-
به این حرفها که بگویند پوپولیست و عوامگرا ، اعتنا نکنید
به مردم امید دهید
امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره به دو قشر توصیههای مؤکد میکردند، یکی روحانیون و طلاب که همواره به آنها در رعایت زی طلبگی، پرهیز و اجتناب از دنیاگرایی و انجام تکلیف و رسالت ذاتی روحانیت تاکید داشتند و دوم مسئولان و کارگزاران حکومتی و مدیران ارشد نظام جمهوری اسلامی ایران. در بیانات امام(ره) هویداست که آن حضرت نسبتبه آینده عملکرد این دو قشر حساس بوده و دغدغه آینده رفتار و کردار و اعمال این دو قشر را داشتهاند و سلامت، ثبات و مشروعیت نظامهای اسلامی و بهویژه نظام جمهوری اسلامی ایران را مرهون عملکرد این دو قشر دانستهاند.
-
راهکارهای برونرفت از تله رکود چه مواردی هستند؟
بارگران بر گُرده تولیدکنندگان
دکتر مهدی موحدی بکنظر، اقتصادپژوه و سخنگوی سازمان امور مالیاتی معتقد است یکی از شاخصهای بسیار کلیدی در زمینه اقتصاد و بهبود آن رشد اقتصادی است و وقتی که رشد اقتصادی اتفاق میافتد، ظرفیتهای بالقوهای که در اقتصاد راکد ماندهاند، فعال میشوند و افزایش پیدا میکنند. موحدی راهکار برای خروج از تله رکود را مهمترین مسئله اقتصادی امروز میداند.
-
گزارش «آگاه» از شروع معاملات بازار ارز تجاری در مرکز مبادله ایران
ایست نیما، نبض تازه بازار
ابتکار ایجاد مرکز مبادله ارزی سازوکار تازه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز است. به اذعان بسیاری از کارشناسان، به موجب این سازوکار، نظام ارزی کشور برای نخستینبار در راستای یک نظام رسمی ارز و کشف قیمت واقعی بر مبنای واقعیتهای اقتصادی قدم برمیدارد.
-
گزارش «آگاه» درباره عملیاتی شدن پیمان ارزی میان ایران و روسیه را بخوانید
پول تحریمناپذیر
بازارهای جهانی و قدرتهای اقتصادی درحال تحقق دلارزدایی از اقتصاد خود هستند و آرام آرام ابزارهای مبادلات در تجارت بینالمللی خود را تغییر میدهند. این روند که در سالهای اخیر بهدلیل عوامل مختلف اقتصادی، ژئوپلیتیکی و تکنولوژیکی شتاب بیشتری گرفته است، بهدنبال شکستن سنگبنای تسلط دلار بر سیستم مالی جهان است. همچنین کشورهای آماده به انجام مراودات پولی، درکنار تنوع بخشیدن به ذخایر ارزی خود بهدنبال کاهش آسیبپذیری آنها در برابر نوسانات ارزش دلار، مسائل سیاسی و تصمیمهای سیاست پولی ایالاتمتحده هستند.
-
گزارش «آگاه» از فعالسازی ظرفیتهای دولتی در حوزه سرمایهگذاری خارجی را بخوانید
گامهای تازه در مسیر سرمایهگذاری خارجی
اقتصاددانان، توسعه سرمایهگذاری خارجی را راه برونرفت اقتصادهای درحالتوسعه بهسوی توسعهیافتگی میدانند. واکاوی روند توسعه اقتصادی در کشورهای مختلف در مقاطع خاص نشان میدهد، کشورهای توسعهیافته بخشی از موفقیت خود را مرهون تصمیمگیریهای درست برای جذب سرمایه خارجی هستند.
-
گزارش «آگاه» از مطالبات برزمینمانده سیاستهای مربوط به خصوصیسازی را بخوانید
اصل ۴۴ در انتظار بازنگری
قرار بود خصوصیسازی ریلگذاری جدیدی در اقتصاد کشور ایجاد کند اما روی ریل حرکت نکرد و موانع مهمی در مقابلش ایجاد شد. برخی منشأ این موانع را دخالتهای دولت و برخی هم آن را محصول سازوکارهای غلط میدانند. با این حال برخی از کارشناسان این بخش نیز معتقدند که نحوه اجرای اصل۴۴ قانون اساسی در اقتصاد ایران به شکلی بوده که هیچیک از بازیگران اقتصاد از آن راضی نیستند.
