آگاه: این موارد در حالی مطرح شده که از سوی دیگر، برخی نمایندگان دادن تذکر و انتقاد به وزرا در موضوعات ارزی و ناترازی انرژی در ماههای اخیر را بیاثر دانسته و عزم کار دیگری دارند. آنها طی هفته گذشته با جمعآوری امضا، درصدد استیضاح برخی وزرا هستند. بااینحال افزایش قیمت دلار به ۸۰هزار تومان و قطعیهای مکرر برق کار را به جایی رساند که احتمال استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس بالا گرفت. این درحالی است که مجلس شورای اسلامی یک نمونه و درباره افزایش قیمت ارز نیز جلسات علنی و غیرعلنی برگزار کرد و اما با درنظرگرفتن این شرایط، اقناع لازم ازسوی وزرا در موضوعات برای برخی از نمایندگان صورت نگرفت.
بااینحال رییس مجلس شورای اسلامی دیدگاه دیگری را در این بخش مورد پیگیری قرار داد. محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور جلسه علنی ۱۱دی مجلس شورای اسلامی درباره طرح استیضاح وزرا در مجلس گفت: ازآنجاکه مجلس شورای اسلامی اظهارنظرهای غیرکارشناسی و نیز کشاندن مجادلات بیحاصل به فضای رسانهای را در بیثباتی بازار ارز موثر میداند، وظیفه خود میداند تا وظایف تقنینی و نظارتی را تا حد امکان در محیطهای تخصصی و اجرایی به انجام رساند و از کشاندن این مباحث در صورت عدم ضرورت به میان مردم و رسانهها پرهیز کند. وی افزود: علیرغم این پیگیریها که مجلس بدون جنجالآفرینی اما موثر انجام داد، متاسفانه عدهای با نگاه سیاسی از مطالبه بحق مردم استفاده نادرست میکنند تا مجلس را وادار به اخذ تصمیماتی کنند که نتیجهاش بیمتولی شدن کنترل قیمت ارز است. مجلس هیچگاه چنین تصمیماتی نخواهد گرفت که باعث رهاشدگی قیمت ارز شود. قالیباف تاکید کرد: همه و مخصوصا نیروهای انقلابی باید به این امر توجه داشته باشند که مردم فقط و فقط دنبال کنترل قیمت ارز هستند و تا زمانی که جلسات نظارتی در سطوح مختلف مجلس و پیگیریها در جلسات هماهنگی بین قوا به بنبست نرسد، اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست. چنین تصمیمی هرچند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد اما آنچه در عمل اتفاق میافتد لطمه به اقتصاد و زندگی مردم است، چراکه بازار ارز را برای چندماه بیمتولی میکند و مسئولان اجرایی توجیه کافی برای رها کردن قیمت ارز پیدا خواهند کرد.
فارغ از اینکه بسیاری از رسانهها اینگونه اظهارات رییس مجلس شورای اسلامی را حمایت از دولت معرفی کرده و برخی آن را نیز تضعیف مجلس دانستند اما باز هم جمعی از نمایندگان درخواست استیضاح برخی از وزرا را نوشته و برای آن امضا جمع کردند. بهطوریکه در هفته گذشته استیضاح وزرای اقتصاد و امور دارایی، نفت و تعاون کار و رفاه اجتماعی به گفته برخی از نمایندگان کلید خورد. بااینحال براساس اظهارات یکی از اعضای هیاترییسه مجلس، استیضاح دو نفر از وزرای دولت بهصورت رسمی در سامانه مجلس ثبت شده و بدین ترتیب، عبدالناصر همتی و میدری اولین کسانی هستند که زیر ذرهبین نظارتی نمایندگان مجلس قرار گرفته و فرآیند استیضاح آنان کلید خورده است.
