آگاه: خوشبختانه مجلس در حوزه تروریسم و قربانیان ترور هم ورود خوبی داشته و قوانین راهگشایی را برای حمایت از این قشر جامعه به تصویب رسانده است. باوجوداین جا دارد با عنایت به اهمیت موضوع قربانیان ترور در کشور، نمایندگان مجلس با حساسیت بیشتری مشکلات و خواستههای این افراد را پیگیری کنند و در صورت نیاز قوانین جدیدی را نیز در جهت حمایت از این عزیزان و خانوادههایشان در مجلس به بحث و بررسی بگذارند.
به همین سبب با ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی دقایقی را پیرامون موضوع اهمیت و نقش مجلس در حمایت از قربانیان تروریسم به گفتوگو نشستیم تا به ابعاد مختلف این موضوع و نیازمندیهای قانونی آن بپردازیم:
به نظر شما، مجلس شورای اسلامی چه نقشی در تقویت حمایتهای قانونی و اجتماعی از قربانیان تروریسم دارد؟
ما قوانین بسیار خوبی را در راستای مبارزه با تروریسم و همچنین حمایت از قربانیان تروریسم داریم. به نحوی که ما امروز در بحث صدور آرایی که در محاکم قضایی دادگاههای داخلی شاهد هستیم که با تکیه بر همین قوانین متقن و جامعی که تصویب شده است، دولتهای حامی تروریسم از جمله آمریکا باید غرامتهایی بالغ بر ۵۰میلیارد دلار پرداخت کنند. علاوه بر این مجازاتهایی که طبق صلاحیت محاکم داخلی کشور علیه جمهوری اسلامی ایران و حتی اتباع غیر ایرانی در کشور غیر ایران هم جرمی مرتکب شود، با اتکا به قوانین تصویب شده شایستگی و صلاحیت رسیدگی را دارد. حقیقتا دامنه قوانین ما در داخل بسیار خوب است و قوه قضاییه هم با اتکا بر همین موضوع میتواند احکام خوبی صادر کند. ما درحال حاضر بحث دفاع خوب در محاکم بینالمللی را شاهد هستیم که با محوریت قوه قضاییه و وزارت امور خارجه درحال اجراست؛ البته تازه اوایل این راه هستیم و کمی از لحاظ تجربی و علمی در عرصههای بینالمللی و جهانی ضعیف هستیم و نیازمندیم تا این موضوع را تقویت کنیم. لازم است تا دولت و قوه قضاییه و وزارت امور خارجه همت مضاعفی را در جهت ارتقا و پیشبرد سریع اهداف این حوزه خرج کنند تا در نهادهای قضایی بینالمللی هم بتوانیم اثرگذار و قوی ظاهر شویم.
در عرصه بینالمللی، مجلس چگونه میتواند از حقوق قربانیان تروریسم کشورمان دفاع کند و توجه جهانی را به این موضوع جلب کند؟
در عرصه بینالمللی یکی از موضوعاتی که میتواند به حمایت از حقوق قربانیان ترور کشورمان کمک کند استفاده از ظرفیت پارلمانهای دوستی بین کشورهاست. نمایندگان مجلس جمهوری اسلامی ایران در سفرهایی که به کشورهای مختلف دارند میتوانند با مطرح کردن موضوع تروریسم و قربانیان ترور و روشنگری و تبیین این مهم برای همتایان خود در دیگر کشورها با رایزنیهای اصولی مجالس آن کشورها را مجاب به تصویب قوانینی کنند که توجه جهانیان را هم به این موضوع بیش از پیش جلب کند ولی باز هم قدم اصلی را باید وزارت خارجه جهت عملیاتی شدن کار بردارد.
بهعنوان نماینده مردم، چگونه میتوانید از بودجه عمومی و منابع کشور برای ارائه خدمات بهتر به قربانیان تروریسم استفاده کنید؟
خب در بحث بودجه و منابع هم همگی در قانون دیده شده است؛ برای مثال بحث پرداخت غرامت به قربانیان حوادث تروریستی و تحت حمایت بنیاد شهید قرار گرفتن این افراد از جمله کارهایی است که از لحاظ خدماتی دیده شده است. اینها به نوعی حمایتهای مادی و معنوی است که دولت موظف است از قربانیان تروریسم انجام دهد کمااینکه برای خانواده معظم شهدا و جانبازان هم این خدمات است.
کشورهای غربی بهخصوص آمریکا با توجه به سیاستهای دوگانهای که در قبال مسئله تروریسم دارند، عموما حقوق قربانیان تروریسم را نقض میکنند؛ چگونه میشود در جهت مقابله با این موضوع قدم برداشت؟
متاسفانه در دنیای امروز حقوق بشر تبدیل به ابزاری در دست کشورهایی شده که اتفاقا خودشان از حامیان و مسببان اصلی گروهکها و اقدامات تروریستی هستند. در رأس همه این کشورها هم آمریکا و رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای اروپایی قرار دارند. در غزه شاهد هستیم که فجیعترین جنایات تاریخ بشریت با بمباران زن و کودک و پیر و جوان در حال رقم خوردن است آن هم به دست رژیم جعلی صهیونیست؛ اما آه از نهاد هیچ یک از این کشورهای غربی برای توقف یا مقابله با این جنایات درنمیآید. مدرسه و مسجد و کلیسا و بیمارستان و هیچ مکانی از گزند بمبهای این رژیم در امان نیست و هیچیک ار نهادهای بینالمللی و حقوق بشری هم هیچ کاری نمیکنند. دلیل هم واضح و روشن است چون حقوق بشر امروز تبدیل به ابزار سیاسی شده که در دست اتفاقا دولتها و کشورهای حامی تروریست است و هرجا که منافعشان در خطر باشد از آن بهرهبرداری میکنند.
طنز ماجرا آنجاست که سخنگوی ارتش تروریستی صهیونیستها عنوان میکند که کشورهای همسایه یمن از دست این کشور در امان نیستند درحالیکه این رژیم تمام کشورهای اطراف خود را عین گرگ دریده است و در تازهترین تجاوزش هم دیدیم که چه بلایی سر سوریه آوردند. بههرحال در دنیای امروز با این حقیقت تلخ روبهرو هستیم و امیدواریم که بهزودی اتفاقاتی رقم بخورد تا این ظلمهای آشکار از جامعه جهانی رخت بربندد.
نظر شما