سن مصرف سیگار به زیر ۱۰سال رسیده است و این می‌تواند زنگ خطر استعمال موادمخدر ازسوی این افراد را در سال‌های آینده به صدا دربیاورد. متاسفانه مصرف دخانیات بین نوجوانان به‌خصوص دختران رشد چشمگیری پیدا کرده است. تحقیقات در دو دهه گذشته نشان می‌داد که شاید کمتر از ۲۰درصد افراد زیر ۲۰سال در جیبشان سیگار داشتند و مصرف سیگار بیشتر در دهه‌ ۳۰ یا ۴۰ زندگی آن هم در بین مردان رواج داشت اما امروزه مصرف سیگار به یک مد و نشانه بزرگ شدن در بین نوجوانان تبدیل شده و این خطر را گوشزد می‌کند که این گروه از بچه‌ها تمایل بیشتری برای مصرف موادمخدر در آینده خواهند داشت.  

زنگ خطر

آگاه: سیگار کشیدن در سنین پایین به‌تدریج بر عروق، قلب و مغز تاثیر می‌گذارد و آثار آن در سنین ۳۰ یا ۴۰سالگی آشکار می‌شود. افراد جوان مبتلا به بیماری‌های قلبی غالبا به‌دلیل مصرف مواد دخانی، شیوه زندگی و تغذیه نامناسب به این مشکلات دچار می‌شوند. متاسفانه آمار این گروه از نوجوانان که ترک تحصیل می‌کنند نسبت‌به سایر نوجوانان بیشتر است این موضوع منجر به ایجاد اجتماعی می‌شود که هم از نظر فرهنگی و هم از نظر بهداشتی عقب مانده است و همچنین هزینه‌های زیادی را به دولت تحمیل می‌کند؛ بنابراین، سیگار کشیدن تاثیرات منفی گسترده‌ای بر تمام سطوح جامعه، به‌ویژه در جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی  دارد.
موضوع کاهش سن مصرف سیگار روز پنجشنبه در مجمع عمومی سالانه مبارزه با استعمال دخانیات مطرح و به‌طور ویژه‌ای مورد توجه قرار گرفت. در این مراسم که با حضور آیت‌الله محمد محمدی گلپایگانی مسئول دفتر مقام رهبری، محمدرضا مسجدی مدیر جمعیت مبارزه با دخانیات ایران، غلام‌عباس ترکی معاون دادستان، سمیه سادات ابراهیمی مدیرکل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش‌وپرورش، و دیگر مقامات برگزار شد، به این موضوع پرداخته و راه‌های بررسی آن مورد توجه قرار گرفت. 
محمدرضا مسجدی در سخنان خود از فعالیت‌های مجمع مبارزه با دخانیات در ایران سخن گفت و توضیح داد که این فعالیت‌ها از دهه۵۰ آغاز شده و از سال۱۳۶۰ به‌طور جدی‌تر دنبال شده است. وی همچنین تاکید کرد که مهم‌ترین عامل موفقیت در کاهش مصرف دخانیات، همکاری و هماهنگی میان دولت، مردم و دستگاه‌های ذی‌ربط است. او توضیح داد: متاسفانه آمارها حاکی از آن است که استعمال دخانیات در کشور به سنین ۹ و ۱۰سالگی رسیده است و روند نگران‌کننده‌تر آن است که گروه هدف هم بیشتر دختران نوجوان کشور هستند. وی همچنین با بیان اینکه مبارزه با دخانیات کاری سخت است چراکه سودآوری بالایی دارد، درعین‌حال سرطان، سکته‌های قلبی و مغزی، نازایی، سقط جنین را از عوارض استعمال دخانیات خواند و گفت: از برنامه‌های هدفمند کشور آن بود که استعمال دخانیات کاهش یابد؛ این درحالی است که واحدهای تولیدی دخانیات در کشور از ۶مورد به ۳۸مورد رسیده است و ۴۰ تا ۵۰درصد بیشتر شده است. مسجدی با اشاره به قانون جامع کنترل و مبارزه با استعمال دخانیات افزود: در این