آگاه: قرارگرفتن در معرض فاکتورهای محیطی مانند سیگارکشیدن، آلودگی و اشعه ماورای بنفش (UV) خورشید سبب تولید موادی بهنام «رادیکالهای آزاد» میشود که به سلولهای سالم حمله میکنند. هنگامی که سلولهای سالم ضعیف میشوند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و انواع خاصی از سرطان هستند. آنتیاکسیدانها مانند ویتامینهای C و E و کاروتنوئیدها که شامل بتاکاروتن، لیکوپن و لوتئین هستند، به محافظت از سلولهای سالم در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
ویتامین E
نتایج تحقیقات، نقش گسترده ویتامین E را در ارتقای سلامت نشان میدهند. نقش اصلی ویتامین E بهعنوان یک آنتیاکسیدان است. تحقیقات، نقش احتمالی آن را در کمک به محافظت از بدن در برابر آسیب سلولی که میتواند منجر به سرطان، بیماری قلبی و آبمروارید با افزایش سن شود، بررسیکرده است. ویتامین E همچنین ممکن است با آنتیاکسیدانهای دیگر مانند ویتامین C برای محافظت در برابر برخی بیماریهای مزمن عمل کند. ویتامین E در روغنهای گیاهی، جوانه گندم، غلات کامل و غلات غنیشده، دانه ها، آجیل و کره بادامزمینی یافت میشود.
ویتامین C
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، شاید ویتامین C شناختهشدهترین آنتیاکسیدان باشد که طیف گستردهای از مزایای سلامتی را ارائه دهد. این فواید شامل محافظت از بدن در برابر عفونت و آسیب به سلولهای بدن، کمک به تولید کلاژن (بافت همبند که استخوانها و ماهیچهها را در کنارهم نگه میدارد) و کمک به جذب آهن میشود. پرتقال، گریپفروت، نارنگی، توتفرنگی، فلفلدلمه، گوجهفرنگی، کلمبروکلی و سیبزمینی سرشار از ویتامین C است. بهترین راه برای ایجاد یک برنامهغذایی سالم، خوردن وعدهها و میانوعدههای متعادل در هرروز و لذتبردن از غذاهای متنوع است. خوردن حداقل ۱.۵ تا ۲ فنجان میوه و ۲.۵ تا ۳ فنجان سبزیجات در روز شروع خوبی برای زندگی سالم بزرگسالان است.
کاروتنوئیدها
بتاکاروتن، لیکوپن و لوتئین کاروتنوئیدهای شناختهشدهای هستند که در مبارزه با کاهش آسیب رادیکالهای آزاد موثر هستند. غذاهای سرشار از کاروتنوئید ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به سرطانهای خاص موثر باشد و ممکن است به کاهش خطر دژنراسیون ماکولا کمک کند. سبزیجات با رنگهای قرمز، نارنجی، زرد تیره، برگسبز تیره مانند سیبزمینی شیرین، اسفناج، هویج، گوجهفرنگی، کلم بروکسل، کدو حلوایی زمستانه و کلم بروکلی سرشار از کاروتنوئید هستند.
نظر شما