به گفته یک متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی، در سال‌های اخیر یکی از الگوهای غذایی مورد توجه برای بیماری کبد چرب، رژیم گیاهخواری است که ادعا می‌شود تاثیرات قابل‌توجهی بر سلامت کبد دارد. اما آیا واقعا این رژیم برای افراد مبتلا به این بیماری مناسب است؟

آیا رژیم گیاهخواری برای بهبود کبد چرب، مناسب است؟

آگاه: دکتر فرزاد روشن ضمیر، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی، می‌گوید: بیماری کبد چرب مرتبط با اختلالات متابولیک، نوعی بیماری مزمن کبدی است که با تجمع چربی در سلول‌های کبد در غیاب مصرف الکل مشخص می‌شود و اغلب با چاقی، دیابت نوع دو، مقاومت به انسولین و سایر اختلالات متابولیک همراه است. ازآنجاکه برای این بیماری، درمان دارویی مشخصی وجود ندارد، اصلاح سبک زندگی ازجمله تغییر رژیم غذایی به‌عنوان موثرترین روش در مدیریت این بیماری مطرح است. در سال‌های اخیر یکی از الگوهای غذایی مورد توجه برای کنترل بیماری کبد چرب، رژیم گیاهخواری است که ادعا می‌شود با حذف یا محدودکردن محصولات حیوانی، تاثیرات قابل‌توجهی بر سلامت متابولیک، کاهش وزن و التهاب دارد. اما آیا این رژیم برای افراد مبتلا به این بیماری مناسب است؟ در مقاله‌ای منتشر شده در مجله نوترینت در سال ۲۰۲۴ به بررسی دقیق این موضوع پرداخته است. مطالعات متعدد نشان داده‌اند، افراد گیاهخوار معمولا وزن بدن، BMI و درصد چربی پایین‌تری نسبت به گوشت‌خواران دارند و کاهش وزن از طریق رژیم گیاهخواری می‌تواند مستقیما به بهبود وضعیت کبد چرب منجر شود. در رژیم گیاهخواری به میزان زیادی فیبرهای غذایی، ویتامین‌ها، پلی‌فنول‌ها و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی دریافت می‌شود. فیبرها می‌توانند از طریق کاهش جذب چربی و بهبود حساسیت به انسولین سطح چربی در کبد را کاهش دهند و آنتی‌اکسیدان‌ها در کاهش التهاب مزمن نقش کلیدی دارند. این رژیم تاثیر مثبت بر میکروبیوم روده دارد و افزایش مصرف فیبر در رژیم گیاهخواری موجب افزایش تنوع سلامت فلور میکروبی روده شده و سلامت روده می‌تواند اثرات مثبتی بر کبد داشته باشد.رژیم‌های گیاهخواری موجب کاهش کلسترول بد خون LDL، تری گلیسیرید و فشارخون سیستولیک می‌شوند که این عوامل در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی و کبد چرب نقش حیاتی دارند. در مجموع رژیم‌های گیاهخواری اگر با اصول علمی و درنظرگرفتن نیازهای تغذیه‌ای بیمار زیر نظر متخصص تغذیه طراحی شوند، می‌توانند ابزار موثری در مدیریت این بیماری باشند. این رژیم‌ها با کاهش التهاب، بهبود وزن و اصلاح پارامترهای متابولیک، مسیر پیشرفت بیماری را کند یا حتی متوقف می‌کنند. اما لازم است که برنامه غذایی شامل منابع غنی از ویتامین ب ۱۲، آهن، روی، امگا ۳ و پروتئین کامل باشد یا در صورت نیاز مکمل یاری انجام و بیماران از مصرف چربی و قندهای ساده پرهیز کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.