-
گزارش «آگاه» از حواشی مطرحشده برای بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام
مسائل مردم را به FATF گره نزنید
۱۰۰روز از عملکرد دولت چهاردهم میگذشت که الیاس حضرتی، رییس شورای اطلاعرسانی دولت در یک گفتوگوی تلویزیونی خبر داد: آقای پزشکیان برای حل مسئله FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام نامه نوشتند و باید ببینیم نتیجه چه میشود. پس از مدتی یک خبر دیگر در رسانهها ضریب داده شد و آن بررسی مجددFATF در مجمع تشخیص بود.
-
گزارش «آگاه» از جدی شدن تفکیک وزارت راه و شهرسازی را بخوانید
مصالح خانهتکانی!
تفکیک وزارت راهوشهرسازی به دو وزارتخانه جداگانه موضوعی است که در سالهای اخیر بهدلیل چالشهای مدیریتی و تخصصی مطرح شده است. وزارت راهوشهرسازی فعلی، در نتیجه ادغام دو وزارتخانه سابق راه و ترابری و وزارت مسکن و شهرسازی در سال۱۳۹۰ شکل گرفت. هیات وزیران در جلسهای که در تاریخ ۲۸فروردین ۱۳۹۰ برگزار شد، با ماده۵۳ قانون برنامه پنجم توسعه موافقت کردند. براساس این ماده، «وزارت راه و ترابری با کلیه امکانات، تجهیزات، اموال منقول و غیرمنقول و نیروی انسانی و تعهدات مربوط در وزارت مسکن و شهرسازی ادغام و با عنوان وزارت مسکن و شهرسازی و راه و ترابری نامیده میشود.»
-
گزارش «آگاه» درباره بررسی ایرادات سند دخل و خرج دولت را بخوانید
بودجه در حذف و اضافه!
رییسجمهوری یکم آبان بخش اول لایحه بودجه سال۱۴۰۴ را که شامل احکام بودجه است برای بررسی و تصویب به مجلس ارائه کرد و ۷آبان کلیات آن در کمیسیون تلفیق به تصویب رسید. سپس نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز ۸آبان ۱۴۰۳، با کلیات لایحه بودجه۱۴۰۴ موافقت کردند و بررسی آن در کمیسیون تلفیق از ۲۲آبان آغاز شد و ۶آذر در این کمیسیون به پایان رسید. بررسی لایحه بودجه۱۴۰۴ کل کشور، ۲۲آذر پس از ۲۲جلسه بررسی در صحن علنی مجلس به پایان رسید. سخنگوی شورای نگهبان نیز در تاریخ ۲۸آذر، از آغاز بررسی لایحه بودجه۱۴۰۴ کل کشور در شورای نگهبان خبر داد و گفت: مهلت قانونی شورا برای بررسی این لایحه ۱۰روز است که در صورت نیاز میتواند ۱۰روز دیگر تمدید شود.
-
«آگاه» مواضع جدید وزیر خارجه ایران را بررسی کرد
عملکرد ۳ دولت در آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران
پس از وقوع انقلاب اسلامی و حادثه تسخیر لانه جاسوسی، داراییهای ایران برای اولینبار ازسوی «جیمی کارتر» رییسجمهور پیشین آمریکا در سال۱۹۷۹ بلوکه شد و این کشور که در دوره پهلوی همهکاره ایران بود واردات نفت ما را ممنوع کرد. بسیاری از داراییها پس از امضای توافقنامه الجزایر و پایان یافتن بحران گروگانها، در سال۱۹۸۱ آزاد شدند. در سال۱۹۷۹، پنتاگون حدود ۴۰۰میلیون دلار از تجهیزات نظامی ایران که قبلا ازسوی دولت پهلوی خریداری شده بود، دوباره فروخت و پول حاصل از آن را «در یک حساب سپردهگذاری» قرار داد.
-
رییس کمیته پولی، ارزی و بانکداری مجلس مطرح کرد
پرهیز از اقدامات شتاب زده با تقویت اعمال حکمرانی ارزی
رییس «کمیته پولی، ارزی و بانکداری» کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی با اشاره به عرضه ارز پتروشیمیها به بازار ارز تجاری و تاثیرات آن بر حجم معاملات و ایجاد تعادل بر بازار دلار، گفت: یکی از نکات و مشکلاتی که در جریان سیاستهای ارزی بانک مرکزی مطرح شد، این بود که عملا امکان اعمال حکمرانی بر منابع ارزی وجود نداشت و یکی از موضوعات مهم در این زمینه نیز به بازگشت ارز پتروشیمیها بازمیگشت.
