز تابش طبیعی مستقیم و میانگین ۳۰۰روز آفتابی در سال برخوردار است، همچنین از نیروی باد بالقوهای برخوردار است که بر اساس گزارش سازمان انرژیهای تجدیدپذیر ایران (سانا)، ظرفیت بالقوه نیروی باد ۳۰هزار مگاوات تخمین زده شده است. این در حالی است که کمتر از یک درصد انرژی کشور توسط تجدیدپذیرها تامین میشود.
در این روند از مردم جز صرفهجویی و تحمل قطعی برق آن هم در عصر تکنولوژی کاری ساخته نیست؛ البته اقدام آقای پزشکیان درباره حذف مازوت سوزی اقدام بسیار پسندیده و جسورانهای محسوب میشود ولی باید چاره کار اساسی باشد. این نکته را هم فراموش نکنید که بنا به گزارش وبسایت IQAIR که به وضعیت آلودگی شهرهای جهان نظارت میکند، دیروز کیفیت هوای تهران موجب شد تا پایتخت ایران بعد از شهرهای لاهور، دهلی و لاکا در رتبه چهارم آلودهترین شهرهای جهان قرار گیرد. این وبسایت با استفاده از فناوریهای پیشرفته نظارتی، آلودگی هوا را اندازهگیری کرده و دادههای دقیق و لحظهای ارائه میدهد و نمیتوان به نتیجه بهدستآمده ازسوی آن هم با دیده شک و تردید نگریست.
۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۴
کد خبر: ۸٬۴۷۲
ناترازی انرژی حکایت امروز و دیروز نیست؛ یکشبه هم برطرف نمیشود. سالهاست پرونده آن روی میز مدیران ارشد و میانی کشور است ولی هیچ اقدام موثری برایش انجام نشده است.
نظر شما