۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۶
کد خبر: ۳٬۴۱۰

پیشرفت ایران در عرصه پزشکی از جهت خودکفایی در تولید ۹۹درصد داروها در داخل، بی‌نیازی به خارج در عرصه پیوندهای چشم، کبد، درمان بیماری‌های واگیر و غیرواگیر، تولید ۴۰درصدی تجهیزات پزشکی و غیره سبب شده به یکی از قطب‌های علمی و پزشکی در منطقه و جهان تبدیل شود. کشورمان همگام با کشورهای پیشرفته در حوزه پزشکی دستاوردهای ارزشمندی دارد و چندین دهه است که به‌عنوان الگوی ارتقای سلامت در منطقه ازسوی سازمان جهانی بهداشت برتر شناخته‌شده، همانطور که رهبر انقلاب نیز فرمودند: علی‌رغم همه تحریم‌ها، در حوزه پزشکی و سلامت جزو پیشتازان هستیم.

پیشتازی ایران به‌عنوان قطب پزشکی منطقه

آگاه: براساس آمارهای موجود ازسوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امروزه بیش از ۹۰درصد از نیاز بیمارستان‌های کشور را شرکت‌های داخلی و دانش‌بنیان تهیه می‌کنند. اکنون واحدهای تولیدکننده تجهیزات پزشکی در کشور بیش از ۱۰هزار نوع وسیله پزشکی در کلاس‌های مختلف، تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌کنند. ایران در حوزه‌های مختلف ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته در حوزه داروسازی نیز پیشرفت‌های فراوانی را داشته است که در زمینه‌های مختلف طراحی و ساخت قابل‌رویت هستند.

کسب رتبه نخست تولید دارو در منطقه، تولید ۹۹درصد از داروهای موردنیاز و و صادرات دارو ازجمله داروهای بیوتکنولوژی، خودکفایی در ساخت انواع واکسن، ریشه‌کنی فلج اطفال و سایر بیماری‌های فراگیر، پوشش واکسیناسیون از ۳۰ به ۱۰۰درصد از دیگر دستاوردهای علمی در شاخه پزشکی محسوب می‌شود که می‌توان از آن به‌عنوان انقلاب پزشکی نام برد. اکنون ایران مقام اول در تولید داروهای نوترکیب را در سطح آسیا داراست و داروی نوترکیب به‌طور عمده در درمان بیماری‌های صعب‌العلاج مانند سرطان‌ها، برخی بیماری‌های ویروسی، ام اس و هموفیلی به کار گرفته می‌شود.

سل، دیفتیری، سرخک، حصبه، وبا، سیاه سرفه، جذام و هپاتیت B از بیماری‌های شایع و گریبانگیر مردم در دوره پیش از انقلاب بود. پس از پیروزی انقلاب، پوشش گسترده واکسیناسیون کودکان زیر پنج سال علیه بیماری‌های واگیردار از ۲۰درصد به ۱۰۰درصد رسیده و همه کودکان کشور از بدو تولد علیه برخی از این بیماری‌ها حتی در دورافتاده‌ترین منطقه‌ها نیز واکسینه می‌شوند.

تولید چهار ماده اولیه دارویی برای ساخت داروهای جدید فشار خون ریوی، ساخت داروهای درمان مشکلات انعقادی و ساخت داروهای شیمی‌درمانی، ساخت و تولید نخستین نانوداروی تزریقی ضدسرطان با نام تجاری «سینا دوکسوزوم» قابل استفاده در انواع سرطان ناحیه شکمی، تولید داخلی داروی «لووفلوکساسین» برای درمان بیماری‌های عفونی، تولید داروی ضد سرطان «پکلی تاکسل» برای درمان انواع سرطان‌های ریه، پوست، تخمدان و سینه، داروی ضد سرطان «دوکسوروبیسین» با فناوری نانو، داروی «سترورلیکس استات» برای درمان نازایی، ‌داروهای نوترکیبی برای بیماران ام اس (با عنوان‌ ‌سینووکس)، بیماران خاص (با عنوان اینترفرون بتا، گاما و آلفا) و مبتلایان به هپاتیتc‌ (با ‌عنوان اینترفرون پگنیله) تنها نمونه‌ای از تلاش محققان ایرانی است.

در دوران همه‌گیری ویروس کرونا در جهان، ایران به‌عنوان کشور موفق در کنترل کرونا ازسوی سازمان جهانی بهداشت معرفی شد؛ درحالی‌که بسیاری از کشورهای دنیا ازجمله آمریکا و کشورهای اروپایی تا مدت‌ها بعد درگیر روزانه چند صد نفر فوتی کرونایی بودند. ایران حتی توانست دومیلیون و ۵۰۰هزار نفر از اتباع و مهاجران خارجی را در برابر کرونا واکسینه کند. واکسن‌های کرونا بسازد؛ در کوتاه‌ترین زمان ممکن جامعه را واکسینه کند و کیت تشخیص زیرسویه‌های این ویروس را نیز تولید کند.