-
قالیباف در جلسه ویژه کمیسیون انرژی مجلس:
نیازمند یک نهاد برای انرژی در کشور هستیم
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به درخواست رییس جمهوری از مردم برای کاهش دو درجهای دمای محیطی منازل گفت: مردم همیشه نشان دادهاند که از ما پیشگامتر بودهاند و مشاهده میکنیم که وقتی رئیس جمهوری از مردم خواستند تا دور درجه گرمایش خانههای خود را کاهش دهند، این اتفاق افتاد و امروز تا ۴۵ میلیون متر مکعب در مصرف گاز صرفهجویی شده است.
-
گزارش «آگاه» درباره رشد فعالیتهای غیرمولد در اقتصاد را بخوانید
راه سخت رانتزدایی
هر زمان که فردی بدون کار و زحمت به سود و منفعت دست پیدا کند، خلق رانت صورت گرفته است. بسیاری از رانتها توسط دولتها خلق میشوند، گسترش این رانتها از عوامل اصلی نظام اقتصاد سیاسی هستند که گاهی مختلکننده هستند.
-
گزارش نامه ۱۲۰ نماینده به رییسجمهور درباره سیاستهای اقتصادی دولت را بخوانید
بازی با تورم
سیاستهای ارزی دولت چهاردهم وارد فاز تازهای از تصمیمات شده است؛ تصمیماتی که مرزهای قیمت ارز را ظرف چند هفته جابهجا کرده و حالا اقتصاد ایران با دلار بیش از ۸۰هزار تومانی چرتکه میاندازد. تیم اقتصادی دولت رفتن بهسمت این تصمیمات را عمل به قانون دانسته و تاکید داشته که دولت سعی در پیادهسازی قوانین مربوط به سیاستهای ارزی در برنامه هفتم توسعه دارد؛ مسیری که کمیسیون اقتصادی مجلس نیز بر آن صحه گذاشته است.
-
آخرین گامهای مجلس درباره تصویب نهایی طرح مالیات بر سفته
جاده باریک مالیاتی در انتظار سوداگران!
طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی در ایستگاه آخر بررسی قرار دارد. در آخرین بررسیها، برخی ایرادات شورای نگهبان به این طرح مطرح شد و کمیسیون اقتصادی نیز جلساتی را برای رفع این ایرادات برگزار کرد.
-
گزارش «آگاه» از تاثیر افزایش قیمت ارز بر کاهش ارزش پول ملی را بخوانید
پول ملی زیر ضربات دلار
اگر کشوری تورم بالایی را تجربه کند، ارزش پول آن ممکن است نسبتبه سایر ارزها کاهش یابد، زیرا مصرفکنندگان ممکن است ترجیح دهند ارزهایی را که از نظر ارزش پایدارتر هستند، خریداری کرده که البته این رفتار در درازمدت میتواند باعث انباشت ارزهای بینالمللی بهعنوان کالای سرمایهای شود و خود یکی از عوامل ایجاد تورم و بالارفتن قیمت و نرخ ارز باشد. همچنین اگر دولت واردات یک کالا را با نرخ بیشتری نسبتبه صادرات آن کالا انجام دهد باعث کاهش ارزش پول ملی شده و متعاقب آن نرخ ارزهای خارجی مانند دلار افزایش مییابد. درحالیکه اگر نسبت قیمت کالاهای صادراتی به وارداتی بالا باشد، دولت درآمدهای بیشتری کسب میکند و متقابلا ارزش پول ملی افزایش مییابد.
-
فراز و فرود قیمت دلار در بازار ایران
پای نوسانات ارزی به جلسه سران قوا باز میشود
نوسانات نرخ ارز این روزها بیش از هر زمان دیگری سرعت گرفته و بهراحتی از مرز ۸۰هزار تومان هم میگذرد. نوسانات ارزی درحالی یکهتاز این روزهای عرصه اقتصادی کشور است که اکثر کارشناسان اقتصادی و همچنین سیاستگذاران پولی، نبود یک نظام ارزی شفاف و رسمی در کشور را بهعنوان یکی از پاشنههای آشیل نظام ارزی و متعاقب آن اقتصاد کشور بیان کردهاند.
