طوبی مؤید-خبرنگار گروه جامعه: سالانه ۳۵۰ تا ۷۰۰هزار مورد سقط‌جنین در کشور رخ می‌دهد یعنی میانگین ۵۰۰هزار کودکی که حق نفس کشیدن داشته‌اند از حق خود محروم شده و به قتل می‌رسند. ۹۵درصد از سقط‌جنین‌ها به‌صورت غیرقانونی رخ می‌دهد و این یعنی ۴۷۵هزار قتل مخفیانه و سلب حیات از وارثان این سرزمین. سقط‌جنین یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش رشد جمعیت در ایران است که عمدتا با بهانه‌های واهی ازسوی پدر و مادرها صورت می‌گیرد.

بگذار نفس بکشم

آگاه: پویش نفس با هدف مبارزه با سقط‌جنین و توجه‌دادن مخاطب به رخ‌دادن قتل آغازبه‌کار کرده است و تلاش دارد با تکیه بر ارزش‌های انسانی و اخلاقی با آگاه‌سازی جامعه و حمایت از مادران باردار از حق حیات جنین دفاع کند. براین‌اساس این‌بار دست‌اندرکاران راه‌اندازی پویش نفس با شعار «بگذار نفس بکشم» نشست خبری برگزار کردند که در آن جمعی از ماماهای بنام کشور حضور داشتند.  ناهید جهانی، دکترای بهداشت باروری و عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد که یکی از حاضران در این نشست بوده با تاکید بر اهمیت آموزش و هماهنگی بین‌بخشی، خواستار بهبود آگاهی‌بخشی به دانشجویان و حمایت از مادران در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت شد. وی همچنین با تاکید بر نقش آموزش در کاهش آمار سقط جنین، بر اهمیت هماهنگی بین ارگان‌ها برای حمایت از مادران و اجرای قانون جوانی جمعیت تاکید کرد. جهانی گفت: آموزش صحیح دانشجویان در دانشگاه‌ها و به‌اشتراک‌گذاری تجربیات موفق می‌تواند تاثیر مثبتی در آگاهی‌بخشی داشته باشد. مرضیه ابراهیمی، دکترای بهداشت باروری نیز به‌عنوان یکی دیگر از حاضران در این مراسم گفت: در موضوع سقط‌جنین چالش‌های بزرگی مانند دسترسی آسان به قرص‌های غیرمجاز از طریق فضای مجازی وجود دارد که عواقب ناگواری به همراه دارد. به همین دلیل، نیاز به همکاری میان نظام خدمات بهداشتی، رسانه‌ها و جامعه برای کاهش این آمار و پیامدهای منفی آن، به‌ویژه در جامعه اسلامی، بیش از پیش احساس می‌شود.

