آگاه: یک منبع در نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به المیادین گفته که حمله تروریستی دلیلی برای بازگشت مستشاران نظامی ایرانی بود که در ابتدای روند سیاسی آنجا را ترک کرده بودند. در واقع، این حمله به مسیر سیاسی و حمایت از تروریسم و استفاده از آن علیه دمشق، بازگشت مستشاران نظامی ایران به سوریه را یک ضرورت کرد. همچنین باید توجه داشت که توافقات زیادی بین سوریه و ایران در زمینه حمایت نظامی در سالهای گذشته انجام شده است.
پس از حصول سلسله توافقات «آستانه» میان ایران و روسیه و ترکیه، مستشاران ایرانی و نیروهای وابسته به ایران که حامی امنیت مردم سوریه و حامی تمامیت ارضی و حاکمیت ملی این کشور بودند، سوریه را ترک کردند اما بعد از آنکه تروریستهای تکفیری تجهیزشده از جانب مثلث آمریکا – اسرائیل – ترکیه، فرمان بیرون خزیدن از لانههای خود را دریافت کردند و بهسمت اشغال حلب و سایر نقاط استراتژیک سوریه گام برداشتند، نیاز به بازگشت نیروهای مستشاری ایران و سازماندهی نیروهای جبهه مقاومت در سوریه احساس شد؛ از همین رو تدابیر مربوطه از ناحیه اتاق فرمان محور مقاومت در این راستا صادر شد.
ایران و سوریه، عمق استراتژیک یکدیگر
براساس تئوری الگوی دوست و دشمن، دو کشور ایران و سوریه، عمق استراتژیک یکدیگر محسوب میشوند و علاوهبر منافع ملی مشترک، اشتراکات دینی، مذهبی و اسلامی قابلتوجهی دارند. از سوی دیگر، ظهور و گسترش ژئوپلیتیک شیعه در منطقه، به مفهوم تغییر قواعد بازی راهبردی- امنیتی در منطقه بوده و شکلگیری هر نوع موازنه جدید منبعث از ژئوپلیتیک شیعه، بر نوع رفتارها و الگوی دوست و دشمنی دولتها، اثر جدی خواهد داشت. براساس این چهارچوب نظری، کمک و مساعدت قوای ایرانی و نیروهای وابسته به ایران برای حفظ تمامیت ارضی سوریه و حاکمیت ملی این کشور یک ضرورت اجتنابناپذیر است.
علاوهبر اینها، ایران و سوریه نیز حامی یکدیگر در دورههای سختی بودهاند؛ در اوایل دهه۱۳۹۰ سوریه در حال سقوط بود که تدبیر و تمهید جمهوری اسلامی ایران و سردار رشید سپاه ایران اسلامی یعنی شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، سوریه را از مهلکه سقوط نجات داد؛ سوریها نیز در دوران جنگ تحمیلی و تهاجم وحشیانه رژیم بعث صدام به ایران، از هرگونه کمکی به ما دریغ نکرد؛ «حافظ اسد» رییسجمهور وقت سوریه در زمان جنگ تحمیلی، صادارات نفت عراق را که از سوریه میگذشت قطع کرد و این موضوع باعث شد که رژیم صدام نفتش را با نفتکش صادر کند در نتیجه ایران هم در خلیج فارس دست بالا را پیدا کرد و انهدام نفتکشهای عراقی هم قیمت نفت را بالا برد و هم ارتش بعث و آمریکای حامی صدام را نقره داغ کرد.
همچنین حافظ اسد ژنرالهای ارتش سوریه را مامور میکرد ادوات نظامی را از برخی کشورها خریداری کنند و در اختیار ایران قرار دهند. خشم صدام از حافظ اسد به حدی شده بود که ۵۰۰نفر از افسران ارشدش را به جرم همکاری با اسد اعدام کرد.
گزارشی از میدان
اما از نکات تاریخی و تحلیلی در باب عمق روابط ایران و سوریه و ضرورت حفظ نظام سوریه بهعنوان پیشقراول جبهه مقاومت در برابر رژیم صهیونی که بگذریم، وضعیت میدانی نیز در سوریه گواهی بر برتری محور مقاومت و برگشتن ورق نبرد طی روزهای اخیر است؛ روز گذشته، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از درگیریهای شدید میان ارتش این کشور با تروریستها در شمال و غرب شهرک «خطاب» خبر داد.
به گفته سانا، ارتش سوریه، خطوط دفاعی خود را در حومه شهر «حماه» تقویت کرده است تا ضد حمله علیه تروریستها را آغاز کند. یک منبع نظامی سوری نیز به این خبرگزاری گفت که دهها تن از تروریستها در اطراف شهر دیرالزور و شمال استان حماه کشته شدهاند. در این میان شبکه المیادین نیز از درگیریهای شدید در اطراف روستای «خناصر» که نقطه وصل میان منطقه «اثریا» و «السفیره» است خبر داد.
روزنامه الوطن سوریه نیز نوشت که نیروهای ارتش این کشور مواضع خود در محور «خطاب» در شمال حماه را تثبیت کرده و به هدف قراردادن مواضع تروریستها ادامه میدهند.