-
گزارش «آگاه» درباره بررسی احکام بودجه سال ۱۴۰۴ در هیأت عالی مجمع تشخیص
سیاست ارزی برگشت خورد!
بررسی جزئیات لایحه بودجه۱۴۰۴ در بخشهای درآمدی و هزینهای پس از برگزاری ۲۲جلسه در صحن علنی مجلس، سرانجام روز پنجشنبه (۲۲آذر) به پایان رسید و به این ترتیب، سرنوشت مصوبات بخش اول لایحه بودجه سال۱۴۰۴ که روز سهشنبه ۱آبانماه توسط رییس جمهور به مجلس ارائه شده بود، پس از قریب به دو ماه بحث و بررسی در کمیسیون تلفیق بودجه و صحن علنی مجلس، به دست شورای نگهبان و هیات عالی مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده شد.
-
گزارش «آگاه» درباره جلسات ارزی اخیر دولت و مجلس را بخوانید
اقتصاد با آرامبخش درمان نمیشود
ریلگذاری برای اقتصاد داخلی نیازمند داشتن تصویری بهنگام و دقیق از ظرفیتهای کشور است تا با وجود همه ساختارهای قانونی و تمرکز بر قوانین توسعهای و بالادستی، چشمانداز درستی برای رسیدن به اهداف اقتصادی ترسیم شود؛ ازاینرو اقتصاد ایران بیش از هر زمانی نیازمند تصمیمات یکپارچه و مدون بوده و بسیاری از اقدامات مقطعی اقتصادی در دولتهای مختلف، نهتنها ساختارها و ظرفیتهای موجود را تقویت نکرده که آنها را تضعیف کرده و از بین برده است. علاوهبر آن و به اذعان صاحبنظران، علم اقتصاد، علم انتخاب بوده و حتما انتخابهای صحیح در مسیر حرکت اقتصادی کشور میتواند ما را از نسخهنویسی برای درمان مُسکنوار فرآیندهای کلان اقتصادی رها سازد، مُسکنهایی که در دهه اخیر افزایش یافته و نهتنها موجب سالمسازی اقتصاد نشده که آن را به بیماریهای گوناگون دچار کرده است.
-
گزارش «آگاه» از مذاکرات نمایندگان درباره موضوعات ارزی و انرژی را بخوانید
پرونده بازار ارز روی میز مجلس
مجلس شورای اسلامی روز گذشته و پس از یک هفته تعطیلی، یک جلسه علنی و یک جلسه غیرعلنی برگزار کرد. نمایندگان که هفته گذشته و در جریان حضور خود در حوزههای انتخابیه نسبتبه افزایش قیمت ارز گلایه مند بوده و انتقادات صریحی را به مسئولان اقتصادی کشور داشتند، صبح دیروز با برگزاری جلسه غیرعلنی، ابعاد موضوعات اقتصادی جاری کشور را مورد بررسی قرار دادند.
-
آغاز تحقیق و تفحص سوختی نمایندگان مجلس
در جستوجوی سوخت!
روابط بین مجلس و دولت وارد فاز تازهای شده است. نمایندگان مجلس این روزها در حفظ وفاق با دولت، نه بهدنبال تقابل که قصد نظارت بر عملکرد دولت را دارند.همین چند روز گذشته بود که سخنگوی مجلس در پی افزایش قیمت ارز به موضوع استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی اشاره و برخی از نمایندگان هم خواستار حضور همتی و رییس کل بانک مرکزی در سهشنبههای نظارتی مجلس شدند.
-
گزارش «آگاه» درباره افزایش تحولات قیمتی بازار ارز را بخوانید
همتی زیر تیغ استیضاح!
به گزارش خبرنگار گروه سیاست آگاه؛ زمانی نامش نوسانات بود و اما این روزها به گامهای بلند تبدیل شده است؛ گامهایی که قیمت ارز را تا مرز ۸۰هزار تومان پیش میبرد. افزایش قیمت ارز یکی از چالشهای عمده اقتصادی ایران در سالهای گذشته بوده که حتی به جراحیهای اقتصادی نیز منتهی شده است؛ جراحیهایی که خوب یا بد شرایط مناسبی را برای تحولات اقتصادی و ارزی کشور رقم نزدهاند.
