نیروهای مسلح سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی کشورها و ورود نیروهای تازه‌نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده علیه مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال‌غرب، غرب و جنوب‌غرب حلب کردند. تحرکات تروریست‌ها و معارضان مسلح علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتش‌بس منعقدشده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد، زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخش‌هایی از حماه و لاذقیه نیز می‌شود.

دوره بشار برای مردم سوریه نوستالژی می‌شود؟

آگاه: شنبه‌شب تروریست‌های مخالف بشار اسد در سوریه وارد دمشق شدند و تقریبا تمامی مراکز مهم نظامی و امنیتی این کشور در اختیار آنها قرار گرفت. مخالفین مسلح کنترل مراکز حساس از جمله رادیو و تلویزیون، کاخ ریاست جمهوری سوریه و فرودگاه دمشق را در دست گرفته‌اند.
«محمد غازی الجلالی» نخست‌وزیر سوریه نیز پس از سقوط دولت بشار اسد با بیان اینکه اکثر وزرای دولت سوریه در دمشق حضور دارند، تاکید کرد: تماسی را از ابومحمد الجولانی درباره ادامه روند کار دریافت کرده‌ام. مرحله جدیدی در کشور آغاز شده است.

چراغ سبز نیروهای معارض به صهیونیست‌ها
پس از استقرار کامل منتقدانِ اسد در نهادهای اصلی سوریه، مواضعی ازسوی برخی معارضان اتخاذ شد. در همین راستا، یکی از نیروهای تحریرالشام دست دوستی خود و همیارانش را به‌سوی رژیم صهیونیستی دراز کرد و آنان را «دوست و کشور همسایه» سوریه توصیف کرد. کانال ۱۱تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در مصاحبه با یکی از «انقلابیون سوری»، موضع آنها در قبال اسرائیل را جویا شده است. وی خطاب به صهیونیست‌ها گفت: ما از اسرائیل می‌خواهیم که به سوریه بیاید و در آنجا سرمایه‌گذاری کند. با سقوط دمشق، در مرحله جدید فراروی کشور سوریه، جایی برای تندروها در این کشور نخواهد بود و مرحله بعد، مرحله دوستی و صلح با اسرائیل است.
درحالی معارضان دستِ دوستی به‌سوی صهیونیست‌ها دراز کرده‌اند که رسانه‌های رژیم صهیونیستی خبر دادند، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی عناصر کابینه خود را از هرگونه اظهارنظر در خصوص تحولات سوریه منع کرده است.
رسانه‌های رژیم صهیونیستی همچنین گزارش دادند که صبح زود تانک‌های ارتش این رژیم از حصار مرزی در بلندی‌های جولان عبور کرده‌اند. این تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک سوریه همزمان با تحولات سیاسی و نظامی در داخل این کشور و ورود تروریست‌ها به دمشق صورت گرفت.

یاوه‌گویی‌های ترامپ درباره سوریه و ایران
اما فقط کشورهای منطقه نبودند که درباره سقوط دولت سوریه موضع‌گیری کردند، بلکه سکاندار جدید ایالات‌متحده نیز تحولات سوریه را بهانه‌ای کرد تا مواضع گذشته خود علیه ایران را در منطقه تکرار کند.
دونالد ترامپ، رییس‌جمهور منتخب آمریکا در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشال» مدعی شد: اسد رفت. 
او از کشورش گریخته است. حامی او یعنی روسیه، روسیه، روسیه، تحت رهبری ولادیمیر پوتین، دیگر علاقه‌ای به محافظت از او نداشت. از ابتدا هم هیچ دلیلی برای حضور روسیه در آنجا وجود نداشت. 
آنها تمام علاقه خود به سوریه را به‌خاطر اوکراین از دست دادند؛ جایی که نزدیک به ۶۰۰هزار سرباز روسی مجروح یا کشته شدند؛ در جنگی که هرگز نباید شروع می‌شد و می‌تواند تا ابد ادامه یابد.
رییس‌جمهور منتخب آمریکا در ادامه بار دیگر یاوه‌گویی درباره جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و مدعی شد: روسیه و ایران درحال‌حاضر در موضع ضعف هستند. به همین ترتیب، زلنسکی و اوکراین مایل‌اند توافقی انجام دهند و جنون را متوقف کنند. آنها به‌شکل مضحکی ۴۰۰هزار سرباز و غیرنظامیان زیادی را از دست داده‌اند. باید فورا آتش‌بس برقرار و مذاکرات آغاز شود. بسیاری بی‌دلیل جان خود را از دست می‌دهند، خانواده‌های زیادی از هم پاشیده شدند و اگر ادامه پیدا کند، می‌تواند به چیزی بسیار بزرگ‌تر و به مراتب وخیم‌تر تبدیل شود. من ولادیمیر را خوب می‌شناسم. زمان اقدام برای او فرارسیده است. چین می‌تواند کمک کند. جهان منتظر است!
حمایت‌های آمریکا و ترکیه
 از نیروهای مسلح در سوریه
ترامپِ تروریست درحالی درباره کنش و واکنش‌ها در خاک سوریه اظهارنظر کرد که نمی‌توان از حمایت‌های آمریکا و ترکیه در تقویت نیروهای مسلح چشم‌پوشی کرد. این تحلیل «سعدالله زارعی» کارشناس‌ارشد سیاست خارجی است. وی حمایت‌های ترکیه از نیروهای مسلح در سوریه را آشکار عنوان می‌کند و می‌گوید: در کنار حمایت‌های تسلیحاتی شاهد حمایت آشکار سیاسی از گروه تحریر الشام ازسوی ترکیه هستیم، درحالی‌که این گروه باقی‌مانده گروه تروریستی جبهه النصره است؛ گروهی که در تمام دنیا به‌عنوان یک جریان تروریستی شناخته می‌شود.
کارشناس سیاست خارجی، اشاره‌ای هم به نقش صهیونیست‌ها و آمریکا در ناآرامی دمشق کرد و افزود: رژیم صهیونیستی از هرج‌ومرج در سوریه بهره‌برداری کرد تا توجه جهانی را به‌سمت خود جلب و بتواند در مورد لبنان و فلسطین طرح‌های خود را دنبال کند. زارعی با بیان اینکه موضع آمریکا در قبال گروه‌های تروریستی در سوریه به‌ویژه تحریرالشام دارای تناقض است، گفت: اگرچه وزارت خارجه آمریکا این گروه‌ها را تروریستی می‌داند اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد آمریکا در عمل از این گروه‌ها حمایت می‌کند.