استیضاح وزیر نفت خاموش شد
احمد نادری، نماینده مردم تهران و عضو هیاترییسه مجلس درباره توقف استیضاح وزیر نفت روز گذشته گفت: در واقع، نمایندگان متقاضی استیضاح وزیر نفت، طرح استیضاح وی را متوقف کردند و مقرر شد که مشکلات و مباحث موردنظر نمایندگان با برگزاری جلسات کارشناسی، مورد بررسی قرار گیرد و حلوفصل شود. بااینحال این عضو هیاترییسه مجلس درباره سرنوشت طرح استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی گفت: طرح استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته به هیاترییسه مجلس ارسال شد. در هیاترییسه مجلس بحث خواهد شد که این موضوع به چه صورت دنبال شود. نادری درباره طرح استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار کرد: طرح استیضاح احمد میدری در سامانه مجلس ثبت شده اما هنوز به هیاترییسه مجلس شورای اسلامی ارسال نشده است. بااینحال نادری پیشتر درباره تعداد امضاهای استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی گفته بود: «تاکنون برای استیضاح آقای همتی، وزیر اقتصاد بیش از ۷۰امضا جمعآوری شده است.»
این عضو هیاترییسه مجلس درباره اظهارات هفته گذشته محمدباقر قالیباف درخصوص بهصلاح نبودن استیضاح وزرای دولت چهاردهم در برهه کنونی هم مطالبی را عنوان کرد. او پیشتر گفته بود: «بله آقای دکتر قالیباف تاکید کردند که در این برهه زمانی بهصلاح نیست که وزرا استیضاح شوند ولی در هر صورت طبق آییننامه داخلی مجلس استیضاح حق نمایندگان است و هر استیضاح با حداقل ۱۰امضا رسمیت دارد.» اما این پایان انتقادات نماینده مجلس به دولتمردان نبوده و حتی برخی از نمایندگان تحقیق و تفحص از برخی دستگاهها را نیز کلید زدهاند.
جبار کوچکینژاد در همین زمینه در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» از تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه تخصیص ارز ترجیحی، ارز نیمایی و هرگونه ارز تخصیصی ازسوی بانک مرکزی، در مجلس خبر داده است.
نماینده مردم «رشت» با اشاره به بروز مشکلات اقتصادی در پی افزایش قیمت ارز، بیان کرد: به موجب عدم ناهماهنگی بخشهای مالی دولت بهویژه وزیر اقتصاد و امور دارایی و بانک مرکزی، سرعت افزایش قیمت ارز بالا رفت و بازار ارز نیز تبدیل به یک بازار پرتنش شده است.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هنوز مشخص نیست دولت چه سیاستی را در قبال تخصیص ارز ترجیحی در سال آینده اتخاذ خواهد کرد، بیان کرد: باتوجهبه اینکه هنوز افزایش ارز ترجیحی در سال آینده رقم نخورده، ما شاهد گرانی قیمت ارز در بازار هستیم که این مسئله بههیچوجه پذیرفتنی نیست؛ بنابراین این قبیل رویکردها نشاندهنده این است که دولت به قوانین موجود و سیاستهای ارزی در کشور پایبند نیست.
فرآیند استیضاح چگونه است؟
مطابق اصل۸۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتوانند در مواردی که لازم میدانند هیاتوزیران یا هر یک از وزرا را استیضاح کنند. استیضاح وقتی در مجلس قابل طرح است که با امضای حداقل ۱۰نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود.
در ماده۲۲۱ آییننامه داخلی مجلس و در تشریح فرآیند استیضاح وزرا ازسوی قوه مقننه آمده است: «در استیضاح باید موضوع بهصورت صریح و با ذکر مورد یا موارد، معین شود و بهصورت کتبی تنظیم و به هیاترییسه تسلیم شود. هیاترییسه موظف است بلافاصله طرح استیضاح را به کمیسیون تخصصی ذیربط ارجاع کند. کمیسیون مکلف است حداکثر ظرف یک هفته ضمن اطلاعرسانی به استیضاحکنندگان و دعوت کتبی وزیر مربوطه موارد استیضاح را بررسی کند.
پس از مدت مذکور درصورتیکه حداقل ۱۰نفر از امضاکنندگان استیضاح از طرح آن منصرف نشوند، استیضاح در اولین جلسه علنی طرح میشود و پس از طرح استیضاح در جلسه علنی، کاهش امضای نمایندگان تاثیری در مطرح شدن استیضاح ندارد و وزیر موظف است ظرف ۱۰روز در مجلس حاضر شود.»
نظر شما