اکنون مراقبت‌های بهداشتی اولیه با ارتقای پوشش ۱۰۰درصدی جمعیت شهری روستایی کشور همراه است، درعین‌حال، ایجاد نظام شبکه بهداشتی- درمانی به‌عنوان یک الگوی جهانی با بیش از ۱۸هزار خانه بهداشت و ۱۰هزار مرکز بهداشتی درمانی به وقوع پیوسته است.

این مراقبت‌ها از طریق ارتقای تعداد مراکز درمانی و بیمارستان‌ها به وجود آمده و در همین راستا می‌توان توزیع بیمارستان در استان‌های مختلف و رعایت عدالت بهداشتی در تمامی نقاط کشور را مشاهده کرد. درحالی‌که در سال ۱۳۵۷، فقط ۳۷درصد شهرهای کشور دارای بیمارستان بودند، این رقم اکنون به بیش از ۹۵درصد و تعداد بیمارستان‌های فعال کشور به ۱۶۰هزار تخت رسیده درحالی‌که در سال۱۳۵۷ این رقم ۵۷هزار بوده است.

ایران در زمینه پیوند کلیه و کبد در سال‌های اخیر دستاوردهای چشمگیری داشته به‌طوری که بیش از ۶هزار پیوند کبد در کشور انجام شده و همچنین دوهزار و ۵۰۰پیوند کلیه نیز توسط پزشکان داخلی در کشور با موفقیت انجام می‌شود. براساس گزارش بانک جهانی، شاخص پزشک به جمعیت در دوره پس از پیروزی انقلاب ۶برابر بهبود یافته است.

اکنون به ازای هر ۱۰هزار نفر، ۱۶پزشک در کشور داریم و باید گفت که مردم بسیاری از کشورها به‌منظور درمان به کشورمان سفر می‌کنند تا تحت نظر پزشکان ایرانی به درمان خود بپردازند. درحال‌حاضر ۶۴دانشگاه علوم پزشکی در کشور ایجاد شده و در همه دانشگاه‌های علوم پزشکی تعداد ۱۷هزار و ۹۳۰عضو هیات‌علمی مشغول به فعالیت و نیز بیش از ۱۹۵هزار دانشجو در حال تحصیل هستند.

ثروت عظیم نیروی انسانی دانشمند در حوزه سلامت از بزرگ‌ترین دستاوردهای کشور است که حفظ و مراقبت از آنان مولفه اساسی برای تداوم این مسیر پرافتخار است. رییس کل سازمان نظام پزشکی با بیان مطلب فوق اظهار داشت: اکنون حدود ۶۰هزار پزشک در مقاطع دکتری عمومی و دستیاری پزشکی مشغول به تحصیل هستند که اگر این افراد را به تعداد پزشکان کشور بیفزاییم تعداد پزشکان کشور حدود ۲۲۰هزار نفر خواهد شد.

پزشکان کشور حدود ۱۳ برابر شده است

محمد رئیس‌زاده تعداد پزشکان عمومی را ۹۸هزار و تعداد پزشکان متخصص در کشور را حدود ۶۱هزار نفر برآورد کرد و گفت: بررسی مقابله‌ای تعداد پزشکان در سال‌های ۶۲ و ۱۴۰۲ بیانگر این است، تعداد پزشکان کشور در سال۶۲ حدود ۱۳هزار نفر بود که این تعداد درحال‌حاضر بیش از ۱۶۰هزار نفر است. بر این اساس تعداد پزشکان کشور حدود ۱۳برابر شده است.

رییس کل سازمان نظام پزشکی ایران، درباره وضعیت رشته جراحی مغز و اعصاب گفت: سال۶۲ تعداد پزشکان جراح مغز و اعصاب معادل ۱.۴ در یک میلیون نفر بود. استاندارد جهانی درباره تعداد جراحان موردنیاز در یک میلیون نفر معادل۶ است. تعداد جراحان مغز و اعصاب در یک‌میلیون نفر در کشورهای آمریکا و ترکیه به ترتیب ۱۰ و ۱۳ بوده و تعداد جراحان مغز و اعصاب ایرانی در یک میلیون نفر معادل ۱۳نفر است. رئیس‌زاده یادآور شد: در گذشته، سالانه حدود ۱۱هزار بیمار به خارج از کشور اعزام می‌شدند که سرانه درمان هر کدام حدود ۱۰هزار دلار بود. همچنین پنج‌هزار پزشک خارجی در کشور مشغول طبابت بودند که هر کدام سه تا پنج‌هزار دلار ماهانه حقوق دریافت می‌کردند.

در عرصه سلامت به خودکفایی رسیده‌ایم که نتیجه این خودکفایی صرفه‌جویی ۲۰هزار میلیارد تومانی سالانه برای آن سال‌هاست که با لحاظ کردن رشد عدد بیماران و پزشکان موردنیاز، این عدد صرفه‌جویی برای اکنون حداقل ۶۰هزار میلیارد تومان در سال است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.