سناریوی سوریه در دوره «پسا اسد»
اما اکنون که در دوره پسااسد به سر می‌بریم این پرسش مطرح می‌شود که چه سناریوهایی بعد از سقوط دولت او در سوریه پیاده می‌شود؟
حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل منطقه در پاسخ به این پرسش، گفت: حملات به سوریه با پشتیبانی مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی و ترکیه صورت گرفت و این اقدامات درنهایت به سقوط دولت بشار اسد انجامید. او در تبیین سناریوها پس از سقوط اسد، تصریح کرد: قرار است گروهک‌های تروریستی با سقوط دولت بشار اسد یک دولت خودخوانده در دمشق ایجاد کنند و کمربند امنیتی از ارتفاعات اشغالی جولان تا درعا در جنوب سوریه شکل دهند که این در جهت اهداف رژیم صهیونیستی است.
کارشناس مسائل منطقه درباره نقش عدم اصلاحات اقتصادی در سقوط دولت بشار اسد، گفت: در طول ۲۴سال حاکمیت بشار اسد، سیستم داخلی و اداری سوریه تغییر کرد. متاسفانه اشتباهاتی که صورت گرفت این بود که درطول حاکمیت بشار اسد از سال ۲۰۰۰میلادی تاکنون و پس از مرگ مرحوم حافظ اسد، بسیاری از ژنرال‌های وفادار به رییس‌جمهور سابق سوریه از بدنه ارتش خارج شدند و گروه‌های دیگری از سایر طوایف غیر از طایفه علوی به‌عنوان افسران ارشد وارد بدنه ارتش سوریه شدند. 
همین مسئله باعث شد ارتش سوریه نتواند ازلحاظ اطلاعاتی، شرایط را رصد کند و به نوعی غفلت اطلاعاتی منجر به پیش‌روی گروهک‌های تروریستی شد. پایان حکومت خاندان اسد درحالی با چنین حمله‌ای سریع رقم خورد که ما شاهد و ناظر استقلال سوریه در دوره حکمرانی اسد پدر و پسر بودیم. در سال۱۹۵۶ سوریه بعد از معاهده همکاری با اتحاد جماهیر شوروی، به عضویت بلوک شرق درآمد اما در دوره حافظ اسد به‌تدریج توانست استقلال خود را احیا کند که تجلی آن را در جریان تقابل آنها با بغداد بعد از کودتای صدام، حمایت از جمهوری اسلامی ایران در کوران جنگ تحمیلی، اراده مستقل دمشق در مواجهه با رژیم صهیونیستی در لبنان و... می‌توان مشاهده کرد. 
محمد خواجوئی با اشاره به خروج اسد از دمشق و اتمام دوره ۵۴ساله خاندان اسد در سوریه، گفت: بشار اسد سقوط کرد اما دیری نخواهد پایید که دوران حکومت او و پدرش به نوستالژی مردم سوریه تبدیل شود. تجربه تغییرات در خاورمیانه این را می‌گویید. در روزهای آتی باید منتظر تحرکات جدید در دمشق باشیم؛ سوریه به کدام سو می‌رود و آیا در طرف درست تاریخ خواهد ایستاد؟!

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.