زمینه قانون داریم اما اجرای قانون و نظارت بر آن مهم است. کشورهایی مانند استرالیا و نیوزیلند در این زمینه قانونمند عمل کردند و حمایت مردمی را نیز داشتند. دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران همچنین گفت: آمارهای رسمی کشور در مطالعات انجام‌شده در سال‌های ۹۶ و ۱۴۰۰ حاکی از آن است که استعمال دخانیات در دختران سن ۱۳ تا ۱۵سال حدود ۱۳۵درصد افزایش داشته است؛ بنابراین این آمارها برای همه به نوعی هشدار است و بیشتر از همه برای والدین، آموزش‌وپرورش و مجموعه‌های مرتبط با سلامت هشدار دارد. دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات کشور همچنین با بیان اینکه ۱۴ تا ۱۵درصد افراد در کشور دخانیات مصرف می‌کنند، به اجرای طرح پاد (پیشگیری از استعمال دخانیات) در مدارس ورامین و رباط‌کریم اشاره کرد و گفت: آموزش‌های پیشگیری و مبارزه با دخانیات را درحالی به مدارس برده‌ایم که دانش‌آموز با خروج از مدرسه و به محض مواجهه با اولین کیوسک مطبوعاتی با فروش سیگار نخی مواجه می‌شود و هر رستوران و کافی‌شاپ و پارک و فضای تفریحی هم که می‌رود، عرضه دخانیات دارند. لازم است امکانات ورزشی سالم و رایگان برای دانش‌آموزان و جوانان و نوجوانان فراهم باشد. غلام‌عباس ترکی نیز به اهمیت همکاری میان دستگاه‌های مختلف، به‌ویژه دستگاه قضایی، در اجرای قانون مبارزه با دخانیات اشاره کرد. وی خاطرنشان کرد که برای موفقیت در این زمینه، مشارکت نخبگان و مردم ضروری است و افزود که درحال‌حاضر ۴۰۰دادستان در سراسر کشور مسئول نظارت و اجرای این قوانین هستند. ترکی همچنین بر لزوم گسترش طرح «پاک» و نظارت دقیق‌تر بر حوزه آموزش‌وپرورش برای پیشگیری از آسیب‌های دخانیات تاکید کرد.
سمیه‌سادات ابراهیمی، مدیرکل امور تربیتی وزارت آموزش‌وپرورش، از برگزاری ۱۴جلسه طرح «نماد» در سراسر کشور خبر داد و گفت که این طرح با مشارکت ۱۴دستگاه دولتی درحال پیگیری است. وی همچنین به اهمیت همکاری بیشتر میان آموزش‌وپرورش و وزارت بهداشت اشاره کرد تا این طرح به‌طور موثرتر اجرا شود.
در ادامه، حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران، گفت که به‌دلیل مشکلات مالی، شهرداری نتوانسته است کمپین سالانه خود را برگزار کند اما اعلام کرد که آمادگی دارند تا درصورت همکاری آموزش‌وپرورش، در مدارس تهران برنامه‌های تبلیغاتی و آموزشی درباره مضرات دخانیات برگزار کنند.

افزایش مصرف بین بانوان
محمدرضا سهرابی، معاون بهداشت دانشگاه شهید بهشتی  نیز با ارائه آماری از شیوع مصرف دخانیات در میان بانوان، به‌ویژه افزایش مصرف سیگار از ۲.۴درصد در سال۱۳۹۵ به ۴.۲درصد در سال۱۴۰۰، نگرانی خود را بیان کرد. وی همچنین به کاهش سن شروع مصرف دخانیات به ۹سال اشاره و تاکید کرد که هرچه سن شروع پایین‌تر باشد، ترک این عادت دشوارتر خواهد بود. سهرابی همچنین بر لزوم اصلاح قوانین مبارزه با دخانیات پس از گذشت ۲۰سال و جلوگیری از آغاز مصرف دخانیات تاکید کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.