افسردگی شدید پس از سقط‌جنین

ماریا صادقی، دکترای بهداشت باروری و رییس جمعیت مامایی ایران هم ضمن نگرانی از افزایش آمار سقط‌جنین در کشور با اشاره به عوارض خطرناک این اقدام، مانند خونریزی‌های شدید، ناباروری و حتی مرگ مادر، تاکید کرد: سقط‌های غیرقانونی که اغلب در شرایط غیربهداشتی انجام می‌شوند، می‌توانند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به سلامت جسمی و روانی زنان وارد کنند.
صادقی افزود: بسیاری از زنان پس از سقط، دچار افسردگی شدید و عذاب وجدان می‌شوند و سال‌ها درگیر مشکلات روانی باقی می‌مانند. آگاهی‌بخشی، مشاوره موثر و خوشایندسازی تجربه بارداری و زایمان می‌تواند نقش مهمی در کاهش آمار سقط داشته باشد. این موضوع نیازمند همکاری نزدیک جمعیت مامایی کشور و پویش نفس در سه شاخه آموزش، مشاوره و حمایت از مادران است. وی همچنین پیشنهاد ایجاد شبکه‌ای بین جمعیت مامایی و پویش نفس را مطرح کرد تا مادرانی که در معرض خطر سقط هستند، به‌درستی هدایت شده و از این اقدام منصرف شوند. صادقی بر ضرورت همکاری همه‌جانبه نهادهای مرتبط برای کاهش این معضل اجتماعی تاکید کرد و گفت: اگر زوج‌ها آگاهی کافی از تبعات جسمی و روانی سقط داشته باشند، بسیاری از آنها هرگز به چنین اقدامی دست نمی‌زنند.
در ادامه نیز شهلا خسروی، عضو هیات‌علمی دانشگاه تهران، در نشست بررسی راهکارهای پیشگیری از سقط جنین، بر اهمیت نقش ماماها در کاهش ترس و نگرانی‌های مادران باردار تاکید کرد. وی با اشاره به چالش‌هایی مانند کاهش حمایت از ماماها و حذف طرح «مامای همراه»، هشدار داد که این اقدامات می‌تواند به افزایش آمار سقط جنین و کاهش جوانی جمعیت منجر شود. وی افزود: ماماها به‌عنوان ‌امین مادران، نقشی کلیدی در ایجاد اطمینان و آرامش مادران باردار دارند. ازبین‌بردن ترس و اضطراب مادران از بارداری و زایمان، با ارائه مشاوره‌های مناسب و رفتارهای محترمانه، می‌تواند تاثیر مثبتی بر حفظ سلامت مادر و جنین داشته باشد. خسروی همچنین به لزوم خوشایندسازی تجربه بارداری و زایمان اشاره و اظهار کرد که بدرفتاری و رفتارهای غیرمحترمانه با مادران در این دوران، ازجمله مهم‌ترین دلایل ایجاد ترس و کاهش تمایل به بارداری است. وی خواستار توجه بیشتر به حمایت از ماماها و اجرای طرح‌هایی مانند «مامای همراه» برای بهبود خدمات بهداشتی و افزایش اعتماد مادران شد. جمیله ملکوتی، دکترای بهداشت باروری و استادیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز با بیان عوارض آن برای زنان بر نقش ماماها در حمایت از مادران باردار و تقویت فرهنگ فرزندآوری با شنیدن دغدغه‌ها و ارائه مشاوره‌های آگاهانه تاکید دارد.
ملکوتی نقش ماماها را در کاهش نگرانی‌های مادران باردار و حمایت از جوانی جمعیت، بسیار مهم دانست و گفت: زمانی که مادری در شرایط خاص مانند بارداری در دوران عقد یا بارداری ناخواسته، به ماما مراجعه می‌کند، اولین گام شنیدن صحبت‌های مادر و شناسایی احساسات و نیازهای او است. وی افزود: ماماها با رویکردی بدون قضاوت، مادر را حمایت کرده و توانمندی‌های او را به خودش یادآوری می‌کنند. این تعاملات می‌توانند تاثیر مثبتی در حفظ جنین، تقویت روحیه مادر و جلوگیری از تصمیم‌های اشتباه مانند سقط‌جنین داشته باشند.
دکترای بهداشت باروری و استادیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: در مسیر ارتقای سلامت مادران و پیشگیری از مشکلات بارداری، مشاوره‌های پیش از بارداری به‌عنوان گامی اساسی و تاثیرگذار شناخته می‌شوند. ملکوتی در ادامه اشاره کرد که برخی مادران ممکن است به‌دلیل بیماری‌های خاص مانند مشکلات قلبی یا نیاز به داروهای خاص، در معرض بارداری‌های پیچیده قرار گیرند. این کارشناس از اهمیت معرفی کتاب‌ها و منابع آموزشی مرتبط با حقوق جنین و تصمیم‌گیری آگاهانه صحبت کرد و گفت: شناخت از جنین به‌عنوان یک انسان مستقل از زمان شکل‌گیری نطفه می‌تواند نگاه مادر و خانواده را به بارداری تغییر دهد و در تصمیم‌گیری‌های دشوار، راهنمای ارزشمندی باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.