-
گزارش «آگاه» درباره سرنوشت تصمیمگیری برای تعهدات دولت در نهضت ملی مسکن
آزمون شورای عالی مسکن برای پنج میلیون خانه
مسکن بهعنوان یکی از حقوق بنیادین بشر در قوانین اساسی بسیاری از کشورها ازجمله ایران مورد توجه قرار گرفته است. در کشور ما، همواره تامین سرپناه مناسب برای تمامی اقشار جامعه از وظایف مهم دولتها بوده است. بااینحال، بهدلیل مشکلاتی مانند تورم، افزایش قیمت زمین، نبود فناوریهای مدرن در ساختوساز و ناکارآمدی برخی سیاستهای اجرایی، این هدف بهطور کامل محقق نشده است. علاوهبراین، نبود طراحی شهری مناسب نیز به مشکلات موجود افزوده است.
-
کشف قیمت ارز برای تعدیل رانت
مطابق دستوالعمل بانک مرکزی، از روز شنبه ۲۴آذر، عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) میتوانند نسبت به انجام معامله براساس نرخهای توافقی اقدام کنند. مطابق آییننامه مذکور مقرر است، صادرکنندگان شامل شرکتهای محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی، از تاریخ ۱۴۰۳.۱۱.۱ در چارچوب آییننامه مذکور و تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانکهای عامل نسبتبه عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام کرده و رفع تعهد صادراتی کنند.
-
صادرات مرغ از بهمن آزاد میشود
سرپرست دفتر طیور وزارت جهاد کشاورزی میگوید باتوجهبه پیش افتادن تولید از نیاز بازار، از بهمن صادرات ماهانه دوهزار تن مرغ آغاز میشود.
-
گزارشی از تحولات در متناسبسازی حقوق بازنشستگان دولتی و فرهنگی
بهخاطر یک مصوبه، توافق و چند امضا
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پنجشنبه هفته گذشته، کار بررسی بخش اول بودجه سال۱۴۰۴ را به اتمام رسانده و مصوبات خود را راهی شورای نگهبان برای تایید نهایی کردند.
-
گزارش «آگاه» درباره عدم اجرای قوانین مصرح درباره قطعی انرژی صنایع را بخوانید
بدون برق، بدون گاز!
قطعی برق، علاوهبر قطعی گاز، سوز زمستان صنایع را بیشتر کرده است. شروع قطعی برق در زمستان، واقعیتهای اسفناک این روزهای صنایع است. توقف استفاده از مازوت بهمنظور کاهش آلودگی هوا اقدام مطلوبی بود اما گویا هیچ منبع دیگری برای تولید برق وجود ندارد، زیرا بلافاصله پس از دستور توقف استفاده از مازوت، خبر از خاموشی به میان آمده است. این بدان معناست که وضعیت کمبود برق و کمبود گاز در کشور اسفناک است و صنایع بزرگ و مردم باید خود را برای یک زمستان سخت آماده کنند. زمستانی که مستقیما به دلیل ناکارآمدی مسئولان در دورههای مختلف اجرایی رقم خورده است.
-
تقویت کفایت سرمایه بانکی در دستور کار مجلس
افزایش ۲۰۰ همتی سرمایه دولت در بانکهای دولتی
نسبت کفایت سرمایه از مهمترین شاخصهای سلامت بانکی به شمار میرود. طبق استاندارد بانکمرکزی این شاخص باید بین ۸ تا ۱۲درصد باشد. اما بررسیهای نشان میدهد که از میان ۳۰بانک کشور تنها ۱۱بانک کفایت سرمایه لازم را در اختیار دارند.
-
ارز و لرز!
به گزارش خبرنگار گروه سیاست آگاه؛ تامین کالای اساسی در سال های اخیر با مسیر پرپیچوخمی مواجه بوده و این مسیر حتی دولتها را مجبور به جراحیهای اقتصادی بزرگ کرده است.
-
گزارشی از پیشبینی منابع ۱۰۴ همتی مجلس برای ارتقای حقوق بازنشستگان در بودجه
تناسب تازه متناسبسازی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از یک هفته بررسی بخشهای درآمدی، روز گذشته وارد بررسی بخشهای هزینهای بودجه سال۱۴۰۴ شدند تا برای مصارف سند دخل و خرج دولت، هزینههای شفافی را درون سقف بودجه تعیین کنند. البته نمایندگان روز گذشته بندی از بودجه سال۱۴۰۴ را مورد بررسی قرار دادند که به موجب آن متناسبسازی حقوق بازنشستگان استمرار یافته و منابعی نیز برای آن پیشبینی شد.