روز گذشته شدیدترین درگیریها در شمال شهر حماه رخ داد؛ اگر ارتش سوریه موفق شود این شهر را نگه دارد، راهبرد تروریستهای تکفیری با شکست مواجه شده و زمینه برای پسگرفتن شهرهای مهمی چون خان شیخون، معرهالنعمان، سراقب و سپس حلب فراهم میشود. استراتژی محور مقاومت در شرایط کنونی حفظ خطوط دفاعی شمال شهر حماه است.
در دیرالزور اما در استان دیرالزور که از صبح دیروز با حمله شبهنظامیان کُرد (قسد) به مواضع ارتش سوریه مواجه شده بود، اوضاع به حالت عادی بازگشته است و منابع میدانی از دفع کامل حمله و بازگشت اوضاع به شرایط عادی خبر دادند به گفته این منابع میدانی، عشایر و اهالی روستاها و شهرهایی که هدف حملات شبهنظامیان قسد قرار گرفته بودند، در کنار ارتش سوریه علیه این تهاجم مبارزه کردهاند.
روزنامه الوطن نوشت که عناصر مسلح قسد پس از شکست، برای بازگشت به آتشبس و توقف درگیری، درخواست میانجیگری کردهاند و همزمان درحال جمعآوری نیرو در منطقهی «المعامل» در شمال دیرالزور هستند.
منابع میدانی همچنین گفتند که ارتش و نیروهای پشتیبان در مناطق دیرالزور در آمادهباش کامل قرار دارند؛ به گفته این منابع، اخیرا نشستی میان فرماندهان کُرد و اشغالگران آمریکایی در پایگاه «کونیکو» با هدف شعلهور کردن جبهه دیرالزور برگزار شده است و ارتش و دولت سوریه از این نشست باخبر هستند.
همچنین خبرگزاری ریانوویستی روسیه نیز به نقل از منبع امنیتی سوری گزارش داد که نیروی هوایی سوریه مقر فرماندهی تروریستها در شهر خان شیخون در جنوب استان ادلب را هدف قرار داده است.
مقاومت عراق، حامی سوریه
در تحولی دیگر، پس از وقوع رخدادهای سوریه، یک منبع نزدیک به هماهنگی گروههای مقاومت عراق روز گذشته اعلام کرد بهزودی تصمیمات مهمی گرفته میشود و این تصمیمات واضح و ثابت خواهد بود. این منبع در جریان گفتوگو با خبرگزاری «بغداد الیوم» اعلام کرد، هماهنگی گروههای مقاومت عراق نشست گستردهای را با هدف رایزنی در خصوص تحولات کنونی پس از رخداهای سوریه و نقش سازمانهای افراطی تحت حمایت و نظارت آمریکا و همپیمانان آن جهت ایجاد ناامنی و آشوب در این کشور و تبدیل آن به گلوله آتشینی که عراق جزو اهداف آن خواهد بود، برگزار کردند.
منبع مذکور همچنین اعلام کرد، گروههای عراقی تصمیمات مهمی اتخاذ کردند که بهزودی اعلام خواهند شد. آنها با وقایع بهطور عینی و مسئولانه برخورد میکنند و این تصمیمات امنیت کشور را تامین و از دستورکار غرب و صهیونیسم تبعیت نمیکند.
در همین راستا، احمد برسیم، کارشناس امنیتی عراق تاکید کرد که سه دلیل گروههای عراقی را بهسمت بسیج در سوریه سوق خواهد داد؛ البته حشدالشعبی در این جنگ شرکت نخواهند کرد، زیرا آن یک سیستم امنیتی رسمی است. وی در ادامه افزود: آنچه در سوریه رخ داده است، نشاندهنده یک فروپاشی امنیتی واقعی است که منجر به کنترل خطرناکترین سازمانهای موجود در لیست تروریسم بینالمللی بر شهر حلب، دومین شهر بزرگ سوریه شده و پیامدهای آنچه درحال رخدادن است برای منطقه بهویژه کشورهای همسایه بسیار خطرناک است.
احمد برسیم همچنین اظهار کرد، علاوهبر دلایل مطرحشده برای خروج نیروهای سوری از شهرها و شهرکها، میزان تسلیحات این سازمانهای تروریستی نشان میدهد که پشت آنها اراده چندین کشور وجود دارد که میخواهند با کمکگرفتن از سازمانهای القاعده و داعش، روند حوادث سوریه را تغییر دهند.
این کارشناس عراقی ادامه داد: گروههای عراقی در سوریه حضور داشته و مقرهایی دارند اما تاکنون وارد هیچ رویارویی مستقیمی نشدهاند اما حضور سازمانهای افراطی پیوستن آنها را تسریع میکند، بهویژه اینکه آنچه درحال وقوع است صرفا سقوط یک شهر نیست، بلکه سقوط یک دولت و فروپاشی آن است.
پیشتر منبعی از گروههای مقاومت عراق در گفتوگو با شبکه خبری المیادین از اعزام نیرو و ارسال تجهیزات به سوریه خبر داد و گفت این کمکها به جبهههای شمال و شرق حماه و همچنین به جبهههای جنوب استان حلب رسیده است.
نظر شما